Poljska preslica

Poljska preslica

Korisni savjeti Savjeti o prehrani

Poljska preslica (rastavić, konjski rep, lat. Equisetum arvense), je jednogodišnja biljka iz porodice Equisetaceae. Raste u umjerenom pojasu sjeverne hemisfere. Kod nas raste uz potoke i na vlažnim mjestima po šumama i livadama. Ljekovita je biljka. Mladi proljetni izdanci su jestivi.
Ljekovita preslica nije viša od 30 cm, nema šuplju stabljiku, voli vlagu, ali se ne bere na veoma vlažnim mjestima jer su ta rezervirana za neljekovitu barsku preslicu. Bere se po proplancima, daleko od svake ostale preslice, kako bismo bili sigurni da je prava. Naime, tamo gdje ima više preslica znaju se udružiti u neku poluljekovitu poluneljekovitu preslicu. Ako imalo izgleda sumnjivo bolje je ne brati.

Preslica je zeljasta biljka koja raste putem podanaka, a ima uspravne tanke i smeđe stabljike. Postoji više vrsta preslice, a to su:

 • poljska preslica,
 • zimska preslica,
 • močvarna preslica,
 • velika preslica,
 • šumska preslica.

U ljekovite svrhe se koristi nadzemni dio biljke, i to vrste poljska preslica (lat. Equisetum arvense L.).

Prilikom branja potrebno je biti oprezan jer postoji više vrsta preslice od kojih su neke i otrovne. Otrovne preslice (kao što je močvarna preslica) obično na svojim zelenim izdancima nose male smeđe klasiće pa takve biljke treba izbjegavati. Najljekovitija poljska preslica raste na ilovastom tlu. U ljekovite svrhe koristi se zelena stabljika poljske preslice koja se bere ljeti, a suši se u hladu.

Zelena stabljika poljske preslice koristi se u liječenju bubrežnih bolesti te upala mokraćnih puteva, a djeluje i kao preventivna mjera protiv bubrežnih kamenaca.

Mlade stabljike mogu se koristiti i u kulinarstvu poput šparoga, ali nakon što se odstrane gorki i neukusni klipići.

Uz kremičnu kiselinu, preslica je bogata i mnogim vitaminima (A, B2, B3, B5, C i E), te raznim mineralima kao što su: magnezij, fosfor, selen, natrij te flavonoidima, antioksidansima i fitosterolima.
Biljka sadrži oko 10 posto silicija, a dvije trećine tog silicija je silicijeva kiselina. Ostali spojevi su različiti silikati koji su topivi u vodi. Europski oblici uglavnom sadrže spojeve kvercetina, a azijski spojeve luteolina. Od drugih spojeva, karakteristični su derivati kavene kiseline te neuobičajene kiseline poput ekvizetolične. Zanimljivo, biljka sadrži vrlo malene količine alkaloida nikotina, inače karakteristična za duhan.

Zdravstvene dobrobiti poljske preslice

Zdravstvene prednosti preslice su brojne. A gore nabrojane ljekovite tvari u preslici karakterizirali su brazilski znanstvenici u radu objavljenom još 2014. godine.

Zbog toga su ljekovita svojstva preslice sljedeća:

 • djeluje kao diuretik,
 • pomaže kod čireva i rana u ustima (čaj je potrebno grgljati, a ne piti),
 • pomaže održati zdravlje probave,
 • djeluje protuupalno,
 • poljska preslica za kosu se može koristiti u obliku regeneratora,
 • pomaže obnoviti krhke nokte,
 • pomaže oboljelima od osteoartritisa, osteoporoze te disfunkcije vezivnog tkiva,
 • pomaže u snižavanju kolesterola u krvi,
 • štiti stanice od oštećenja djelovanjem slobodnih radikala.

Poljska preslica djeluje diuretički, odnosno izbacuje višak tekućine iz tijela, zbog čega pomaže uklanjanju nakupljenih bakterija u mokraćovodu i mjehuru.

Zbog visokog udjela minerala (čak 15 do 20 %), a najviše silicijeve kiseline, poljska preslica jača kosti, kožu, kosu i nokte pa se posebno preporučuje osobama koje pate od artritisa, osteoporoze ili oštećenja i disfunkcije vezivnog tkiva i hrskavice.

Uz to, poljska preslica sadrži i sitosterol, organski spoj za koji se smatra da pomaže kod benignog povećanja prostate te u snižavanju kolesterola u krvi.

Kao i sve druge zelene biljke, i poljska preslica obiluje vitaminom C, jednim od najvažnijih sastojaka u podizanju imuniteta te sprječavanju sezonskih bolesti.

Čaj od preslice se preporučuje koristiti tijekom prakticiranja dijete ili nekog drugog programa mršavljenja. Preslica svojim diuretskim učinkom može potaknuti izlučivanje viška vode iz organizma, a osim toga može potaknuti metabolizam.

Istraživanja su pokazala da čaj od preslice pomaže u izlučivanju čak 30% više vode iz organizma putem mokrenja. Bitno je napomenuti da čaj neće pomoći u topljenju masnih naslaga, no pomoći će u izbacivanju viška vode iz organizma. Pozitivni efekt čaja od preslice neće biti vidljiv bez vježbe i pravilne prehrane.

Primjena i doziranje

Čaj od preslice

Žličicu biljke kuhajte pet minuta u 2,5 dcl vode, zatim procijedite i pijte u gutljajima. Pijte 2-4 šalice na dan.

Tinktura

10 g svježe preslice namočite u pravu rakiju ili etilni alkohol.

Četrnaest dana ostavite na suncu ili na toplom mjestu. Svaki dan protresite.
Nakon 14 dana, procijedite tinkturu. Uzimajte 1-4 ml razrijeđeno u 100 ml vode, tri puta na dan.

Ostalo

Kuhajte jušnu žlicu suhe preslice u 1,5 dcl vode 10 minuta i procijedite. Tonik koristite navečer prije stavljanja kreme za lice.
Preslica se koristi i u obliku kupki i obloga za mnoge tegobe, čak i zloćudne tumore.
Pripravke možete kupiti u ljekarnama, od travara i u trgovinama zdrave hrane.

Uz uzimanje pripravaka od preslice pijte mnogo tekućine.

Kontraindikacije i nuspojave

Mnogo je strahova vezano uz uporabu poljske preslice. Neki autori izriču velik strah zbog mogućeg iritativnog djelovanja na bubrege, a neki navode kako poljska preslica izaziva manjak nekih vitamina B kompleksa. Moderna klinička fitoterapija smatra poljsku preslicu posve sigurnom biljkom. Kao i svaka druga biljka koja djeluje diuretički, ne smije se koristiti kod glomerulonefritisa i težih oštećenja bubrega. Najvjerojatnije je pogoršanje stanja tijekom uzimanja poljske preslice u takvim bolestima nagnalo autore, sasvim pogrešno, da općenito upozoravaju o “iritativnom” djelovanju na bubrege.

Katkad dolazi do opasne zamjene poljske preslice s vrstom Equisetum palustre.

Premda je znalci lako razlikuju od poljske preslice, ipak treba paziti od koga kupujete biljku. Navedena vrsta otrovna je zbog sadržaja alkaloida kao što su palustrin i spermidin.

Valja napomenuti oprez i kod osoba koje imaju srčane bolesti, dijabetičari, trudnice, alkoholičari te osobe na lijekovima. Obavezno se posavjetovati s liječnikom prije korištenja poljske preslice u medicinske svrhe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *