Poriluk

Poriluk kao lijek

Savjeti o prehrani

Poriluk pripada istoj obitelji kao i crveni luk, ljutika, vlasac i češnjak. Iako izgleda poput divovskog zelenog luka, ima blaži, pomalo slatkast okus i kremastiju teksturu kada se kuha.

Poriluk ima malo kalorija, ali puno vitamina i minerala. Jedna porcija kuhanog poriluka od 100 grama sadrži samo 31 kaloriju.

Posebno je bogat karotenoidima vitamina A, uključujući beta karoten. Vaše tijelo pretvara ove karotenoide u vitamin A, koji je važan za vid, imunološku funkciju, reprodukciju i staničnu komunikaciju. Također je dobar izvor vitamina K1 koji je neophodan za zgrušavanje krvi i zdravlje srca.

Također je dobar izvor mangana, koji može pomoći u smanjenju simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS) i čuvati zdravlje štitnjače. Štoviše, ima male količine bakra, vitamina B6, željeza i folata.


Od ostalih hranjivih sastojaka poriluk sadrži oko 6,4% ugljikohidrata, više bjelančevina nego u luku i češnjaku – 1,9% i oko 0,3% lipida u obliku biljnog ulja. Povrće poput poriluka prava je dragocjenost i već iz rimskog doba postoje zapisi o njegovoj ljekovitosti, a poznati francuski biolog, koji se bavio i dijetoterapijom, Leclerc je preporučivao poriluk u liječenju bolesti bubrega i u akutnoj infekciji mokraćnih putova. Najviše se ljekovito djelovanje poriluka pripisuje sadržaju sumpora u njemu, odnosno u njegovom eteričnom ulju. Ova je element neophodan u uspostavljanju homeostaze organizma. On sudjeluje u normalnom lučenju probavnih sokova, potiče rad želuca, crijeva, jetre i žuči. Pravilnim lučenjem svih tih sokova u probavni trakt sprječava se nastupanje procesa nepoželjnog vrenja i truljenja u crijevima. Sumpor je važan i za lijep izgled kože, kose i noktiju. Poriluk se u dijetoterapiji bubrežnih bolesti preporučuje zbog svog diuretskog djelovanja. On potiče izlučivanje mokraće. Time dolazi do smanjenja koncentracije otpadnih tvari i uree u krvi. Njegovo diuretsko djelovanje koristi se s uspjehom u detoksikaciji organizma. Međutim bolje je poriluk preporučiti kod akutnih stanja bubrežne insuficijencije, a s oprezom ga koristiti kod kronične bubrežne bolesti jer sadrži priličnu količinu kalija (180 mg/100 grama). Poriluk je pravi izvor minerala i elemenata u tragovima. Mogli bismo reći da se on odlikuje kakvoćom više nego samom količinom, kad su elementi u pitanju jer ih ima vrlo mnogo različitih, ali u malim količinama. Najzastupljeniji u poriluku jesu kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo i male količine natrija. Budući da je energetska vrijednost poriluka mala (70 kcal ili 270 kJ/100 grama) može se preporučiti kao namirnica za sve dijete čiji je cilj “čišćenja” organizma i gubitak suvišnih kilograma. Prilikom upotrebe poriluka pažnju trebaju obratiti one osobe koje pate od probavnih smetnji i nadimanja. Jer poriluk iako dobro skuhan, zbog visokog sadržaja celuloze predstavlja teže probavljivu namirnicu, pa ga osobe koje boluju od bilo kakvih enterokolitisa i divertikulitisa ne bi smjele koristiti kao namirnicu, već eventualno samo piti juhu od poriluka. Poriluk sadrži velike količine sluzi (iz jedne litre soka od poriluka možemo dobiti 20 grama pektina). To je velika količina biljne sluzi, po kemijskom sastavu to je složeni biljni polisaharid koji u vodi tvori gel-stanje. Inače se ponekad koristi i kao dodatak sredstvima za iskašljavanje, pa se iz tog razloga poriluk i preporuča kod olakšavanja iskašljavanja (ekspektorans) i omekšavanja plućnog ili sinusnog sekreta (emoliens). Još se poriluk preporučuje i u prehrani osoba koje boluju od artritisa, koje imaju naznake nastanka ateroskleroze krvnih žila, te svim rekonvalescentima.

Poriluk čuva zdravlje srca i smanjuje upale

Poriluk pripada obitelji povrća koja uključuje crveni luk i češnjak. Nekoliko studija povezuju luk i češnjak s manjim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara.

Iako je većina studija testirala luk ili češnjak, poriluk sadrži nekoliko korisnih spojeva za koje se misli da su smanjuju upalu i štite zdravlje srca. Na primjer, kempferol u poriluku ima protuupalna svojstva. Hrana bogata kempferolom povezana je s manjim rizikom od srčanog udara ili smrti zbog srčanih bolesti.

Također, poriluk je dobar izvor alicina i drugih tiosulfinata, koji su sumporni spojevi koji mogu koristiti zdravlju srca smanjenjem kolesterola, krvnog tlaka i sprečavanjem stvaranja krvnih ugrušaka.

Poriluk štiti od određenih karcinoma

Poriluk se može pohvaliti nizom spojeva za borbu protiv raka. Na primjer, kempferol u poriluku povezan je s manjim rizikom od kroničnih bolesti, posebno karcinoma. Neka istraživanja pokazuju da se kempferol može boriti protiv raka smanjenjem upale, ubijanjem stanica raka i sprječavanjem širenja tih stanica.

Štoviše, istraživanja pokazuju da oni koji redovito jedu luk, češnjak i poriluk, mogu imati i do 46% manji rizik od raka želuca od onih koji ih rijetko jedu.

Poriluk poboljšava probavu

To je dijelom i zato što je izvor topivih vlakana, uključujući prebiotike, koji održavaju crijeva zdravima. Te bakterije tada proizvode masne kiseline kratkog lanca (SCFA), poput acetata, propionata i butirata. SCFA mogu smanjiti upalu i pridonijeti zdravlju crijeva.

Istraživanja sugeriraju da prehrana bogata prebioticima može pomoći vašem tijelu da apsorbira važne hranjive sastojke, što može poboljšati vaše cjelokupno zdravlje.

Ostale potencijalne zdravstvene koristi poriluka

  • Kod povećane štitnjače preporučaju se topli oblozi od kuhanog poriluka.
  • Poriluk pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno djeluje na promuklost,upalu pluća i astmu.
  • Smanjuje povećanu količinu mokraćne kiseline, kolesterola i masnoće u krvi.
  • Poriluk poboljšava cirkulaciju krvi, te pomaže kod arteroskleroze i upale vena.
  • Poriluk potiče bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, te pomaže kod bolova u bubrezima i bubrežnih kamenaca.

Sok od poriluka, jabuke i đumbira

Sastojci: 1 mali poriluk, 3 jabuke, komad oguljenog đumbira od 2 cm

Priprema: Odstranite krajeve poriluka. Ogulite đumbir i raspolovite ga. Narežite jabuke da stanu u cijev sokovnika. U sokovniku prvo napravite sok od poriluka, zatim od đumbira i na kraju od jabuka.

Poriluk i mrkva

Sastojci: 2 poriluka, 2 mrkve, grančica peršina (malo spremite za ukras)

Priprema: Mrkvi i poriluku odstranite krajeve. Stavite u sokovnik i napravite sok, a zatim napravite sok od peršina. Pomiješajte sokove u čaši i ukrasite s malo peršina.

Poriluk, jabuke i celer

Sastojci: 1 poriluk, 2 jabuke, 2 celera s listovima

Priprema: Poriluku odstranite krajeve. Narežite jabuke da stanu u cijev sokovnika. Napravite najprije sok od poriluka, zatim od jednog celera, pa od jabuka. Sokove ulijte u čašu te promiješajte i ukrasite preostalim celerom.

Kupovanje i čuvanje

Poriluk možete naći na tržnicama u proljeće i jesen, a pri kupnji poriluka obratite pozornost na njegovu čvrstoću i boju. Bijeli dio poriluka treba na dodir biti čvrst i bez mrlja, a zeleni listovi izrazite boje i usko priljubljeni. Poriluk kupujte onda kada ćete ga koristi, a ako ga ne koristite odmah, odrežite vrhove listova i čuvajte ga u pretincu za povrće hladnjaka ili na hladnom mjestu nekoliko dana.

U svakodnevnoj prehrani poriluk možete pripremati na različite načine. Za razliku od crvenog ili bijelog luka, poriluk se upotrebljava cijeli, i to ne samo kao začin nego kao samostalno povrće. Najčešće se poriluk kuha i poslužuje s dodatkom maslinova ulja ili maslaca kao prilog. Tradicionalno se priprema s krumpirom i vrhnjem kao varivo, a izvrstan je dodatak juhama, sam ili u kombinaciji s drugim povrćem. Poriluk možete i pirjati samostalno ili u kombinaciji s drugim namirnicama, pečeni poriluk izvrstan je u kombinaciji s maslacem i krušnim mrvicama, a može se od njega napraviti i umak za tjesteninu.

1 razmišljanje na “Poriluk kao lijek

  1. Pingback: Vlasac kao lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *