Prehrana kod upale pluća

Prehrana kod upale pluća

Savjeti o prehrani

Upala pluća je ozbiljna bolest koja se liječi medicinskom terapijom propisanom od strane liječnika. Kod liječenja upale pluća osim adekvatnog odmora važan je dovoljan unos tekućine te unos nutritivno bogate hrane.

Upalni procesi kao i sam proces liječenja upale pluća mogu povećati potrebe za unosom nekih hranjivih tvari. Također, pojedine namirnice i napitci mogu pomoći u olakšavanju simptoma upale pluća.

Upala pluća često od oboljelog zahtijeva neko vrijeme provedeno u bolnici. Tada je sva skrb o oboljelom u rukama bolničkog osoblja. Nakon otpuštanja iz bolnice, oporavak se nastavlja kod kuće. On može u nekim slučajevima trajati i do nekoliko mjeseci. Tada mudar odabir hrane može imati blagotvornu ulogu i olakšati obavljanje svakodnevnih aktivnosti, ali i pomoći u prevenciji ponovne pojave upale pluća.

Neki od nutritivnih problema koji se mogu pojaviti su:

  • poremećaj crijevne mikrobiote,
  • dehidracija,
  • anoreksija ili gubitak apetita,
  • pothranjenost.

Zbog upotrebe antibiotika može doći do neravnoteže crijevne mikrobiote, tj. smanjenja količine korisnih mikroorganizama u debelom crijevu. Povećanje nutritivnih potreba uzrokovano prisutnošću upale uz smanjenje apetita može dovesti do neželjenog gubitka na tjelesnoj masi i pojave pothranjenosti, dok nedovoljan unos tekućine može dovesti do dehidracije.

Općenito se preporučuje pridržavanje principa pravilne prehrane, a dobar uzor može biti mediteranska prehrana. Također, neke prilagodbe prehrane mogu pomoći u ublažavanju simptoma i posljedica upale pluća.

Veći broj manjih obroka

Uobičajeno je da oboljeli od upale pluća imaju smanjen apetit. Zbog toga je osobito važno unositi nutritivno bogate namirnice koje će organizam opskrbiti svim potrebnim hranjivim tvarima za borbu protiv bolesti.

Povećanje broja obroka na 5 ili 6 obroka u danu može biti dobar način nošenja sa smanjenjem apetita i olakšati unos dovoljne količine hrane, za razliku od jedenja samo 3 obroka dnevno. Učinite te obroke bogatima energijom i proteinima – dodavanjem primjerice jaja u sendvič, orašastih plodova u pahuljice za doručak, ili maslinovog ulja u rižoto.

Razni napitci u sklopu obroka, poput smoothieja, također mogu olakšati unos hrane. Pri tome se u svrhu povećanja energetske vrijednosti voda može zamijeniti s mlijekom ili jogurtom, a u smoothieje se mogu također dodati orašasti plodovi i sjemenke.

Neki primjeri recepata za smoothieje su:

Sezonski zeleni smoothie sa špinatom, jabukama i keljom,
Aronija smoothie,
Kikiriki, banana smoothie,
Smoothie od krastavca.

Dodavanje začina i aroma kao i jedenje u opuštenoj atmosferi isto tako mogu potaknuti na unos hrane kod osoba koje imaju smanjen apetit kao posljedicu upale pluća.

Unos tekućine kod upale pluća

Zbog povećane temperature ili ubrzanog disanja dolazi do dodatnog gubitka tekućine iz organizma. U svrhu sprječavanja pojave dehidracije koja bi mogla pogoršati tijek bolesti važno je unositi dovoljno tekućine, a ona može pomoći i u razrjeđivanju i lakšem izbacivanju izlučene sluzi.

Nije potrebno unositi puno više tekućine nego obično, ali bi bilo dobro pratiti razinu opskrbljenosti organizma s tekućinom. Nju se preporučuje unositi tijekom cijeloga dana, a kao indikator hidracije može se uzeti boja urina.

To znači da ako je urin taman i izraženog mirisa treba povećati unos tekućine, a ako je urin svijetlo žute boje, organizam je dovoljno opskrbljen s tekućinom.

Osim obične vode, tekućina se može unositi konzumiranjem:

  • mineralne vode,
  • čajeva,
  • mlijeka, jogurta i kefira,
  • biljnih napitaka,
  • svježeg voća i povrća,
  • smoothieja.

Mnogi na prvi znak oboljenja respiratornog sustava isključuju iz prehrane mliječne proizvode zbog mišljenja da će time smanjiti lučenje sluzi. Ipak, za sada je to samo još jedan prehrambeni mit.

Članak objavljen 2018. godine u časopisu Archives of Disease in Childhood zaključuje da iako tekstura mlijeka može dati osjećaj gušće sluzi i težeg gutanja sline, za sada postoje samo dokazi koji upućuju na to da mlijeko ne dovodi do nikakve promjene u izlučivanju sluzi.

Ovo je od osobite važnosti kod djece koja bi isključivanjem mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane mogla biti uskraćena za važne hranjive tvari potrebne za rast i razvoj koje se nalaze u mlijeku, a među kojima se ističu proteini i kalcij.

Uzimanje probiotika može biti korisno. Za sada se još uvijek ne zna jesu li probiotici u potpunosti učinkoviti u suzbijanju negativnog učinka antibiotika na crijevnu mikrobiotu. Neki dokazi ukazuju na to da bi moglo biti koristi od uzimanja probiotika tijekom i nakon tretmana s antibioticima.

Probiotici su se pokazali uspješnima u sprječavanju pojave teškog oblika upale pluća među kritično bolesnima u pilot studiji objavljenoj 2016. godine u časopisu Trials.

Međutim, treba imati na umu da se i dalje ne zna koje vrste probiotika su dobra kombinacija pojedinoj vrsti antibiotika. Stoga, odaberite probiotik u razgovoru s liječnikom ili ljekarnikom.

Uz probiotike iz ljekarne, hrana koja sadrži korisne mikroorganizme kao i hrana bogata vlaknima mogu pomoći u obnovi bakterija u crijevima.

Hrana koja sadrži probiotike je:

  • jogurt,
  • kefir,
  • miso,
  • tempeh,
  • kombucha,
  • kiseli kupus,
  • kimchi.

Referenca https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehrana/prehrana-kod-upale-pluca-izazovi-ublazavanje-simptoma

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *