Štitnjača (Glandula thyroidea ) žlijezda smještena u području vrata, s prednje strane dušnika, neposredno ispod Adamove jabučice, stvara hormone koji u svom sastavu imaju jod, a uvelike kontroliraju metabolizam našeg organizma.
Normalna funkcija štitnjače je stvaranje i izlučivanje hormona u krv što je čini žlijezdom s unutrašnjim izlučivanjem ( endokrinom žlijezdom).
Hormoni štitnjače imaju važnu ulogu u regulaciji metabolizma: povećavaju bazalnu potrošnju kisika i stvaranje topline (termogeneza), povećavaju sintezu bjelančevina, povećavaju minutni volumen srca, ubrzavaju metabolizam lipida (time potiču razgradnju kolesterola i smanjuju njegovu količinu u organizmu), potiču metaboliziranje steroidnih hormona, vitamina B i mnogih lijekova.
Rad štitnjače zbog raznih se razloga može poremetiti, pa onda govorimo o stanju ubrzanog rada štitnjače ili stanju usporenog rada štitnjače.
Simptomi hipertireoze odnosno hipotireoze mogu se ublažiti izbjegavanjem određene hrane, no pravilan izbor namirnica može biti prilično individualan. Stoga je dobro savjetovati se s liječnikom prije nego što neke od namirnica navedenih u nastavku teksta izbacite iz prehrane.
Stanje hipertireoze obilježavaju ubrzan rad srca, gubitak tjelesne mase, pojačano znojenje, tjeskoba i napetost, umor, drhtanje, pojačani rad probave, izbočenost očiju, nepodnošljivost topline, veći krvni tlak, …
Najčešći uzroci hipertireoze su kronično upaljena štitnjača (tireoiditis) i autoimuno stanje pod imenom Gravesova bolest.
I upalni i autoimuni poremećaji javljaju se zbog pretjeranog i nedovoljno usklađenog rada imunološkog sustava. U razvoju bolesti sudjeluju još i crijevna disbioza, alergeni, stres, loše prehrambene navike, niska razina vitamina D i toksini iz našeg okoliša. Okolišna opasnost po štitnjaču vreba iz teških metala, pesticida, herbicida, kućanskih plijesni, teflonskih tava, sredstava za čišćenje i osobnu higijenu.
Ovaj članak ćemo danas posvetiti prehrani poremećaja funkcije štitnjače zvano hipertireoza.
Prehrana
Konzumiranjem određene prehrane ublažava se simptome u radu štitnjače. Osobama koje imaju hipertireozu savjetuje se izbjegavati:
Hranu bogatu jodom poput algi, morskih trava i ostale plodove mora koje sadrže puno joda. Također biste trebali izbjegavati jodiranu sol jer ona sadrži mnogo veće količine joda.
Punomasno mlijeko, a umjesto njega konzumirajte obrano mlijeko koje se lakše probavlja.
Rafinirano brašno koje sadrži manje hranjivih tvari od cjelovite pšenice i teško se probavlja. Rafinirano brašno ima visoki glikemijski indeks te može poremetiti razinu šećera i hormona u krvi.
Konzumiranjem hrane s nižim glikemijskim indeksom možete poboljšati razinu hormona u tijelu, uključujući i hormone štitnjače.
Bijeli kruh, tjesteninu, peciva i žitne pahuljice zamijenite namirnicama od cjelovitog zrnja poput smeđe riže, ječma, kvinoje itd.
Crveno meso, a umjesto toga konzumirajte nemasno meso poput puretine te ribu kao što je losos, tuna, haringa, skuša te grahorice.
Mliječne proizvode, naročito ako je hipertireoza povezana s intolerancijom na laktozu, odnosno nemogućnošću probavljanja mlijeka i mliječnih prerađevina. Izbjegavajte mliječne proizvode muče li vas konstantno problemi s probavom, nadutost i osjećaj umora poslije konzumacije mlijeka, sira, sladoleda, jogurta itd.
Dobro je znati…
Ako gubitak težine počinje predstavljati velik problem, moraju se u prehranu uvesti namirnice bogate bjelančevinama kako bi se nadoknadio gubitak mišićne mase.
To su meso, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, ali neophodne su i dodatne količine vitamina B skupine jer sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata i bjelančevina. U tu svrhu treba konzumirati nemasnu svinjetinu, fermentirane mliječne proizvode ili uzeti nadopune u obliku pivskog kvasca.
Unos Omega 3 masnih kiselina također može pomoći značajno smanjiti upalu u organizmu. (Losos, tuna, haringa, skuša, …)
Snažna protuupalna svojstva imaju vitamin C, proizvodi od kokosa, bobičasto voće i proteini iz sirutke (od krava i koza koje pasu na pašnjacima).
Sirutka od prirodno hranjenih krava i koza bogata je L-glutaminom te uvećava zalihe glutationa u stanicama.
To je vrlo važno za oporavak probavnog trakta i za smanjenje upala u tijelu.
Što je češće moguće konzumirajte i kurkumu, đumbir, cimet, ružmarin i origano, jer i oni djeluju protuupalno.
Patite li od hipertireoze, može vam pomoći i sirovo povrće iz obitelji krstašica.
Brokula, kupus i kelj u sirovom obliku sadrže goitrogen, koji smanjuje pretjeranu proizvodnju hormona štitnjače i normalizira njezin rad.
7-dnevni plan prehrane
Ponedjeljak
Doručak
- Omlet od 2 bjelanjka s gljivama
- Kriška tosta s cjelovitim žitaricama
Međuobrok
- Bademi (širina dlana)
- 1 srednja kruška
Ručak
- 120 g purećih prsa premazanih pestom genoveseom
- 100-150 g miješane salate
Međuobrok
- 20-30 g kikirikija (bez soli)
Večera
- 90 g lososa
- 1/2 šalice riže
- 200- 250 g voćne salata od bobičastog voća
Utorak
Doručak
- Proteinski shake (whey ili jajčani proteini) – 3 dcl vode ili mlijeka i 30 g proteina
- 2 dcl malomasnog jogurta s 200 g bobičastog voća
Međuobrok
- Orašasti plodovi (širina dlana)
Ručak
- 120 g pilećih prsa
- 1/2 šalice basmati riže
Međuobrok
- 1 jabuka
Večera
- 100-120 g tune na integralnom tostu (2-3 fete maksimalno)
Srijeda
Doručak
- 60 g zobene kaše
- 2 dcl malomasnog jogurta
Međuobrok
- 200 g zrnatog sira na integralnom krekeru
Ručak
- 120 g purećih prsa
- špinat i mladi grah ( po želji)
Međuobrok
- Orašasti plodovi (širina dlana)
Večera
- 150 g kuhanog oslića
- salata (miješana)
Četvrtak
Doručak
- 3 tvrdo kuhana jaja
- 100-150 g zrnatog sira
Međuobrok
- Orašasti plodovi ( širina dlana)
Ručak
- 150 g odreska tune
- zelena salata
Međuobrok
- 1 jabuka ili kruška
Večera
- 2 dcl malomasnog jogurta
- voćna salata
Petak
Doručak
- Kikiriki maslac na integralnom tostu ( 2 kriške)
Međuobrok
- 150 g zrnatog sira na krekeru
Ručak
- Salata: 120 g piletine + 100 g salate + malomasni dresing
Međuobrok
- 1 kruška
Večera
- 300 g karfiola kuhanog na pari
Subota
Doručak
- 2 dcl malomasnog jogurta
- 1 šaka orašastih plodova
Međuobrok
- 150 g zrnatog sira na krekeru
Ručak
- 150 g odreska tune
- 120 g salate
Međuobrok
- 1 kruška
Večera
- 300 – 400 g cezar salate
Nedjelja
Doručak
- 3 tvrdo kuhana jaja
- maslac na krekeru
Međuobrok
- 1 mrkva
Ručak
- 150 g odreska tune
- zeleno lisnato povrće
Međuobrok
- Orašasti plodovi (širina dlana)
Večera
- 200 g ananasa
- 2 dcl malomasnog jogurta