Prehrana kod upalnih bolesti crijeva

Prehrana kod upalnih bolesti crijeva

Savjeti o prehrani

Upalne bolesti crijeva (IBD) su kronične autoimune bolesti koje uključuju Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis. Ove bolesti karakterizira upala probavnog trakta, što može rezultirati različitim simptomima kao što su bolovi, proljevi, krvarenje i gubitak tjelesne težine. Prehrana ima ključnu ulogu u upravljanju simptomima i podršci oporavku kod osoba oboljelih od upalnih bolesti crijeva. U ovom članku razmatramo važnost pravilne prehrane za oboljele od upalnih bolesti crijeva te pružamo smjernice za planiranje prehrane koja podržava njihovo zdravlje.

Ciljevi prehrane kod upalnih bolesti crijeva

Ciljevi prehrane za osobe s upalnim bolestima crijeva uključuju:

  • Smanjenje upale: odabir namirnica koje imaju protuupalna svojstva može pomoći u smanjenju upale u crijevima.
  • Održavanje nutritivnog statusa: upalne bolesti crijeva često mogu ometati apsorpciju hranjivih tvari. Pravilna prehrana osigurava adekvatan unos vitamina, minerala i proteina.
  • Ublažavanje simptoma: Prilagodba prehrane može pomoći u smanjenju proljeva, bolova i drugih simptoma.
  • Podrška imunološkom ustavu: upalne bolesti mogu utjecati na imunološki sustav. Hranjive tvari poput vitamina C i D mogu pružiti podršku imunitetu.

Što je uključeno u dijetni plan za IBD?

Osmisliti dijetu specifičnu za vaše stanje, bilo da se radi o Crohnovoj bolesti, ulceroznom kolitisu ili upalnoj bolesti crijeva koja ne spada ni u jednu kategoriju, komplicirano je. Ne postoji jedna dijeta za Crohnovu bolest ili ulcerozni kolitis. Hrana koja izaziva simptome vaše Crohnove bolesti ili kolitisa može biti drugačija od one koja uzrokuje probleme nekom drugom. Ali postoji nekoliko ključnih sastojaka za kreiranje vlastite dijete za upalne bolesti crijeva:

  • Manji obroci – Jedite manje, češće. Manji obroci – recimo šest obroka dnevno umjesto tradicionalnog doručka, ručka i večere – pomažu smanjiti opterećenje probavnog trakta.
  • Tekućine i elektroliti – Česti napadi proljeva iscrpljuju tijelo vodom i hranjivim tvarima. Pijte što više tekućine i nadoknadite natrij, kalij i elektrolite sportskim pićima.
  • Vitamini i minerali – Osobe s Crohnovom bolešću izložene su većem riziku od nedostatka hranjivih tvari. Oni s ulceroznim kolitisom imaju veću vjerojatnost da će biti anemični. Možda ćete morati svakodnevno uzimati multivitamine ili dodatke prehrani kao nadopunu dobro uravnotežene prehrane bogate hranjivim tvarima.
  • Proteini – Dok mnogi misle na vitamine i minerale, protein je također hranjiva tvar. Jedite hranu bogatu proteinima i povećajte unos kako biste obnovili gubitke nakon napadaja.
  • Veći unos kalorija – kada tijelo ima problema s obradom hrane, možda ćete morati povećati unos kako biste to nadoknadili. Konzumiranje više kalorija posebno je važno za oporavak od napadaja i vraćanje izgubljene težine.
  • Izbjegavanje hranu koja pojačava simptome – Neke stvari će pogoršati vaše simptome. Uvijek pratite svoje simptome nakon jela kako biste ubuduće mogli izbjegavati tu hranu.

Koja hrana smanjuje upalu i druge simptome IBD-a?

Ciljevi liječenja upalnog sindroma crijeva su ublažiti upalu i, idealno, potpuno je se riješiti. Kad je upala pod kontrolom, nestaju i drugi probavni problemi.

Možda ste čuli za protuupalne dijete ili protuupalne namirnice. Dobra IBD dijeta vrsta je protuupalne dijete koja uključuje većinu standardnih preporuka za zdravu prehranu. Iako još uvijek trebate napraviti vlastiti popis hrane koju ćete jesti i hrane koju ćete izbjegavati na temelju okidača koje ste vi i vaši liječnici identificirali, postoje neke općenite smjernice kojih se možete pridržavati.

Namirnice koje treba uključiti u svoju dijetu za IBD

Vaši okidači neizbježno će smanjiti izbor hrane. Ali i dalje biste trebali nastojati jesti raznoliku prehranu bogatu hranjivim tvarima kako biste svoju upalnu bolest crijeva držali pod kontrolom. Vaša bi prehrana trebala uključivati zdravu mješavinu:

  • Vlakna – Vlakna mogu biti problematična hranjiva tvar. Ovo je bitan dio zdrave prehrane, ali onaj koji obično dovodi do simptoma tijekom napadaja. Usredotočite se na izvore topivih vlakana (koja pomažu u smanjenju proljeva) kao što su grah, mesnato voće, zob i ječam te jedite druge cjelovite žitarice i hranu bogatu vlaknima koliko možete tolerirati.
  • Nemasni proteini – Previše masti može dovesti do slabe apsorpcije proteina i pogoršati vaše simptome. Držite se izvora proteina s niskim udjelom masti poput piletine, puretine, ribe, jaja i tofua.
  • Voće i povrće – konzumacija šarenog niza biljaka osigurava raznoliku mješavinu vitamina i minerala. Ako vlaknaste kore i sjemenke uzrokuju probavne smetnje, uklonite ih prije jela.
  • Hrana bogata kalcijem – IBD, a posebno Crohnova bolest, može dovesti do intolerancije na laktozu. Stoga ćete možda morati unositi kalcij iz nemliječnih izvora, ribljih konzervi ili tamnozelenog povrća. Za mliječne proizvode možete odabrati alternativu mlijeku, jogurtu i siru bez laktoze ili bez mliječnih proizvoda.
  • Probiotici – upalna bolest crijeva može isprati “dobre” bakterije iz crijeva. Jogurt, kimchi, miso, kiseli kupus, tempeh i drugi izvori živih bakterija mogu vam pomoći vratiti crijevne bakterije u ravnotežu.

Hrana koju treba izbjegavati kod IBD-a

Nema razloga izbjegavati bilo koju hranu osim ako ne izaziva ili pogoršava simptome. Želite dobiti što više hranjivih tvari iz što više različitih izvora. Ali ako još niste identificirali hranu koja izaziva Crohnovu bolest, ulcerozni kolitis ili IBD, ovo su uobičajeni krivci:

  • Masna i pržena hrana
  • Vruća ili začinjena hrana
  • Sirovo voće i povrće bogato vlaknima
  • Orašasti plodovi, sjemenke i grah
  • Pića s kofeinom ili šećerom
  • Alkoholna pića
  • Bomboni, slatkiši i drugi izvori dodanog šećera

Alkohol, kofein i začinjena hrana mogu iritirati svačije debelo crijevo. Dakle, problemi mogu biti gori ako imate upalnu bolest crijeva. Masti, šećer i vlakna su teže probavljivi. pa možda trebate konzumirati hranu koja je siromašna tim sastojcima ili ih jesti umjereno.

Što jesti kada se pogorša Crohnova bolest ili ulcerozni kolitis?

Neke namirnice mogu izazvati grčeve, nadutost ili proljev – sve što želite izbjeći ako se vaša upalna bolest crijeva ponovno pogorša. Kada se simptomi vrate, najbolje je držati se osnovnih namirnica. Izbjegavajte sve što se nalazi na popisu “Namirnice koje treba izbjegavati” jer bi moglo pogoršati situaciju. Umjesto toga, jedite ove namirnice bez dodataka i koristite kuhanje, roštiljanje i kuhanje na pari kao osnovne metode pripreme:

  • Povrće: Mrkve, špinat, šparoge, krumpiri
  • Voće: Kompot od jabuka, konzervirane kruške ili breskve, banane, dinje, avokado
  • Rafinirane žitarice: Bijela riža, kruh i tjestenina
  • Proteini: Kikiriki maslac, losos, kuhana jaja, obična piletina ili puretina

Kada upala bude pod kontrolom, možete polako uključivati ​​namirnice natrag u svoju normalnu prehranu, jednu ili dvije svakih nekoliko dana. Počnite s namirnicama koje znate da podnosite – prvo tekućine, zatim mekane čvrste namirnice. Postupno povećavajte unos kalorija, proteina i vlakana kako biste se vratili na zdravu prehranu koja možda trpi zbog smanjenog apetita ili gubitka tjelesne mase.

Bilo da ste u remisiji ili usred pogoršanja, vaša prehrana ključna je za upravljanje upalnom bolesti crijeva. No, kao i svaka dijeta, pridržavanje nije uvijek jednostavno. Kada surađujete s iskusnim timom stručnjaka za upalne bolesti crijeva i nutricionista, možete razviti plan prehrane kako biste osigurali adekvatnu prehranu izbjegavajući okidače – i još uvijek jesti mnoge od namirnica koje volite.

Kao i kod bilo koje zdravstvene tegobe, zdrav način života olakšava upravljanje vašom dijagnozom:

  • Ne pušite ili prestanite pušiti.
  • Redovito vježbajte kako biste izgradili zdrave kosti i mišićnu masu.
  • Prakticirajte zdravu prehranu.
  • Održavajte indeks tjelesne mase manji od 25.

Slušajući svoje tijelo, donoseći zdrave odluke i blisko surađujući s profesionalcima, možete poboljšati kvalitetu života dok imate upalnu bolest crijeva.

Kako dodatak možete skinuti primjer jelovnika koji je napravila opća bolnica “Dr. Josip Benčević” iz Osijeka: https://bolnicasb.hr/doc/Dijeta%20kod%20upalnih%20bolesti%20crijeva.pdf

Reference:
https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/lifestyle-and-diet-in-inflammatory-bowel-disease
https://www.ucsfhealth.org/education/nutrition-tips-for-inflammatory-bowel-disease
https://www.iowaclinic.com/gastroenterology/ibd-food-what-eat/
https://www.medicinenet.com/inflammatory_bowel_disease_ibd_diet_plan/article.htm
https://www.uhhospitals.org/blog/articles/2020/07/the-best-foods-to-eat-avoid-for-inflammatory-bowel-disease

Slika preuzeta sa https://www.pexels.com/photo/photo-of-vegetable-salad-in-bowls-1640770/

1 razmišljanje na “Prehrana kod upalnih bolesti crijeva

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *