Plućna embolija

Prehrana kod plućne embolije?

Savjeti o prehrani

Krvni ugrušci imaju mnogo uzroka, a vaše životne navike ovdje mogu igrati veliku ulogu. Možda se pitate može li hrana koju jedete pridonijeti ili spriječiti plućnu emboliju?

U ovom članaku ćemo govoriti sve što trebate znati o prehrani i njezinoj ulozi kod plućne embolije.

Može li prehrana uzrokovati plućnu emboliju?

Plućna embolija obično je uzrokovana dubokom venskom trombozom (DVT), koja se javlja kada se krvni ugrušak razvije u dubokoj veni (obično u listovima ili bedrima) i putuje do pluća, što rezultira začepljenjem plućne arterije.

Mjehurići zraka, tumori i drugi ostaci mogu također blokirati plućne arterije, iako su ti uzroci rjeđi.

Čimbenici rizika za DVT mogu uključivati:

 • tjelesna neaktivnost, osobito vrlo dugo mirovanje
 • starije životne dobi
 • trudnoća i porođaj
 • bolesti srca ili pluća
 • genetika
 • određeni lijekovi, kao što su kontracepcijske pilule
 • prijelom kuka ili noge
 • ozljede ili operacije vena
 • neke vrste raka
 • upalne bolesti crijeva
 • endokrini poremećaji poput dijabetesa i sindroma policističnih jajnika

Do danas, bilo je malo istraživanja koja bi sugerirala da prehrana igra ulogu u razvoju plućne embolije ili krvnih ugrušaka – iako su određena stanja koja mogu biti povezana s prehranom, poput bolesti srca, povezana s povećanim rizikom.

U jednoj studiji iz 2020., znanstvenici su ispitivali ljude s genetskom predispozicijom za vensku tromboemboliju (krvni ugrušci koji mogu dovesti do DVT-a ili plućne embolije).

Otkrili su da je indeks tjelesne mase (BMI) manji od 25 povezan s 45% nižim rizikom od krvnih ugrušaka u usporedbi s indeksom tjelesne mase 30 ili većim.

Štoviše, oni koji su vježbali 1-3 puta tjedno imali su 28% manji rizik u usporedbi s onima koji uopće nisu vježbali. Zanimljivo je da su autori otkrili da prehrana nije povezana s povećanim rizikom od krvnih ugrušaka.

Iako se čini da prehrana nema izravnu ulogu, tjelesna aktivnost itekako ima.

Osim toga, zdrava prehrana s malo tvornički procesuirane prehrane povezana je s manjom tjelesnom težinom, što može pomoći u smanjenju rizika od krvnih ugrušaka i DVT-a.

Smanjuju li određene namirnice rizik od plućne embolije?

Neki podaci pokazuju da prehrana bogata antioksidansima može smanjiti vjerojatnost krvnog ugruška, što bi moglo spriječiti plućnu emboliju.
Na primjer, studija iz 2021. na 81 507 sudionika otkrila je da prehrana bogata antioksidansima dovodi do znatno manjeg rizika od razvoja krvnih ugrušaka. Taj je učinak bio posebno izražen kod osoba koje su pušile.
Nadalje, veća konzumacija povrća i voća bila je povezana s nižim rizikom od plućne embolije, dok je konzumacija vina bila povezana s nižim rizikom od DVT.
Sve su te namirnice bogate antioksidansima, spojevima koji pomažu smanjiti upalu u tijelu.
Studija iz 2021. također je otkrila vezu između konzumacije prženih krumpirića i većeg rizika od plućne embolije.
Iako autori potiču daljnja istraživanja, oni sugeriraju da prehrana s visokim udjelom soli i masti – osobito transmasti – može igrati ulogu u razvoju plućne embolije.

Sažetak iz 2020. otkrio je da prehrana bogata antioksidansima, poput mediteranske prehrane, može imati protuupalne, antitrombotske i antitrombocitne učinke, što može smanjiti nakupljanje plaka u krvnim žilama.
Hrana bogata antioksidansima i polifenolima uključuje voće, povrće, maslinovo ulje, orašaste plodove, sjemenke, ribu, kakao i crno vino.
Međutim, istraživači jasno daju do znanja da nijedna hrana ili hranjiva tvar nisu dokazano pojedinačno smanjili rizik od krvnih ugrušaka i da su potrebna kvalitetnija klinička ispitivanja na ljudima.

U ovom trenutku, čini se da prehrana bogata antioksidansima može imati manju ulogu u smanjenju rizika od krvnih ugrušaka, ali se ne može preporučiti kao metoda prevencije ili liječenja.

Način života kao prevencija plućne embolije

Osim esencijalno bogate prehrane, postoje i druge životne navike koje mogu smanjiti rizik od plućne embolije, uključujući:

 • Biti tjelesno aktivan: tjelesna aktivnost pomaže povećati protok krvi u donjim udovima i može vam pomoći u održavanju umjerene tjelesne težine.
 • Održavanje umjerene tjelesne težine: prekomjerna težina može stvarati pritisak na vaše donje udove, povećavajući rizik od DVT-a i plućne embolije.
 • Izbjegavanje predugog sjedenja: Dugotrajno sjedenje, kao što je rad za stolom ili sjedenje u zrakoplovu, može povećati rizik od DVT-a. U idealnom slučaju pokušajte ustati svakih sat vremena i često pomicati noge. Možete povećati cirkulaciju u nogama dok sjedite tako što ćete pumpati gležnjeve (naizmjenično usmjeravajući stopalo od tijela pa prema potkoljenici).
 • Prestanak pušenja: pušenje povećava rizik od krvnih ugrušaka, DVT i plućne embolije.
 • Održavanje hidratacije: Pijenje dovoljno vode pomaže u održavanju zdravog protoka krvi i može smanjiti rizik od DVT.
 • Nošenje kompresijskih čarapa: Kompresijske čarape pospješuju protok krvi u donjim ekstremitetima. Ako ste u opasnosti od DVT-a, zdravstveni djelatnik može predložiti da ih nosite kod kuće i/ili tijekom tjelesne aktivnosti.

Ako ste pod rizikom od DVT-a ili plućne embolije ili ste ih već doživjeli, važno je blisko surađivati ​​sa zdravstvenim djelatnikom. Mogu vam preporučiti dodatne tretmane, kao što su lijekovi, kako bi smanjili rizik.

Koju hranu trebate izbjegavati ako imate krvne ugruške?

Trenutno nema dokaza da bilo koja hrana uzrokuje krvne ugruške. Međutim, najbolje je ograničiti konzumaciju tvornički procesuirane prehrane s visokim udjelom kalorija, masti, šećera i soli, jer ta hrana može povećati rizik od srčanih bolesti i debljanja.

Ako imate krvne ugruške, važno je razgovarati sa zdravstvenim djelatnikom o svim promjenama koje želite napraviti u svojoj prehrani. Neka hrana može stupiti u interakciju s lijekovima koju propisuje.

Članak preuzet sa https://www.healthline.com/health/heart-health/pulmonary-embolism-diet#fa-qs
Slika preuzeta sa https://www.istockphoto.com/search/2/image?phrase=pulmonary+embolism

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *