Poremećaj elektrolita

Poremećaj elektrolita – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Elektroliti su tvari, odnosno soli koje se otapanjem u tekućini pretvaraju u ione – pozitivne (katione) i negativne (anione). Oni kontroliraju važne fiziološke funkcije.

Primjeri elektrolita uključuju:

 • kalcij
 • klorid
 • magnezij
 • fosfat
 • kalij
 • natrij

Te tvari su prisutne u vašoj krvi, tjelesnim tekućinama i urinu. Uzimaju se s hranom, pićima i dodacima prehrani.
Poremećaj elektrolita nastaje kada su razine elektrolita u vašem tijelu previsoke ili preniske. Elektrolite je potrebno održavati u ravnoteži kako bi vaše tijelo pravilno funkcioniralo. U suprotnom, mogu utjecati na vitalni tjelesni sustav.

Primjer: manjak elektrolita najčešće je uzrokovan gubitkom tjelesnih tekućina dugotrajnim povraćanjem, proljevom ili znojenjem.
Određeni lijekovi mogu uzrokovati i poremećaje elektrolita. U nekim su slučajevima krive osnovne bolesti, poput akutne ili kronične bolesti bubrega.

Velika neravnoteža elektrolita može prouzročiti ozbiljne probleme poput kome, napadaja i zastoja srca.


Natrij (Na+)
Riječ je o jednom od najvažnijih elektrolita u tijelu. To je pozitivno nabijen ion koji se nalazi u izvanstaničnoj tekućini i krvi. Važan je za održavanje volumena krvi i kiselo-bazne ravnoteže tekućine te živčane i mišićne funkcije.

Kalij (K+)
Za razliku od natrija, kalij je unutarstanični pozitivno nabijen ion iako ga se može naći i izvan stanice. On sudjeluje u prijenosu živčanih impulsa te ima ulogu u mišićnim kontrakcijama, a važan je i u kontroli krvnog tlaka, kod diobe stanica, u razvoju embrija i drugo.

Kalcij (Ca2+)
Kalcij je najzastupljeniji esencijalni makro mineral u našem tijelu te predstavlja 1,5 do 2 posto ukupne tjelesne mase. Nalazi se u kostima i zubima, a dio u limfi i drugim tjelesnim tekućinama. Sudjeluje u nizu funkcija – od zgrušavanja krvi, regulacije srčanih otkucaja do prijenosa impulsa.

Magnezij (Mg2+)
Također je riječ o esencijalnom mineralu s višestrukom ulogom u organizmu. Nalazi se u stanicama, kostima te sudjeluje u njihovoj izgradnji, važan je u funkciji središnjeg živčanog sustava i održavanju normalnog krvnog tlaka.

Klorid (Cl1-)
Klorid je najveći anion (negativni ion), a nalazi se u izvanstaničnoj tekućini. Zajedno s natrijem djeluje u održavanju ravnoteže i tlaka raznih tekućina u tijelu. Važan je i u održavanju kiselosti, a većinom ga dobivamo (kao i natrij) iz soli u prehrani.

Hidrogenfosfat (HPO42-)
Anion koji je u najvećem postotku prisutan u kostima, a ostatak je unutar stanica. Igra važnu ulogu u izgradnji kostiju i zubi, proizvodnji energije, radu mišićnog i živčanog sustava te obnovi tkiva.

Višak i manjak elektrolita

Kao i u svemu, ravnoteža je važna i kada je riječ o elektrolitima. Dakle, njihova razina u krvi može postati previsoka ili preniska. Razine elektrolita u tijelu mijenjaju se kad se mijenjaju i razine vode u tijelu, odnosno kad naša razina hidratacije raste ili pada. Razine elektrolita ujednačenim održavaju naši bubrezi i neki hormoni. Kada vježbamo, znojimo se i gubimo elektrolite, i to uglavnom natrij i kalij.

Da bismo održali stalnu koncentraciju elektrolita u našim tjelesnim tekućinama, potrebno ih je nadomjestiti. Svježe voće i povrće dobri su izvori natrija i kalija pa nadomještaju izgubljene elektrolite. Previsoke razine elektrolita u krvi filtriraju se kroz bubrege.

Ako ne konzumiramo potrebne razine elektrolita, može biti posljedica za zdravlje. Najčešće neravnoteže su hipernatremija i hiponatremija (višak ili manjak natrija) te hiperkalemija i hipokalemija (pretjerane i preniske razine kalija).

Liječnici prenisku razinu elektrolita obilježavaju prefiksom hipo, a previsoku prefiksom hiper. Simptomi koji upućuju na neravnotežu elektrolita mogu uključivati grčenje mišića, slabost i, ako se ne liječi, napadaje. Pritom su osobito ugroženi stariji ljudi. Budući da su starije osobe osjetljivije na pojačan ili smanjen unos tekućine, sklonije su i abnormalnim razinama elektrolita jer kada ostarimo, naši bubrezi ne rade više jednako učinkovito. Neke starije osobe koje imaju problema s kretanjem, a nemaju svakodnevnu pomoć te nemaju redovit ili dostatan unos hrane i pića, podložnije su nastanku neravnoteže elektrolita.

Simptomi negativne koncentracije elektrolita su:

 • grčevi i slabost u mišićima
 • problemi s probavom: nadutost, zatvor, proljev
 • poremećaji živčanog sustava
 • vrtoglavica
 • mučnina i povraćanje
 • umor
 • ubrzani ili usporeni srčani otkucaji
 • poteškoće s disanjem
 • nemir i razdražljivost
 • gubitak apetita
 • dekoncentracija i dezorijentiranost
 • gubitak svijesti.

Nedostatak važnih elektrolita u organizmu

Hipokalemija je nedostatak kalija uzrokovan nedovoljnim unosom, pojačanim gubitkom tekućine (povraćanje, proljev) ili bolešću bubrega.

Simptomi su slabost, umor, grčevi u mišićima i želucu, usporene funkcije organizma, poremećaji probave, usporeni srčani otkucaji i povišen krvni tlak.

Hiponatremija je smanjena koncentracija natrija u organizmu, a najčešće je rezultat zadržavanja tekućine u organizmu.

Simptomi su umor, glavobolja, mučnina, povraćanje, slabost, grčevi mišića, nemir, oslabljen apetit, dezorijentacija, poremećaj pažnje, disanja i hoda.

U težim slučajevima hiponatremije može doći i do nesvjestice, kome i smrti.

Hipokalcemija je nedostatak kalcija.

Nedovoljan unos, oslabljena apsorpcija ili pojačano izlučivanje ovog minerala mogu rezultirati stanjem hipokalcemije.

Simptomi manjka kalcija su: mišićna slabost i grčevi, trnci u prstima, oslabljen apetit, konvulzije, letargija, nepravilni srčani otkucaji, respiratorne poteškoće.

Višak elektrolita u organizmu

Hiperkalemija je povišena koncentracija kalija, a javlja se uslijed pretjeranog unošenja ovog minerala, a posebno u slučaju oslabljenog rada bubrega koji u normalnim okolnostima brinu o eliminaciji viška kalija.

Pojedini lijekovi također djelujući na bubrege dovode do povećanja koncentracije kalija (diuretici, lijekovi za tlak).

Simptomi su umor, trnci, slabost.

Hipernatremija je povećana razina natrija, a javlja se kao posljedica nedovoljnog unosa vode u organizam, pojačanog izlučivanje tekućine, unosa hipertonične tekućine kao i nekih bolesti poput Cushingovog sindroma.

Simptomi se očituju kroz opću slabost, letargiju i pojavu edema.

Hiperkalcemija je povišena razina kalcija u organizmu.

Do ovog poremećaja može doći zbog pretjeranog unosa kalcija, uslijed pojačane aktivnosti paratireoidne žlijezde, a nerijetko se javlja i kao popratna pojava nekih bolesti.

Simptomi su letargija, nedostatak apetita, mučnina, povraćanje, proljev, bolovi u trbuhu, probavni poremećaji, glavobolja, pospanost, učestalo mokrenje, nizak tlak i nepravilni srčani otkucaji.

Dijagnosticiranje elektrolitnih poremećaja

Jednostavan test krvi može izmjeriti razinu elektrolita u vašem tijelu. Važan je i test bubrega.

Vaš će liječnik možda htjeti napraviti fizički pregled ili naručiti dodatne testove kako bi potvrdio sumnju na poremećaj elektrolita. Ovi dodatni testovi variraju ovisno o dotičnom stanju.

Na primjer, hipernatremija (previše natrija) može uzrokovati gubitak elastičnosti kože zbog značajne dehidracije. Vaš liječnik može obaviti pinch test kako bi utvrdio utječe li na vas dehidracija.

Također mogu testirati vaše reflekse jer povećana i osiromašena razina elektrolita može utjecati na refleks.

Elektrokardiogram (EKG) može biti koristan za provjeru nepravilnih otkucaja srca uzrokovanih problemima s elektrolitima.

Prva pomoć kod nedostatka elektrolita

U slučaju pojačanog gubitka elektrolita važno je nadoknaditi njihov nedostatak.
Danas je popularan način hidratacije i nadomjestka elektrolita konzumiranje raznih izotoničnih napitaka.
Zbog njihovog djelovanja redovito ih koriste sportaši, fizički radnici i osobe s posebnim prehrambenim potrebama.

No, nedovoljno se govori o negativnoj strani takvih napitaka.
Oni su najčešće prepuni šećera, umjetnih bojila i raznih drugih štetnih sastojaka.

Kvalitetno rješenje za nadomjestak i održavanje elektrolita, vraćanje energije i jačanje organizma su pripravci iz vlastite kuhinje, osobito ako su sastojci koji se pritom koriste organski.
Brzinska prva pomoć može biti u obliku čaše vode u koju se dodaje pola žličice jodirane soli.

Liječenje elektrolitnih poremećaja

Liječenje varira ovisno o vrsti poremećaja elektrolita i osnovnom stanju koji ga uzrokuje.
Općenito, određeni tretmani se koriste za obnavljanje pravilne ravnoteže minerala u tijelu. To uključuje:

Intravenozne tekućine
Intravenozna tekućina, obično natrijev klorid, može pomoći rehidriranju tijela. Ovaj se tretman obično koristi u slučajevima dehidracije koja je posljedica povraćanja ili proljeva. Dodaci elektrolita mogu se dodati u tekućinu za ispravljanje nedostataka.

Određeni lijekovi
Lijekovi mogu pomoći vašem tijelu da brzo vrati ravnotežu elektrolita. Također vas mogu zaštititi od negativnih učinaka dok se liječite drugom metodom.

Lijek koji ćete dobiti ovisit će o poremećaju elektrolita koji imate. Lijekovi koji se mogu primijeniti uključuju kalcijev glukonat, magnezijev klorid i kalijev klorid.

Oralni lijekovi i dodaci

Oralni lijekovi i dodaci često se koriste za ispravljanje kroničnih poremećaja minerala u vašem tijelu. To je češće ako vam je dijagnosticirana bolest bubrega.

Ovisno o vašem poremećaju elektrolita, možda ćete primati lijekove ili dodatke poput:

 • kalcij (glukonat, karbonat, citrat ili laktat)
 • magnezijev oksid
 • kalij klorid
 • fosfatna veziva, koja uključuju sevelamer hidroklorid (Renagel), lantan (Fosrenol)

Oni mogu pomoći kratkotrajno ili dugoročno, nadomjestiti elektrolite, ovisno o uzroku vašeg poremećaja. Nakon što je neravnoteža ispravljena, liječnik će liječiti glavni uzrok.

Iako se neki dodaci mogu kupiti bez recepta, većina ljudi s poremećajima elektrolita dobiva recept za lijekove od svog liječnika.

Slika preuzeta sa https://www.ausmed.com/cpd/articles/normal-electrolyte-levels

1 razmišljanje na “Poremećaj elektrolita – uzrok, simptomi i liječenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *