Poremećaji zgrušavanja krvi

Poremećaji zgrušavanja krvi: Uzroci, simptomi i liječenje

Simptomi

Poremećaji krvarenja su medicinska stanja koja utječu na sposobnost tijela da pravilno zgruša krv. Ovo može dovesti do prekomjernog krvarenja ili, u nekim slučajevima, do stvaranja krvnih ugrušaka kada to nije potrebno.

Uzroci poremećaja krvarenja

Poremećaji krvarenja mogu biti nasljedni ili stečeni.

Nasljedni poremećaji krvarenja

 • Hemofilija: Nasljedni poremećaj gdje tijelo ne proizvodi dovoljno faktora zgrušavanja. Hemofilija A (nedostatak faktora VIII) i Hemofilija B (nedostatak faktora IX) su najčešći oblici​.
 • Von Willebrandova bolest: Najčešći nasljedni poremećaj krvarenja, uzrokovan nedostatkom ili disfunkcijom von Willebrandovog faktora, proteina ključnog za zgrušavanje krvi​.

Stečeni poremećaji

 • Diseminirana intravaskularna koagulacija (DIC): Stanje koje uzrokuje prekomjernu aktivaciju proteina zgrušavanja, što može dovesti do istovremenog zgrušavanja i krvarenja​.
 • Antifosfolipidni sindrom (APS): Autoimuni poremećaj koji uzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka u arterijama i venama​.
 • Nedostatak vitamina K: Vitamin K je ključan za sintezu faktora zgrušavanja. Nedostatak ovog vitamina može uzrokovati ozbiljna krvarenja, osobito kod novorođenčadi​.

Simptomi poremećaja krvarenja

Simptomi poremećaja krvarenja mogu varirati ovisno o specifičnom poremećaju, ali obično uključuju sljedeće manifestacije:

Lako nastajanje modrica

Osobe s poremećajem krvarenja često primijete da se modrice javljaju s minimalnim ili nikakvim udarcima. Ovo je posebno uobičajeno kod hemofilije i von Willebrandove bolesti​.

Produženo krvarenje iz posjekotina

Normalno krvarenje koje traje duže nego što bi trebalo može ukazivati na poremećaj zgrušavanja. Ovo je često jedan od prvih znakova hemofilije i drugih sličnih stanja​.

Česta krvarenja iz nosa

Krvarenja iz nosa koja se javljaju često i bez jasnog uzroka mogu biti znak problema sa zgrušavanjem krvi. Von Willebrandova bolest često uzrokuje ovu vrstu simptoma​.

Obilna menstrualna krvarenja kod žena

Žene s poremećajem krvarenja mogu imati neuobičajeno teška menstrualna krvarenja (menoragija). Ovo može biti simptom von Willebrandove bolesti ili blaže forme hemofilije.

Unutarnje krvarenje u zglobovima i mišićima

Kod teških oblika hemofilije, unutarnje krvarenje se može dogoditi unutar zglobova i mišića, što uzrokuje bol, oticanje i smanjenu pokretljivost. Ovo stanje se naziva hemartroza​.

Krv u mokraći ili stolici

Krv u mokraći (hematurija) ili stolici (hematokezija ili melena) može ukazivati na unutarnje krvarenje koje je često povezano s poremećajem krvarenja​.

Petehije i ekhimoze

Sitne crvene ili ljubičaste točkice na koži (petehije) i veće, pljosnate mrlje (ekhimoze) mogu biti znakovi niskog broja trombocita ili disfunkcije zgrušavanja krvi​.

Produženo krvarenje nakon operacija ili dentalnih zahvata

Ljudi s poremećajem krvarenja mogu doživjeti dugotrajno krvarenje nakon manjih medicinskih zahvata, kao što su vađenje zuba ili manji kirurški zahvati. Ovo je često prvi znak kod osoba koje nisu svjesne da imaju poremećaj zgrušavanja krvi​.

Simptomi poremećaja krvarenja kod novorođenčadi

Kod novorođenčadi, simptomi poput produljenog krvarenja iz pupčane vrpce, modrica na glavi ili tijelu nakon poroda, i produljenog krvarenja nakon obrezivanja mogu ukazivati na poremećaj zgrušavanja krvi, uključujući hemofiliju ili nedostatak vitamina K​.

Dijagnoza poremećaja krvarenja

Dijagnoza poremećaja krvarenja zahtijeva temeljit pristup koji uključuje detaljnu medicinsku povijest, fizički pregled i specifične laboratorijske testove. Evo detaljnog pregleda dijagnostičkih koraka:

Medicinska povijest i fizikalni pregled

Liječnik će prvo prikupiti detaljne informacije o povijesti krvarenja, uključujući učestalost, trajanje i ozbiljnost epizoda krvarenja. Posebna pažnja se posvećuje obiteljskoj povijesti poremećaja krvarenja jer mnogi od njih imaju genetsku komponentu​.

Laboratorijski testovi

 • Kompletna krvna slika: Ovaj test mjeri različite komponente krvi, uključujući crvene i bijele krvne stanice te trombocite, koji su ključni za zgrušavanje krvi​.
 • Prothrombin time i activated partial thromboplastin time: Ovi testovi mjere koliko vremena je potrebno da se krv zgruša. PT test procjenjuje vanjski put zgrušavanja, dok aPTT test procjenjuje unutarnji put zgrušavanja.
 • Specifični testovi za faktore zgrušavanja: Ovi testovi mjere razine specifičnih faktora zgrušavanja (kao što su faktor VIII i faktor IX). Ovi testovi su ključni za dijagnozu hemofilije i drugih specifičnih poremećaja zgrušavanja​.
 • Test von Willebrandovog faktora: Ovaj test procjenjuje razine i funkciju von Willebrandovog faktora, koji je ključan za adheziju trombocita i stabilizaciju faktora VIII​.
 • Genetski testovi: Kod sumnje na nasljedne poremećaje krvarenja, genetski testovi mogu identificirati specifične mutacije koje uzrokuju te poremećaje​.

Posebni dijagnostički postupci

 • Koagulacijski testovi: Uključuju testove koji mjere sposobnost krvi da se zgruša. Oni uključuju testove kao što su trombinsko vrijeme i fibrinogen test, koji pomažu u dijagnosticiranju problema u zgrušavanju krvi​.
 • Testiranje funkcije trombocita: Testovi koji mjere kako trombociti funkcioniraju mogu pomoći u dijagnosticiranju poremećaja kao što su trombocitopatije, gdje trombociti ne rade ispravno​.

Liječenje poremećaja krvarenja

Liječenje poremećaja krvarenja ovisi o vrsti i ozbiljnosti poremećaja, kao i o specifičnim potrebama pacijenta. Evo glavnih pristupa liječenju:

Terapija zamjene

 • Infuzije faktora zgrušavanja: Za mnoge nasljedne poremećaje, kao što su hemofilija A i B, liječenje uključuje redovite infuzije faktora zgrušavanja koji nedostaju. Ovo se može primjenjivati profilaktički (za prevenciju krvarenja) ili terapijski (za zaustavljanje krvarenja)​.
 • Svježe smrznuta plazma: Koristi se za zamjenu više faktora zgrušavanja kod stanja kao što su diseminirana intravaskularna koagulacija ili teški oblici von Willebrandove bolesti​.

Lijekovi

 • Antifibrinolitički lijekovi: Lijekovi kao što su traneksaminska kiselina i aminokaproična kiselina pomažu u sprječavanju razgradnje krvnih ugrušaka, čime se smanjuje krvarenje. Ovi lijekovi su korisni kod dentalnih zahvata i manjih operacija​.
 • Desmopresin: Ovaj lijek može potaknuti tijelo da proizvodi više faktora zgrušavanja i povećava razinu von Willebrandovog faktora u krvi. Koristi se kod blagih oblika hemofilije A i von Willebrandove bolesti​.
 • Vitamin K: Kod nedostatka vitamina K, suplementacija ovim vitaminom može biti učinkovita, posebno kod novorođenčadi i odraslih s nedostatkom uzrokovanim različitim stanjima ili lijekovima​.

Transfuzije

 • Trombocitne transfuzije: Koriste se za liječenje teške trombocitopenije (niski broj trombocita) koja može biti posljedica stanja kao što su leukemija ili kemoterapija. Trombocitne transfuzije pomažu u smanjenju rizika od krvarenja.
 • Krvne transfuzije: U slučajevima masivnog krvarenja ili anemije zbog kroničnog krvarenja, krvne transfuzije mogu biti potrebne za održavanje adekvatne razine crvenih krvnih stanica.

Profilaktička terapija

Kod teških oblika hemofilije, profilaktička terapija koja uključuje redovite infuzije faktora zgrušavanja može značajno smanjiti rizik od spontanih krvarenja i zaštititi zglobove od oštećenja uzrokovanih ponovljenim krvarenjima.

Kirurški zahvati

U nekim slučajevima, kirurški zahvati mogu biti potrebni za kontrolu krvarenja ili za ispravljanje anatomskih abnormalnosti koje pridonose krvarenju. Ovi zahvati se često provode uz podršku terapije zgrušavanja krvi kako bi se smanjio rizik od perioperativnog krvarenja​.

Prehrana kod poremećaja zgrušavanja krvi

Uz pravilan izbor hrane, osobe s poremećajima zgrušavanja krvi mogu poboljšati svoje zdravlje. Prehrana bogata nutrijentima koji pomažu zgrušavanju krvi i jačanju krvnih žila može biti od velike pomoći u kontroli krvarenja i sprječavanju komplikacija.

Preporučene namirnice kod zgrušavanja krvi

 • Namirnice bogate vitaminom K: Zeleno listato povrće (kelj, šparoge, brokula), prokelji, jetra, jaja, žumanjak
 • Namirnice bogate vitaminom C: Citrusi (naranče, limuni, grejpfrut), paprika, rajčica, jagode, kivi
 • Namirnice bogate kalcijem: Mlijeko i mliječni proizvodi, zeleno listato povrće, tofu, bademi, sardine
 • Namirnice bogate željezom: Crveno meso, pernata živina, riba, grah, leća, grah
 • Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama: Mastne ribe (losos, tunja, haringe), laneno sjeme, orašasti plodovi

Preporuke za prehranu

 • Jesti redovito i uravnotežene obroke tijekom dana.
 • Uključiti raznovrsne namirnice iz svih skupina hrane.
 • Osigurati unos dovoljno vitamina K, C, kalcija, željeza i omega-3 masnih kiselina.
 • Ograničiti unos zasićenih i trans masti.
 • Izbjegavati prekomjerno konzumiranje soli i šećera.
 • Piti puno vode tijekom dana.

Dodatne preporuke:

 • Održavati zdravu tjelesnu težinu.
 • Redovito vježbati.
 • Izbjegavati alkohol i pušenje.
 • Razgovarati s liječnikom ili registriranim dietetičarom o individualnom prehrambenom planu.

Važno:

 • Preporučene namirnice i prehrambene navike su općeg karaktera i možda nisu primjerene za sve osobe s poremećajima zgrušavanja krvi.
 • Važno je konzultirati se s liječnikom ili registriranim dietetičarom prije bilo kakvih značajnih promjena u prehrani.

Izvori:
National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI), 2024. Bleeding Disorders. [online] Available at:
https://www.nhlbi.nih.gov/health/bleeding-disorders

Cleveland Clinic, 2024. Blood Disorders. [online] Available at:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21545-blood-disorders

National Center for Biotechnology Information (NCBI), 2024. Hemostasis and Thrombosis. [online] Available at:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541050/

American Society of Hematology (ASH), 2024. Bleeding Disorders. [online] Available at::
https://www.hematology.org/education/patients/bleeding-disorders

Yale Medicine, 2024. Bleeding Disorders. [online] Available at::
https://www.yalemedicine.org/conditions/bleeding-disorders

MedlinePlus, 2024. Bleeding Disorders. [online] Available at::
https://medlineplus.gov/ency/article/001304.htm

Healthline, 2021. Bleeding Disorders. [online] Available at:
https://www.healthline.com/health/bleeding-disorders

WebMD, 2024. Blood Disorder Types and Treatment. [online] Available at::
https://www.webmd.com/cancer/lymphoma/blood-disorder-types-and-treatment

Slika je napravljena pomoću AI.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *