Hepatitis je opasna virusna bolest koja je danas prilično česta. Liječenje hepatitisa je obično teško, zahtijeva trud od strane pacijenta i liječnika. Dijeta za hepatitis jedan je od obveznih aspekata liječenja, pomoći će ubrzati oporavak i spriječiti razvoj bilo kakvih komplikacija.
Virus hepatitisa C inficira jetru, uzrokujući različite poremećaje u njenom normalnom funkcioniranju. U ovom slučaju, bolest se rijetko odmah manifestira, događa se da prođu desetljeća prije nego što se otkrije. Za to vrijeme jetra može biti ozbiljno oštećena.
Uz glavnu antivirusnu terapiju, hepatoprotektori se koriste za obnavljanje funkcije jetre, međutim, treba napomenuti da bez dijete i truda od strane pacijenta, učinak neće biti tako vidljiv. Najbolji rezultati mogu se postići lijekovima i dijetom.
Pravilna prehrana tijekom liječenja može pomoći u izbjegavanju moguće komplikacije kod gastrointestinalnog trakta… Nakon što virus nestane, jetra će se brže oporaviti bez korištenja dodatnih sredstava.
Općenito, dijeta je usmjerena na smanjenje stresa na jetru, gušteraču i probavni trakt općenito. Navesti ćemo glavne smjernice za pravilnu prehranu s hepatitisom C:
- Ne treba jesti više od tri i pol kilograma hrane dnevno, trebate se dovoljno hidratizirati. Optimalan broj obroka dnevno je 5-6 puta, pri čemu porcije trebaju biti male, a ako osjetite glad između obroka, preporuča se piti vodu.
- Meso i povrće se savjetuje kuhati na pari (može i obično kuhanje). Možete i peći, ali u ovom slučaju upotreba dodatnih ulja ili masti je neprihvatljiva.
- Biljna ulja se ne smiju zagrijavati, mogu se dodavati samo u gotovu hladnu hranu, po mogućnosti vegetarijanska jela. Kada se zagrije, biljno ulje poprima koleretska svojstva, nepoželjna kod bolesti jetre.
- Preporuča se izbjegavati hranu koja je prevruća ili hladna, padovi temperature u hrani negativno utječu na gastrointestinalni trakt.
- Povrće i ne-kiselo voće, bobičasto voće treba zauzeti posebno mjesto u prehrani, svježe su najpoželjnije. Pozitivno utječu na probavni proces kod bolesti jetre, hepatitisa C. Konzumaciju mesa i ribe treba ograničiti što je više moguće, dopuštene su samo sorte s niskim udjelom masti.
Ovo su osnovna pravila prehrane na koja se trebate osloniti pri odabiru dijete za hepatitis C. Pravilne prehrane se trebate pridržavati do potpunog oporavka, zatim još neko vrijeme nakon toga, dok se funkcija jetre u potpunosti ne obnovi.
VAŽNO! PRIJE NEGO ŠTO ODABERETE DIJETU, TREBATE SE POSAVJETOVATI SA SVOJIM LIJEČNIKOM, MOŽDA ĆETE MORATI PRILAGODITI PLAN PREHRANE OVISNO O INDIVIDUALNIM KARAKTERISTIKAMA BOLESTI.
Što možete jesti kod hepatitisa C
Kod hepatitisa C dijeta nije tako stroga kao kod većine bolesti. Ipak, postoji popis namirnica čija je stalna prisutnost u prehrani vrlo poželjna:
- Nemasno meso: najkorisnije su puretina, piletina, zec, plodovi mora. Kobasice su prihvatljive bez masti i začina.
- Svježe ne-kiselo voće, bobičasto voće i povrće. Oni bi trebali biti temelj prehrane, glavni izvor vitamina i drugih korisnih elemenata.
- Žitarice i tjestenina su prihvatljivi u bilo kojem obliku. Griz se može dodati u juhe.
- Nemasni fermentirani mliječni proizvodi, međutim, previše kiseli su također nepoželjni. Nemasni jogurti bez aditiva, nemasni svježi sir i kiselo vrhnje korisni su kod oštećenja jetre od hepatitisa kao prevencije disbioze.
- Kruh od žitarica i proizvodi od mekinja. Najpoželjniji su sušeni tost, krekeri i hrskavi kruh. Za slatkiše, recimo, prirodni marshmallow bez dodataka, voćne marmelade, pekmez koji nije od kiselog bobičastog voća ili voća.
- Nerafinirana biljna ulja. Međutim, treba imati na umu da se u slučaju bolesti jetre ne smiju zagrijavati.
- Od pića su prihvatljivi slabi prirodni čajevi, ponekad kava s mlijekom, sokovi od povrća i voća, juha od šipka, žele. Također treba piti dovoljno vode svaki dan, preporučljivo je izbjegavati glad ili žeđ u slučaju bolesti gastrointestinalnog trakta.
Što se ne smije jesti kod hepatitisa C
Kod hepatitisa C trebate potpuno napustiti hranu koja dodatno opterećuje jetru i probavni trakt u cjelini. Također se savjetuje izbjegavanje hrane koja uzrokuje plinove i nadraženost crijeva. Općenito, slijedeću hranu treba izbjegavati:
- masno meso i riba, svinjetina, patka, iznutrice, dimljeno meso, masne kobasice sa začinima, poluproizvodi, konzervirana hrana;
- mahunarke, osobito grašak i grah, sve namirnice koje dovode do povećane proizvodnje plina;
- voće i bobice s kiselim okusom;
- začini, začinsko bilje, neko povrće s visokim udjelom aktivnih tvari koje mogu nadražiti crijeva i probavni sustav općenito, to su luk, češnjak, kiseljak, špinat, hren i senf;
- gljive i proizvodi od gljiva;
- kiseli krastavci i ostala konzervirana hrana ove vrste;
- začinjena hrana, iznutrice i jela od njih;
- slatkiši s visokim udjelom masti, čokolada, sladoled, pekarski proizvodi, bijeli kruh.
Tijekom liječenja potpuno su zabranjeni alkohol, jaka kava bez dodanog mlijeka, gazirana i druga pića koja nadražuju probavni trakt. Dokazano je da najveću štetu hepatitis donosi ljudima koji nakon dijagnoze nastave piti alkohol.
Također biste trebali izbjegavati višak soli i šećera. Šećera se dnevno ne smije konzumirati više od devet žličica, uključujući hranu koja sadrži glukozu. Dozvoljena količina soli ne smije biti veća od deset grama dnevno.
Dijeta za kronični hepatitis C
Da biste lakše sastavili vlastitu prehranu, možete napraviti jelovnik za tjedan dana kao što je prikazan u tabeli ispod.
Dan | Doručak | Ručak | Međuobrok | Večera |
Ponedjeljak | Svježi sir s malo dodanog šećera i vrhnja, lagani čaj. | Juha od šipka, tost od avokada. | Vegetarijanska juha, heljda s povrćem, žele od bobica. | Palačinke od krumpira, sok od rajčice, kruh. |
Utorak | Zobene pahuljice s mlijekom, kava s mlijekom. | Kuhani krumpir s biljnim uljem, izvarak od šipka. | Vegetarijanski boršč, žele, salata od svježe mrkve. | Proteinski omlet, voćni sok. |
Srijeda | Rižina kaša s mlijekom, lagani čaj. | Salata od svježeg povrća, sok ili čaj. | Kuhana puretina s rižom, mala porcija marshmallowa. | Varivo od povrća, čaj. |
Četvrtak | Nezaslađeni jogurt bez masti, kava s mlijekom. | Svježi sir, juha od šipka. | Salata od mrkve i jabuke, voćni napitak, palačinke s maslacem ili svježim sirom. | Tepsija krumpira s kiselim vrhnjem, jogurt. |
Petak | Svježi sir, zeleni čaj. | Cheesecake, sok od jabuke. | Kotleti od kupusa s rižom ili heljdom, žele. | Kotleti od mrkve, kefir. |
Subota | Rižina kaša s mlijekom, omlet s proteinima, čaj. | Pečena jabuka, juha od šipka. | Vegetarijanska juha od krumpira, voćni sok. | Pečene tikvice, kefir ili jogurt. |
Nedjelja | Salata od svježeg povrća prelivena biljnim uljem. | Proteinski omlet, juha od šipka. | Kuhana piletina s heljdom ili rižom, marmelada, sok. | Varivo od povrća, čaj s mlijekom. |
Broj obroka se može povećati na 5 – 6, preporučljivo je imati male međuobroke. Prikladni su za tost s pulpom avokada, malom količinom nemasnog jogurta, svježim voćem i povrćem.
Dijeta nakon hepatitisa C može biti manje restriktivna ako vam liječnik to dopusti. Općenito, preporučljivo se pridržavati takve prehrane dok se jetra normalizira kao i cijeli gastrointestinalni trakt.
Navodimo osnovna pravila “sustavne” prehrane:
- Obroci za hepatitis C trebaju biti frakcijski. Pacijent se ne smije prejedati, kako ne bi preopteretio gastrointestinalni trakt i jetru.
- Sva jela treba pripremati s minimalnom količinom masti. Neprihvatljivo je jesti hranu koja sadrži kolesterol.
- Količina oksalne kiseline i eteričnog ulja u jelima treba biti minimalna (osnova ovih komponenti je mast).
- Konzistencija hrane treba biti tekuća ili kašasta. Nemojte gutati velike komade. Ako ne možete samljeti jelo, onda ga treba dobro sažvakati prije gutanja.
- Idealna opcija za kuhanje jest korištenje pare. Na primjer, možete kuhati kotlete ili mesne okruglice na pari za bolesnu osobu. Također je dopušteno kuhati proizvod s minimalnim soljenjem.
- Jesti prženu hranu je kontraindicirana za hepatitis. Činjenica je da se takva hrana teško probavlja i apsorbira u tijelu. U slučaju virusnog oštećenja jetre, ne preporuča preopteretiti se želudac.
- Važno pravilo: tijekom razdoblja ublažavanja simptoma hepatitisa morate potpuno napustiti loše navike: pušenje i pijenje alkohola. To se prvenstveno odnosi na one koji uzimaju lijekove.
- Preporuča se jesti djelomično. Preporučljivo je jesti 4 do 7 puta dnevno.
- Izbjegavajte jesti previše toplu/hladnu hranu. Takva hrana negativno utječe na jednjak. Najbolja opcija je jesti jela srednje temperature.
Ovo su osnovna pravila kojih se mora pridržavati svaka osoba kojoj je dijagnosticiran hepatitis.
Prehrana za hepatitis A
Ova vrsta hepatitisa ima najblaži tijek, a nakon oporavka pacijent razvija specifičan HAV imunitet. Za normalizaciju funkcionalnosti hepatobilijarnog trakta (jetra, žučni mjehur i njegovi kanali), odljev žuči, metabolizam, pacijentu se preporuča slijediti dijetu. Prehranu treba nadopuniti lako probavljivom hranom koja sadrži vitamine, minerale, aminokiseline, pektin itd.
Kod hepatitisa A izbjegavajte hranu koja potiče proizvodnju probavnih sokova.
Bolesnik sa žuticom trebao bi ograničiti količinu masti, odbiti hranu koja potiče proizvodnju želučanog i pankreasnog sekreta. Također biste trebali isključiti prženu hranu iz prehrane, hranu s visokom koncentracijom kolesterola, purina, oksalne kiseline. Preporuča se kuhati hranu, kuhati u parnom kotlu ili peći.
Što jesti s hepatitisom A.
U prehranu je dopušteno uključiti sljedeće namirnice:
- Kruh (ne stariji od 2 dana).
- Galette kolačići.
- Juhe na bazi povrća s dodatkom riže, zobenih pahuljica, cikle itd.
- Govedina, zec, teletina, piletina ili puretina. Kakvo se jelo može pripremiti od mesa. Meso se koristi za izradu gulaša, kotleta, mesnih okruglica, sarmice itd.
- Kobasice s mlijekom.
- Nemasna riba (npr. smuđ, oslić).
- Svježe ili kuhano povrće.
- Pilav s mrkvom, sušenim voćem, svježim sirom.
- Tjestenina od durum pšenice.
- Omlet od jaja (po mogućnosti čisto na proteinima).
- Slatko voće ili sušeno voće.
- Pacijent može jesti jagode, borovnice ili jagode.
- Konditorski proizvodi: meringue, marshmallows. Osim toga, nije zabranjeno jesti med, domaći džem.
- Fermentirani mliječni proizvodi s niskim postotkom masti (mlijeko, kefir, kiselo vrhnje itd.).
- Rafinirana biljna ulja dodaju se jelima.
- Gotova jela možete začiniti koprom, peršinom, vanilijom, cimetom.
- Slab crni čaj, kompot od voća, bobica, povrća, izvarak od šipka ili pšeničnih mekinja.
Pravilna prehrana podrazumijeva jesti 4 do 7 puta dnevno.
Popis namirnica koje su zabranjene na dijeti:
- Svježe pečeni kruh, proizvodi od brašna.
- Juha od mesa, ribe, gljiva ili okroshka.
- Patka, guska, iznutrice (jetra, želuci, bubrezi, itd.).
- Dimljena, konzervirana roba, kobasice, marinade.
- Pacijentu se ne preporučuje jesti kisela jela od špinata, rotkvica, zelenog luka, gljiva, graha.
- Strma kuhana ili pržena, jaja također su kontraindicirana.
- Zabranjeno je jesti sladoled, čokoladu, kao i proizvode od nje, masne kreme.
- Fermentirani mliječni proizvodi s visokim postotkom masti.
- Zabranjeno je začiniti jela paprom, hrenom, senfom.
- Jaka kava, kakao, hladna ili mineralna pića su kontraindicirana.
- Svinjetina ili ulje za kuhanje.
- Alkoholna pića.
Potpuni oporavak događa se 6-12 mjeseci nakon hepatitisa A. Kako bi se smanjila vjerojatnost komplikacija, pacijent mora slijediti pravila prehrane, uzimati multivitaminske komplekse, piti dekocije koleretskog bilja.
Prehrana za hepatitis B
Bolesnici s dijagnozom hepatitisa B moraju se pridržavati posebnih prehrambenih smjernica. Kod kroničnog tijeka bolesti osoba se mora pridržavati liječničkih preporuka o prehrani dulje vrijeme, a ponekad i cijeli život.
Prilikom liječenja hepatitisa B, pacijent ne može konzumirati više od 2800 kcal dnevno.
Dijetoterapija nema kontraindikacije, pomaže smanjiti opterećenje probavnih organa (uključujući jetru). Bolesnik s hepatitisom B treba jesti u razmacima od 3-4 sata, odnosno od 4 do 6 puta dnevno. Frakcijska prehrana pomaže zaustaviti patološki proces, obnoviti tkivo jetre.
Broj kalorija u 24 sata je oko 2800. U tom slučaju pacijent mora uzeti u obzir omjer proteina, lipida i ugljikohidrata (90-350-100 g).
Mnogi pacijenti su zainteresirani za pitanje koja je hrana kontraindicirana za hepatitis B.
Osoba kojoj je dijagnosticiran HBV ne smije piti alkoholna pića, jesti dimljene proizvode, hranu s puno začina ili začina. Osim toga, treba izbjegavati povrće s visokom koncentracijom eteričnih ulja (rotkvice, luk, češnjak).
Bolesnik treba voditi računa o temperaturi konzumirane hrane ili pića, trebaju biti topli, a hladnu ili vruću hranu treba odbaciti. Zabranjena je i hrana bogata kolesterolom jer narušava rad jetre.
Ako pacijent ne slijedi preporuke liječnika, tada se razvija zatajenje jetre, a povećava se rizik od općeg trovanja tijela.
Frakcijski obrok se sastoji od 3 obroka i 2-3 međuobroka. Pržena, masna, preslana hrana, slatkiši su kontraindicirani kod hepatitisa. Masnoće od kuhanja mogu pogoršati bolest. Količina soli mora se smanjiti, jer remeti proces razmjene vode, što može poremetiti funkcionalnost različitih organa.
Pacijent mora poštivati režim pijenja, u 24 sata morate popiti najmanje 2 litre vode. Osim pročišćene vode, dopušteno je koristiti svježe cijeđene sokove od voća, bobičastog voća, povrća, biljnih infuzija.
Slika preuzeta sa https://www.lifebeyondhepatitisc.com/2021/02/how-important-is-diet-with-hepatitis-c-fatty-liver-disease-and-cirrhosis/
poštovni mozete mi napisatr tjedni jelovnik za hepatitis B znaći jelovnik što skuhati sprilozim abez priloga,veoma mi je problem napravitti dobar jelovnik-Hvala unapred N.G.