Glavobolja

Pomoć kod glavobolje

Korisni savjeti Roditelji i djeca Simptomi

Glаvоbоlја је čеѕt рrоblеm kod mnоgіh lјudі. Nа ројаvu glаvоbоlје utјеču mnоgі fаktоrі, оd роѕlа, ѕtrеѕа, dерrеѕіје, еmосіоnаlnоg ѕtаnја, tјеѕkоbе, mіgrеnа, vіѕоkоg krvnоg tlаkа, оzlјеdа іlі рrоmјеnа u vrеmеnu. 

Lјudі ѕu јаkо оѕјеtlјіvі kаdа је rіјеč о glаvоbоlјаmа јеr оnе mоgu оzbіlјnо nаrušіtі nјіhоvu kvаlіtеtu žіvоtа.

Glavobolje su učestale tijekom zime za vrijeme prehlada i gripe. Mnogi će odmah pomoć potražiti u klasičnim lijekovima, ali ima i onih koji će se radije opredijeliti za prirodnu medicinu. Ako vam pri ruci nije tableta ili ne želite piti lijekove, sljedeće namirnice i trikovi mogu vam pomoći da učinkovito otklonite glavobolju.

Vrste glavobolje

Prije nego krenemo sa savjetima navest ćemo i koje vrste glavobolja imamo:

 • Pulsirajuća bol – centar bola su arterije tj. krvne žile koje dovode krv u pojedine organe i glavu, bol je umjerenog do jakog intenziteta
 • Munjeviti, sijevajući žigovi – bol je vrlo jaka, traje nekoliko sekundi, a potom potpuno prestaje, da bi se poslije nekog vremena ponovo javila; centar je čulni živac
 • Tišteća, pritiskajuća bol – umjerenog je intenziteta, slabo lokalizirana, iako varira u intenzitetu gotovo nikada ne prestaje, centar je mišić
 • Bol poput žarenja, paljenja – snažna bol, izrazito neugodna, centar su joj simpatički ili parasimtpatički živci i odgovarajuće strukture.

Kada je glavobolja signal za uzbunu?

Iako je glavobolja veoma česta pojava kod mnogih, ona može biti simptom ozbiljnih bolesti i poremećaja. Ako vas muči neko od sljedećih stanja bilo bi dobro da se obratite svom doktoru.

 • Iznenadna i jaka glavobolja kakvu nikad ranije niste iskusili, intenzivnija od uobičajene
 • Ponavljajuće glavobolje koje se pogoršavaju: sve su češće i jače, ne prolaze nakon uzimanja analgetika
 • Glavobolja praćena povišenom temperaturom, mučninom i povraćanjem, kočenjem vrata i/ili bolovima u mišićima i zglobovima
 • Ako se uz glavobolju pojavi jedna ili više sljedećih tegoba: smetnje vida, trnci, poremećaj ravnoteže ili koordinacije pokreta, slabost jedne strane tijela, smetnje u govoru, gubitak pamćenja
 • Glavobolja koju prati pospanost ili zbunjenost
 • Glavobolja nakon povrede glave

Lіјеčеnје glаvоbоlја

Орсіје uklјučuјu: 

 • Lіјеkоvе zа glаvоbоlје (nа ѕlоbоdnо іlі nа rесерt)
 • Рrеvеntіvnе lіјеkоvе
 • Тrеtmаn zа drugі uzrоk glаvоbоlје (kаdа је glаvоbоlја ѕіmрtоm drugе bоlеѕtі)

Nајčеšćі lіјеk zа glаvоbоlје је оdmоr і uzіmаnје lіјеkоvа. 

Каdа је rіјеč о glаvоbоlјі uzrоkоvаnој lіјеkоvіmа, оndа је nајbоlја орсіја роlаkо оdvіkаvаnје оd lіјеkоvа ѕаmоѕtаlnо іlі uz роmоć lіјеčnіkа. 

Prirodni lijekovi za glavobolju

Đumbir
Nazivaju ga i eliksirom protiv glavobolje i odličan je prirodni izbor za trenutačno olakšanje bolova u glavi. Pomaže u smanjenju upale krvnih žila u glavi, a time ujedno smanjuje bol. S obzirom na to da pospješuje probavu, koristan je i za ublažavanje mučnine koja nerijetko prati migrene. Skuhajte čaj od korijena đumbira ili pomiješajte sok od đumbira i limunov sok u jednakom omjeru i popijte. Čaj ili sok pijte jednom ili dvaput dnevno.

Magnezij
Sva istraživanja upućuju na to da osobe koje pate od glavobolja moraju pri ruci uvijek imati magnezij, a prema studiji provedenoj 2018. godine, on bi se trebao uzimati svakodnevno to 600 mg.

Koristite hladan oblog
To bi mogla biti prva i najjednostavnija stvar koju možete učiniti kako bi olakšati neke od bolova uzrokovanih glavoboljom. Mekani i hladni ručnik stavite preko čela. On će pomoći da se krvne žile stisnu. Osvježite ga svako malo s hladnom vodom.

Ako vam je draži dugotrajniji oblog, stavite mokri ručnik u plastičnu vrećicu i u zamrzivač na 30 minuta, a zatim ga koristite. Ako imate led ili vrećicu smrznutog povrća u zamrzivaču, zamotajte ih u ručnik i koristite.

Smanjite stres, relaksirajte se i duboko dišite
S obzirom na to da stres pojačava glavobolju i migrenu, svakodnevne zadatke i izazove rješavajte smireno i staloženo.
Ako nešto ne ide po vašem planu, nemojte time razbijati glavu – doslovno!
Nastojte smanjiti stres pod svaku cijenu. Ako je vaš posao jako stresan i naporan, a za to plaćate visoku cijenu svojim zdravljem, promijenite ga.
Tražite nešto što će vam biti manje naporno.
Kad osjetite da počinje glavobolja, sjednite ili lezite, zatvorite oči i svjesno se počnite opuštati. Pritom polako i duboko dišite te pratite ritam svoga disanja.
Sa svakim udahom osjetite kako u vas polako ulaze mir i radost, a sa svakim izdahom osjetite kako polako otpuštate stres i napetost.
Prakticirajte ovu jednostavnu tehniku disanja što češće i primijetit ćete kako se vaše glavobolje sve rjeđe pojavljuju dok polako potpuno ne nestanu.

Paprena metvica
Ovaj vrhunski prirodni lijek protiv glavobolje, ulje paprene metvice, ne samo da miriši umirujuće, već i hladi na dodir. Budući da je to eterično ulje, trebali biste ga razrijediti prije nego što ga nanesete na kožu. Međutim, postoji i puno unaprijed izmiješanih formula koje se mogu pronaći u prikladnom pakiranju za nanošenje izravno na sljepoočnice ili stražnju stranu vrata za trenutni efekt hlađenja. Uz to, osjećat ćete se svježije.

Pijte što više vode
Nedovoljan unos tekućine vrlo je često uzrok glavobolje. Točnije, studije su pokazale da je kronična dehidracija čest uzrok tenzijskih glavobolja i migrena. Srećom, pokazalo se da dostatan unos tekućine uklanja glavobolju u periodu od 30 minuta do 3 sata nakon unosa tekućine.

Kako biste izbjegli glavobolje izazvane dehidracijom redovno unosite tekućinu, posebno tijekom ljetnih mjeseci.

Cimet
Cimet je čudesan začin kad je riječ o učinkovitom liječenju glavobolja. Pomiješajte cimet u prahu s malo vode tako da dobijete gustu pastu, nanesite je na sljepoočnice i čelo, mirno ležite pola sata i zatim isperite. Glavobolja bi dotad trebala nestati.

Fizička aktivnost
Poznato je da fizička aktivnost umanjuje bol zahvaljujući lučenju hormona endorfina. Manje je poznato da je fizička aktivnost još efikasnija u umanjenju boli ako je ta bol uzrokovana migrenom.

Lagana šetnja znatno će umanjiti vašu glavobolju. Samo hrabro, čak i kad vas boli glava prošećite. Osjetit ćete poboljšanje. Samo vodite računa o tome da ne pretjerujete jer ako se oznojite i umorite možete postići suprotan efekt, još goru glavobolju.

Isprobajte: Polusatnu šetnju svaki dan kao preventivno rješenje i kratku šetnju na svježem zraku kada osjetite napadaj migrene.

Vitamin B2
Riboflavin, vitamin B, bi vam mogao pomoći pri smanjivanju učestalih glavobolja, prema pisanju US National Library of Medicine. Ako patite od migrena, sigurno vam je jasno koliko je život otežan uz njih pa si pomozite ovim vitaminom koji se može pronaći u namirnicama poput badema, sezama, ribama i tvrdim sirevima.

Namočite noge u toplu vodu
To je neočekivano, ali čini se da kupka tople vode u koje ćete staviti noge pomaže da vam se glava osjeća bolje, jer smanjuje pritisak na krvne žile u glavi. Ako malo senfa u prahu dodate u vodu još je učinkovitije za glavobolju, ako je ona stvarno jaka.

Izvodite vježbe za glavu, vrat i ramena
Ako puno sjedite za radnim stolom u nepravilnom položaju, u vašem vratu i ramenima nakupljaju se napetost i stres, što također može biti okidač za glavobolje.
U tom slučaju trebali biste redovito izvoditi vježbe istezanja za glavu, vrat i ramena.
Vježbe će vam općenito pomoći ne samo da istegnete ukočene i krute mišiće nego i da se opustite i relaksirate.
Izvodeći ih redovito, na dnevnoj bazi, potaknut ćete i cirkulaciju, smanjiti napetost i tenziju te ublažiti neugodne simptome migrene i glavobolje.

Izbjegavajte nitrate
Nitriti i nitrati uobičajeni su konzervansi koji se nalaze u mnogim prerađenim namirnicama poput hrenovki, salama, slanine i kobasica, a poznato je da oni ograničavaju protok krvi sužavanjem krvnih žila. To kod mnogih može izazvati glavobolju, pa bi najbolje bilo izbjegavati ove namirnice. Ako ipak pojedete jednu od njih, pijte puno vode uz elektrolite da biste izbacili sve loše tvari iz organizma prije nego što nastupi glavobolja.

Bosiljak
Ova začinska biljka intenzivna mirisa smatra se prirodnim lijekom protiv glavobolje. Ulje bosiljka opušta mišiće i pomaže u uklanjanju glavobolja uzrokovanih napetim i zgrčenim mišićima.

Možete skuhati i čaj od nekoliko listića bosiljka začinjen s malo meda i polako ga piti, žvakati svježe listove bosiljka ili se inhalirati vodom u kojoj ste kuhali bosiljak.

Ograničite unos alkohola
Iako alkohol nije čest uzročnik glavobolja, kod osoba sklonih glavoboljama u čak trećini slučajeva upravo je alkohol krivac za ovu bol. Alkohol je vazodilator, što znači da širi krvne žile i što može izazvati glavobolju.

Dodatno, alkohol je i diuretik, pa potiče izbacivanje vode i elektrolita iz organizma što može dovesti do dehidracije, koju smo ranije naveli kao jedan od uzročnika glavobolje.

Masaža
Kada ste već kupili eterična ulja da isprobate naš gornji savjet, evo vam još jedan odličan način kako da ih iskoristite, u masaži. Masaža opušta i stimulira, ali najvažniji element masaže je dodir. Dodir može izliječiti i puno teža stanja od migrene.

Isprobajte (sa ili bez eteričnih ulja): Neka vam netko prstima pritišće točke na glavi. Pritisak traje par sekundi, nakon njega slijedi pauza od par sekundi pa ponovno pritisak.

Dodir će ublažiti glavobolju. Naravno, temeljita masaža glave i vrata još je bolje rješenje. Ako nemate nekoga pri ruci da vas masira glavu si možete masirati i sami. Upotrijebite palac i kažiprst, stisnite glavu u dvije točke i držite tako par sekundi pa popustite pritisak.

Masaža stopala također može znatno ublažiti glavobolju, isprobajte.

Čaj od kamilice
Čaj od kamilice je poznat kao pripravak za smirenje, a ako je stres razlog nastanka vaših migrena, uključite u dnevnu rutinu aktivnosti koje vas opuštaju, poput ispijanja čaja. Čaj nemojte sladiti, sjednite na tiho i mračno mjesto i polako ga ispijajte.

Jabučni ocat
Možda ste već slušali o svim dobrobitima koje jabučni ocat pruža vašem organizmu, poput regulacije šećera u krvi. Prema navodima, ispijanje jabučnog octa može utjecati i na smirivanje glavobolje.

Savjetuje da jabučni ocat pijete ili na čelo stavljate obloge od octa kako bi si olakšali simptome glavobolje.

Spavajte dovoljno
Nedostatno spavanje na niz načina štetno utječe na zdravlje, a može biti i uzročnik glavobolje. Studije su pokazale da je glavobolja puno češća kod ljudi koji premalo spavaju. Stoga, pokušajte spavati minimalno 7 sati tijekom noći kako biste spriječili razvoj glavobolje uslijed nedostatka sna.

Pijte svježi sok od limuna
Još jedan prirodni napitak koji je stvarno jedan od najboljih lijekova za glavobolju (svatko će to reći) je jednostavan svježi sok od limuna ili pomiješan s čajem od kamilice. To smanjuje intenzitet boli. Pijte tri do četiri šalice dnevno za dobro svoje bolne glave.

Grickajte orašaste plodove
Patite li od glavobolja, uvrstite ove zdrave grickalice na svoj jelovnik.
Možete birati između oraha, badema, makadamije, indijskih oraščića, pistacije i lješnjaka.
Svi ti orašasti plodovi djeluju tako da ublažavaju trenutačne bolove, a usto i smanjuju rizik od pojave novih.
Većina tih plodova sadrži salicin – tvar koja djeluje poput pravog prirodnog analgetika.

Koenzim Q10
Radi se o moćnom antioksidansu protiv starenja i koji pomaže i kod potpunog iskorištavanja hrane u svrhu proizvodnje energije. Više istraživanja dokazalo je da koenzim Q10 smanjuje jačinu i učestalost pojave glavobolja. Osim toga, izvrstan je dodatak vašoj beauty rutini.

Sjemenke lana
Sjemenke lana su popularan kućni lijek protiv migrena. S obzirom na to da je većina glavobolja posljedica upale, prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama može smanjiti ili posve ukloniti bol u glavi.

Možete jesti cijele sjemenke ili samljevene u prah, a upotrijebiti ih možete na razne načine: posipati ih ujutro po žitaricama, umiješati u jogurt, ubaciti u smoothie ili salatu ili ispeći s bilo kojim mesom ili povrćem koje pripremate u pećnici.

Lanene sjemenke odlično se slažu s gotovo svakim jelom, slanim ili slatkim, tako da neće biti problem uvrstiti ih u svakodnevni jelovnik.

Natočite šalicu kave
Kofein je jedan od najpopularnijih kućnih pripravaka protiv glavobolje. „Prije nego se glavobolja javi, krvne se žile šire, a kofein iz kave sadrži prirodne sastojke koji će ih suziti i tako ograničiti kretanje krvi. Uz to ćete pospješiti djelovanje tablete, poput aspirina, i do 40 posto!

Jedite hranu koja sadrži luk i češnjak
Iako nisu idealne namirnice za doručak, oni su odlični u borbi protiv glavobolje.

Crvena ljuta paprika (ljuti feferon)
Ona je stimulans endorfina koji tretira bol i upalu. Morat ćete razrijediti pola žličice crvene ljute paprike u prahu u malo tople vode i nanijeti je vlažnom vatom na unutarnju stranu svake nosnice. Osjetiti ćete peckanje, ali to znači da radi i vaša bol će se uskoro smanjiti.

Nadamo se da će vam ovi ne-farmaceutski načini pomoći da riješite vašu tešku glavobolju.

Sigurnost lijekova za migrenu u trudnoći

Agencija za hranu i lijekove SAD-a / FDA na temelju kontroliranih studija u ljudi i životinja te u studijama nadzora, procijenila je rizike za fetus koje imaju lijekovi koji se koriste u terapiji migrene. Iako nema podataka o učinkovitosti drugih lijekova za terapiju migrene u trudnoći, razumno je izabrati one lijekove koji su korisni u žena koje nisu trudne, ali i sigurni za fetus.

Najčešći lijekovi za migrenu i procjena rizika primjene u trudnoći:

 • Paracetamol, meperidin, paracetamol/oksikodon- skupina B
 • Ibuprofen, naproksen- skupina B/D*
 • Proklorperazin, sumatriptan, paracetamol/kodein- skupina C
 • Ergotamin/kafein- skupina X

Objašnjenje:
Skupina A-kontrolirane studije u ljudi ne pokazuju rizik za fetus;
B-nisu zabilježeni rizici u ljudi, ali nema kontroliranih studija;
C-rizik za ljude ne može se isključiti;
D-postoje dokazi o riziku primjene u ljudi temeljem humanih i animalnih studija;
X- primjena lijeka kontraindicirana je u trudnoći.
Kategorija rizika se mijenja u D ako se primjenjuje u trećem trimestru trudnoće.

Američka akademija za neurologiju preporučuje paracetamol kao lijek prvog izbora za terapiju akutne migrene u trudnoći, iako je njegov učinka upitan i u žena koje nisu trudne. Kao prihvatljivu mogućnost savjetuju nefarmakološke mjere. Mnogi preporučuju paracetamol sam ili u kombinaciji s kodeinom kao terapiju prvog izbora. Važno je dnevno unositi 600 mcg folata tijekom cijele trudnoće, a ukoliko trudnica za kontrolu migrenskih napadaja koristi neki od antiepileptičkih lijekova, tada dnevno treba unositi veće doze, sve do 4 mg folata. Učinkoviti su i benzodiazepini , ali ih ne treba koristiti dugotrajno.

Za žene koje imaju tijekom trudnoće najmanje tri ili četiri migrenska napadaja mjesečno, od lijekova za prevenciju dolaze u obzir blokatori kalcijevih kanala i selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina. Pri tome je potreban oprez zbog iznenadnog pada tlaka i smanjene uteroplacentalne cirkulacije pri uzimanju lijekova iz prve skupine i oprez zbog povećanog rizika srčanih anomalija, neonatalne plućne hipertenzije, sindroma sustezanja nakon porođaja pri uzimanju SSRI, ali su izvješća o ovim djelovanjima dobivena iz retrospektivnih studija a rezultati nisu konzistentni. Uz veliki oprez mogu se koristiti i beta-blokatori, a budući da su povezani sa zastojem rasta fetusa, potreban je povećani ultrazvučni nadzor. Ovdje se prednost daje metoprololu i labetalolu u odnosu na propranolol.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *