Pravilo 80/20

Pravilo 80/20 za izbalansiranu modernu prehranu

Savjeti o prehrani

Danas je sve teže održavati zdravu prehranu a pritom još ostati u optimalnim granicama tjelesne težine.
Traže se brzi načini kako oblikovati tijelo, kako smršaviti ili najbolja dijeta.
Zapravo je sve tako jednostavno, ali zahtjeva vašu osobnu disciplinu.

Danas ćemo pisati o pravilu prehrane 80/20 koja podrazumijeva sastavljanje jelovnika po pravilu 80% zdrave te 20% “nezdrave” hrane. Naime, ovdje se radi o načinu prehrane kojim vrlo uspješno, postepeno i bez neželjenih popratnih pojava možemo izgubiti suvišne kilograme te postići i sačuvati ne samo optimalnu težinu, već i zdravlje.

Pravilo 80/20 nije dijeta, već promjena životnih navika koja rezultira gubitkom suvišnih kilograma. Uz njegovu se primjenu vrlo lako uči o uravnoteženoj prehrani i umjerenosti, a može se primijeniti i na vježbanje.

Ovo pravilo je inspirirano Pareto principom, koji je osmislio talijanski ekonomist i sociolog Wilfrid Pareto (1848-1923) koji nam može pomoći da budemo uspješni u poslovnom životu, primjerice u upravljanju vremenom i financijama, pravilo 80/20, vrlo je jednostavno za primjenu i motivirajuće pa tako i vrlo  učinkovito.

Pravilo 80/20

Po principu ovog pravila, treba jesti hranu bogatu čistim proteinima iz kvalitetnih izvora poput ribe i piletine, žitarice, malomasne mliječne proizvode te svježe voće i povrće u 80% obroka. Također, preporučuje se da se hrana kuha u vodi ili pari i peče na grilu, umjesto prženja u ulju.
Bitno je jesti polako i obavezno se zaustaviti kada se osjeti sitost, a ne kad je tanjur prazan. Polagano žvakanje i gutanje hrane poduprijet će i olakšati probavu.

Umjesto četiri zdrava obroka dnevno i jednog nezdravog, možete napraviti i slijedeću opciju… možda je i najbolja opcija kako bi se izvukli najbolji rezultati ovog načina prehrane. Savjetuje se pet dana u tjednu jesti zdravo, a onda šesti dan ne treba paziti i dozvoliti si jesti što želite. No, to ne znači da se treba prežderavati do iznemoglosti nego samo jesti u istim količinama ali što želite. Na taj način ćete se resetirati od tjedne zdrave prehrane i ubrzati metabolizam. Nezdrava hrana će vam, u ovom slučaju, pomoći održati liniju ili izgubiti višak kilograma. To vam govorim iz osobnog iskustva.

Jednostavno, spoznaja da se zdrava i izbalansirana prehrana bez imalo grižnje savjesti može uspješno kombinirati s “nezdravim” zalogajima vrlo je motivirajuća i produktivna, te ne samo da doprinosi postizanju i očuvanju idealne tjelesne težine, općem zdravlju i kondiciji, već i dobrom raspoloženju i zadovoljstvu samim sobom.

Primjer dnevnog jelovnika

Doručak:

  • zobena ili kvinojina kaša s cimetom,
  • komad svježeg voća
  • šaka goji bobica
  • malomasni jogurt s chia sjemenkama

Ručak:

  • na grilu pečen pileći file
  • miješana salata s naribanom mrkvom, grahom, začinskim biljem i avokadom

Večera:

  • na grilu pečena ili kuhana bijela riba
  • kuhano zeleno lisnato povrće (špinat, blitva, brokula)

Međuobroci:

  • svježe sezonsko voće

ili

  • miješani orašasti plodovi

Za kraj mogu još jednom naglasiti važnost postojanja više malih obroka u danu, čime se povećava unos zdravih namirnica, a količina obroka održava visok nivo metabolizma.
Kako Hipokrat zagovara i dnevnu tjelesnu aktivnost, preporučujem isto tako odlazak u teretanu najmanje četiri puta tjedno ili šetnju svaki dan u trajanju najmanje 30 minuta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *