Dijabetes, u narodu poznat i kao “šećerna bolest”, zasad je neizlječivi poremećaj metabolizma zbog kojeg stanice ne dobivaju dovoljno energije, a to se događa kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili on nije djelotvoran.
Inzulin je hormon koji regulira količinu šećera u krvi, pa je kod dijabetičara ona povišena i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Iako je prvi korak u sprječavanju komplikacija ovog poremećaja izbjegavanje šećera i nezdravih namirnica, prehrana za dijabetičare ne mora biti bezukusna i jednolična. Potrebno je samo dobro upoznati namirnice koje konzumiramo i promijeniti način prehrane.
Uz kvalitetnu prehranu, malo tjelovježbe i izbjegavanje poroka, kvaliteta života osoba s dijabetesom ne mora biti narušena, a dijabetska prehrana preporučuje se i osobama koje ne pate od ovog poremećaja.
U Hrvatskim smjernicama za liječenje šećerne bolesti tipa 2 istaknuto je da se liječenje šećerne bolesti temelji na pet osnovnih principa:
- pravilna prehrana
- redovita tjelesna aktivnost
- samokontrola bolesti
- edukacija bolesnika
- farmakološko liječenje (tablete/inzulin), ukoliko prve četiri točke ne daju željene rezultate.
Pravilan način ishrane kod dijabetesa
Važno je znati što jesti, ali ponekad je važnije znati kako i kada jesti. Kako biste omogućili organizmu da konzumirane namirnice iskoristi na najbolji i neškodljivi način, držite se sljedećih pravila.
- Prehranu rasporedite u pet manjih obroka dnevno.
- Ne preskačite doručak.
- Objedujte svaki dan u isto vrijeme.
- Izbjegavajte objedovati u neprovjerenim restoranima, važno je da uvijek imate kontrolu nad namirnicama koje konzumirate.
- Svaki dan pojedite barem pet jedinica voća i povrća.
- Izbjegavajte meso, posebno prženo i pečeno.
- Pijte mnogo vode.
- Ne koristite duhanske proizvode i alkohol.
- Izbjegavajte slatkiše i grickalice svih vrsta.
Hrvatske smjernice za liječenje dijabetesa objavljene su 2011. godine u časopisu Medix. Preporuča se davati prednost unosu ugljikohidrata iz voća, povrća, integralnih žitarica, leguminoza i niskomasnog mlijeka te unosu složenih ugljikohidrata, odnosno ugljikohidrata koji ne uzrokuju nagli skok koncentracije glukoze u krvi nakon njihove konzumacije.
Godine 2013. u časopisu Diabetes Care Evert i suradnici objavili su najvažnije faktore koji djeluju na glikemijski odgovor nakon unosa hrane, a to su količina ugljikohidrata i dostupnog inzulina.
Kada nije dobro kontrolirana, šećerna bolest može voditi do komplikacija u brojnim dijelovima tijela, rezultirajući čestim hospitalizacijama i ranom smrti. Oboljeli od dijabetesa imaju povećan rizik od razvoja raznovrsnih ozbiljnih zdravstvenih problema opasnih po život.
Internacionalna federacija dijabetičara je 2017. godine podijelila komplikacije vezane za dijabetes na akutne i kronične.
U akutne komplikacije se ubrajaju:
- hipoglikemija
- dijabetička ketoacidoza
- hiperglikemija
- hiperosmolarno stanje
- hiperglikemijska koma
- napadaji
- gubitak svijesti
- infekcije.
S druge strane, kronične komplikacije dijabetesa uključuju:
- nefropatije
- neuropatije
- retinopatije
- bolest koronarnih arterija
- srčani udar
- dijabetičko stopalo.
Nadalje, dijabetes povećava rizik oboljenja od raka, fizikalnih i kognitivnih poremećaja te tuberkuloze i depresije.
Osmislite vlastiti plan prehrane vodeći se sljedećom listom poželjnih i zabranjenih namirnica.
Povrće
Sve vrste povrća su dobar izbor, ako pripazite gdje ga nabavljate i kako ga pripremate. Povrće je bogato vlaknima, mineralima i vitaminima, a sadrži zaista zanemariv broj kalorija.
Preporučene namirnice:
- svježe povrće, najbolje sirovo ili kuhano na pari
- smrznuto povrće na pari ili tavi bez masti
- zeleno povrće, kao što su kelj, špinat i rikula.
Loše namirnice:
- konzervirano povrće s mnogo soli
- povrće pripremljeno s maslacem, sirom ili umacima,
- ukiseljeno povrće.
Voće
Preporuča se dnevno konzumirati pet jedinica voća, što je jednako količini od pet većih voćki ili primjerice pet šalica bobičastog ili narezanog voća. Također, bogato vlaknima, mineralima i vitaminima, voće sadrži više dobrih ugljikohidrata nego povrće.
Preporučene namirnice:
- svježe voće svih vrsta
- nezaslađene marmelade i džemovi
- svježe iscijeđeni sokovi bez sladila.
Loše namirnice:
- kandirano voće
- konzervirano voće sa šećerom i aditivima
- zaslađeni voćni sokovi
- zaslađene marmelade, džemovi i umaci.
Ugljikohidrati
Iako su odavno na zlu glasu, naše tijelo treba ugljikohidrate. Međutim, potrebno je razlikovati dobre od loših ugljikohidrata i to primijeniti u kuhinji.
Preporučene namirnice:
- žitarice cjelovitog zrna, kao što su smeđa riža, zobena kaša, kvinoja, proso ili ječam
- integralne žitarice
- slatki krumpir.
Loše namirnice:
- procesuirane žitarice, poput bijele riže ili bijelog brašna
- žitarice s dodanim šećerom
- bijela peciva
- prženi krumpir.
Smiju li dijabetičari jesti palentu?
S obzirom na to da se palenta većinom sastoji od ugljikohidrata, manjeg udjela proteina i masti u tragovima, palenta i dijabetes odlično funkcioniraju, tj. palenta se izvrsno uklapa u dijabetičku prehranu.
Ipak, dobro je pripaziti da se ne pretjera s količinom te da se palenta (žganci) uglavnom kuha u blago posoljenoj vodi.
Proteini
Iako se osobama s dijabetesom preporučuje dnevne potrebe za proteinima uzimati iz povrća, one se mogu namiriti i kroz mesne namirnice, ali pažljivo odabrane i zdravo pripremljene. Riba i plodovi mora jedan su od najzdravijih izbora bogatih proteinima.
Preporučene namirnice:
- orašasti plodovi, kao što su lješnjaci, bademi i orasi
- grahorice, poput graha, graška, boba, leće, slanutka, mahuna
- tofu
- riba i plodovi mora
- bijelo meso peradi bez kože
- bjelanjak iz jaja.
Loše namirnice:
- prženo i pečeno meso ili riba
- crveno meso bogato mastima, kao što su rebarca
- prerađeni i suhomesnati proizvodi
- perad s kožom.
Mliječni proizvodi
Mliječne proizvode treba konzumirati vrlo umjereno i s velikim oprezom prema mastima. Uvijek birajte proizvode sa što manjim udjelom masti i izbjegavajte procesuirane proizvode.
Preporučene namirnice:
- svježe obrano mlijeko
- jogurti s manje od 1 % mliječne masti
- svježi i bijeli sirevi s malo udjela mliječne masti
- bezmasno vrhnje.
Loše namirnice:
- trajno mlijeko
- trajni sirevi s mnogo mliječne masti
- mliječni proizvodi poput pudinga.
Masti
Osobe s dijabetesom trebaju posebno paziti na održavanje zdrave tjelesne težine. Kao što znamo, masti ovdje mogu biti veliki otežavajući faktor. Ipak, nije potrebno izbjegavati sve masti, već omogućiti unos dobrih i zdravih masti, a izbjegavati nezdrave.
Preporučene namirnice:
- povrće bogato zdravim mastima, kao što su orašasti plodovi, sjemenke i tropsko voće poput avokada, sve u malim količinama
- riba bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što su tuna, losos i skuša
- maslinovo ulje, ulje grožđanih sjemenki i uljane repice.
Loše namirnice:
- standardno suncokretovo ulje
- kokosovo i palmino ulje
- životinjska mast
- maslac i margarin.
Pića
Iako je unošenje velikih količina tekućine postao standard zdravog života, mnogo ljudi nije svjesno kako kupovna pića ponekad sadrže više šećera od najgorih vrsta slatkiša. Zato je prije kupovine istih potrebno pažljivo proučiti popis sastojaka na etiketi proizvoda i svoj izbor koordinirati prema tim informacijama.
Preporučene namirnice:
- voda, gazirana ili negazirana, bez dodanih okusa
- nezaslađeni čaj s limunom
- svježe cijeđeni sokovi bez šećera
- kava bez zaslađivača.
Loše namirnice:
- zaslađeni voćni sokovi
- čaj sa šećerom ili medom
- kava sa šećerom ili vrhnjem
- gazirana i energetska pića
- alkohol.
Slatkiši
Slatkiši su po definiciji zabranjeni osobama koje boluju od dijabetesa, iako u malim količinama ne moraju nužno uzrokovati štetu organizmu.
Strogo je zabranjen šećer, čak i smeđi koji se odnedavno reklamira kao zdraviji, te slastice poput kolača, keksa, palačinki, meda i marmelade.
Međutim, novija istraživanja pokazala su kako jedan red tamne čokolade dnevno s visokim udjelom kakaovca (više od 70 %) zapravo može i pogodovati organizmu, pa se i ona može konzumirati u dijabetskoj prehrani.
Preuzeto sa https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehrana/prehrana-za-dijabeticare-s-preporucenim-i-zabranjenim-namirnicama
1 razmišljanje na “Prehrana za dijabetes”