Prehrana po krvnim grupama

Prehrana po krvnim grupama

Savjeti o prehrani

Dr. Peter J. D’Adamo i Allan Richards uveli su teoriju prehrane po krvnim grupama prije više od trideset godina.
Vjerojatno je malo tko od vas razmišljao o onome što se događa u krvi kada pojedete hranu? – Naravno, kemijska reakcija.
Ta reakcija ovisi o genetskom nasljeđu, a uzrokuju ju lektini, proteini koje nalazimo u hrani, a koji imaju svojstvo lijepljenja (aglutinacija). Ako pojedete protein lektin koji nije kompatibilan s vašom krvnom grupom doći će do lijepljenja krvnih stanica okolo tog proteina (što je loša vijest).
Dobra vijest je da veći dio lektina koje nalazimo u prehrani nisu jako opasni po zdravlje međutim mogu uzrokovati manje probleme.
95% lektina koje unesemo kroz prehranu ne ulaze u krvotok, ali preostalih 5% koji ulaze mogu izazvati reakciju ako nisu u skladu s vašom krvnom grupom.
Prehrana po krvnoj grupi omogućuje, kako bi dr. Petar D’Adamo rekao, praćenje prirodnog ciklusa tijela, a samim tim možete uspješno utjecati na težinu i vitalnost tijela.

PREHRANA ZA KRVNU GRUPU A

Osobe koje imaju krvnu grupu A trebali bi uzimati više hranjivih tvari iz ugljikohidrata jer je bolje prerađuju zbog niskih razina klorovodične kiseline i crijevne alkalne fosfataze. S druge strane, njihov metabolizam teže se nosi s prerađivanjem proteina i masnoća životinjskog porijekla.

Trebali biste jesti: soju, žitarice i povrće u redovitim intervalima tijekom cijelog dana. Također, trebate jesti alkalne voćke poput jabuka, datulja, šumskih bobica, breskvi i slično. Jedite hranu u što je moguće prirodnijem stanju bez previše termičke obrade, i suzdržavajte se od preskakanja obroka.

Trebali biste izbjegavati: voće poput manga, papaje i naranča, jer ove namirnice negativno utječu na vaš probavni sustav. Izbjegavajte i mliječne proizvode, jer izazivaju inzulinske reakcije u tijelu.
Dobar plan prehrane dat će vam mentalnu jasnoću, efikasnost, vitalnost i dugovječnost.

PREHRANA ZA KRVNU GRUPU B

Osobe koje imaju krvnu grupu B su mnogo fleksibilnije uprehrani. Podjednako dobro probavljaju hranjive tvari biljnog i životinjskog porijekla. No iznimno je važno da održavaju ravnotežu, jer proizvode mnogo hormona kortizola u stresnim situacijama.

Trebali biste jesti: crveno meso, zeleno povrće, jaja te mliječne proizvode snižene masnoće.

Trebali biste izbjegavati: piletinu, pšenicu, kukuruz, leću, rajčice, kikiriki te sjemenke suncokreta jer ove namirnice utječu na metaboličke procese u tijelu, što dovodi do vrtoglavice, zadržavanja vode i hipoglikemije.

PREHRANA ZA KRVNU GRUPU AB

Ova rijetka krvna grupa ima karakteristično nisku želučanu kiselinu krvne grupe A i dobru prilagodbu prerađivanju namirnica životinjskog porijekla, koja se vezuje uz krvnu grupu B.

Trebali biste jesti: ribu poput lososa, sardine i tune koji se smatraju najboljim izborom bjelančevina za vašu krvnu grupu. Jaja, tofu, povrće i mliječne culture poput jogurta i kefira smatraju se idealnim namirnicama za krvnu grupu AB.

Trebali biste izbjegavati: kavu i alkoholna pića u stresnim situacijama, dimljene i suhomesnate proizvode koji vam teško padaju na želudac. Zbog osjetljivog probavnog trakta, trebali biste jesti manje obroke u redovitim intervalima kako bi uravnotežili razine inzlina u krvi. Ne preporučuje se miješanje ugljikohidrata i proteina u istom obroku.

PREHRANA ZA KRVNU GRUPU 0

Osobe s krvnom grupom 0 posjeduju sposobnost dobrog probavljivanja bjelančevina i masnoća. Također, kolesterol iz proizvoda životinjskog porijekla pridonosi probavnom traktu u apsorpciji kalcija. Za razliku od krvne grupe A, ova grupa pretvara jednostavne ugljikohidrate u masne naslage, što može negativno utjecati na imunološki sustav, te pojavu neželjnih upala u tijelu.

Trebali biste jesti: nemasnu govedinu, janjetinu, puretinu i piletinu. Što više uključivati ribu i morske plodove, te alge koje će potaknuti proizvodnju hormona u tijelu. Jaja, orašaste plodove i sjemenke trebali biste jesti u umjerenim količinama. Preporučuje se da obroke ne jedete ‘s nogu’, već da sjednete i pojedete u miru svaki obrok.

Trebali biste izbjegavati: hranu s glutenom koja se nalazi u mliječnim proizvodima i namirnicama od pšenice. Izbjegavajte i kupus, cvjetaču te grah, jer one onemogućavaju rad hormona štitnjače. Kao i krvna grupa AB, trebali biste izbjegavati ispijanje kave i alkoholnih pića u stresnim situacijama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *