Prehrana za jetru

Prehrana za jetru

Savjeti o prehrani

Jetra je najveća žlijezda u ljudskom organizmu i ujedno predstavlja jedini unutrašnji organ koji se može regenerirati. Jetra ima brojne važne funkcije, a najvažnija je sekrecija žuči. Žuč se pohranjuje u žučnom mjehuru i izlučuje prilikom probave. Ova tekućina neophodna je za razgradnju masti, a pomaže i u apsorpciji tvari topljivih u mastima, uključujući i vitamine topljive u mastima – A,D, E i K. Poznata je uloga žuči u asimilaciji kalcija, te u pretvorbi beta karotena u vitamin A.

Kako bi očuvali zdravlje jetre i osigurali njezin pravilan rad, potrebno joj je pružiti izbalansiranu pravilnu prehranu. Uz takvu pravilnu prehranu može se pojačati konzumacija namirnica koje potiču detoksikacijski potencijal jetre. Prvenstveno je potrebno izbjegavati hranu koja opterećuje našu jetru, tj. smanjiti unos pržene i masne hrane, namirnica bogatih mastima, posebice zasićenim masnim kiselinama, te jednostavnim ugljikohidratima. Sastav je to “brze hrane”, industrijskih prerađevina, polugotovih i gotovih jela, ali i namirnica poput mliječne čokolade, vrhnja, zrelih sireva, pekarskih proizvoda, slanih grickalica, krekera, gaziranih sokova i zaslađenih napitaka. Također, vodite računa o umjerenom unosu kofeina i minimalnom unosu alkohola te na cjelokupni unos energije.

Nakon kratkog uvida u zaista pozamašan broj funkcija jetre, zapitajte se koliko ste zapravo dobri prema svojoj jetri. Zadajete li joj svakodnevna opterećenja unosom raznih lijekova, alkohola, aditiva i neumjerenih količina masti? Moderan stil života koji je obilježen zagađenjima, stresom, nekvalitetnom prehranom, neselektivnom uporabom lijekova odražava se na jetri, te se ponekad kaže da je jetra ogledalo našega zdravlja. Ipak, većina ljudi tijekom života ne razvije klasične bolesti jetre, poput hepatitisa, ciroze ili žutice. U modernoj populaciji puno je češća pojava «subkliničke» disfunkcije jetre.

Kod takvoga stanja ni optimalna prehrana niti besprijekoran proces probave ne osiguravaju adekvatnu opskrbu stanica nutrijentima, zbog slabije pretvorbe u unesenih hranjivih tvari u iskoristive oblike u jetri.

Simptomi «subkliničke» disfunkcije jetre mogu obuhvaćati čitav spektar poremećaja, poput kroničnog umora, depresije, čestih glavobolja, nesanice, promjene raspoloženja, PMS-a. Već tijekom ranih četrdesetih godina prošloga stoljeća, dr. Morton Biskind, u medicinskim endokrinološkim časopisima opisivao je predmenstrualni sindrom kao posljedicu neadekvatne deaktivacije estrogena u jetri koja je deficitarna vitaminima B skupine i proteinima. Probavni simptomi disfunkcije jetre uključuju mučninu, nepodnošenje masti, nadutost, epizode zatvora i proljeva, te gubitak apetita.

Namirnice koje voli naša jetra

Jedite količinu hrane koja osigurava adekvatan unos energije, jer veći unos energije u konačnici utječe na smanjenje funkcije jetre. Tijekom dana unosite raznovrsne namirnice iz svih skupina. Unosite složene ugljikohidrate iz cjelovitih žitarica, pseudožitarica (heljda, kvinoja, amarant), integralne riže ili tjestenine. Obogatite obroke svježim voćem i povrćem. Izvori proteina neka vam budu plava riba, bijelo meso peradi, krto meso bez vidljive masti (teletina, junetina, janjetina, svinjetina, divljač), tvrdo kuhana jaja, mahunarke, djelomično obrano mlijeko, jogurt, jogurti s dodatkom probiotika, kefir, acidofil, sirutka, posni svježi sir ili skuta. Nemojte zaboraviti ni blagodati orašastih plodova, sjemenki i mahunarki. Osvrnite se na unos nezasićenih masnih kiselina i birajte hladno prešana biljna ulja, poput maslinova, lanena, bučina, ulja uljane repice.

Jetra je u stalnoj međuigri s organima poput bubrega, žuči, štitnjače, gušterače, te donjim dijelom probavnog sustava. Stoga je važno osigurati prehranu koja će djelovati povoljno na sve unutrašnje organe, te na sustavno zdravlje čovjeka. Za zdravlje jetre neobično je važna pravilna funkcija bubrega, te je uputno u prehranu uvrstiti voće i povrće bogato kalijem, poput banana, badema, rajčica, grožđica, šljiva i osigurati dnevno potrebnu količinu vode (1-2 litre dnevno). Tradicionalan pristup «čišćenju» jetre je redovito ispijanje sokova od povrća poput mrkve, cikle, radića i maslačka.

Prehrana kod akutne upale jetre

Najčešći uzroci akutne upale jetre su, kao što je već rečeno, virusi hepatitisa A, B i C, akutni alkoholni hepatitis, neki lijekovi i toksini. Svim navedenim uzrocima zajedničko je oštećenje i nekroza hepatocita manjeg ili većeg intenziteta. U početnoj fazi akutne bolesti glavni simptomi su najčešće inapetenca (odsutnost apetita), povišenje tjelesne temperature, mukla bol ispod desnog rebrenog luka i u žličici, mučnina i povraćanje. U pravilu, ovakvim bolesnicima koji ne povraćaju, barem ne intenzivno, daje se stroga dijeta, a nakon smirivanja simptoma provodi se zaštitna dijeta. Pothranjenim bolesnicima treba osigurati potrebne količine posebno esencijalnih nutrijenata. Totalna parenteralna prehrana je odabir za teške oblike akutne jetrene bolesti praćene intenzivnim povraćanjima.

Čajna dijeta provodi se u početku akutne upale kada nemate teka i ne možete konzumirati hranu. Nastojte piti čaj (kamilica, metvica, matičnjak, šipak, komorač) zaslađen šećerom ili medom. Ako vam odgovara, pokušajte konzumirati: kompot od jabuke, juhu od povrća s rižom, krupicom ili tijestom.

Stroga dijeta za prijelazno razdoblje još uvijek je poštedna i sastoji se od jela i pića koja ne opterećuju probavu i jetru. Osim čajne dijete možete, pogotovo ako vam se vraća apetit, uzimati: jogurt, posni svježi sir, krupicu ili rižu na mlijeku, sluzave juhe, juhe uz dodatak riže, zobenih pahuljica i ječma.

Zaštitna dijeta primjenjuje se nakon stroge, prijelazne prehrane, ako se osjećate dobro i vratio vam se apetit. Tada se nastojte držati uputa za dijetoterapiju kod kronične upale, ciroze jetre i hepatitisa.

Prehrana bolesnika kod portalne encefalopatije i jetrene kome

Glavni i najvažniji poremećaji živčanog sustava uzrokovan kroničnom bolešću jetre, osobito cirozom, jest hepatična (portalna) encefalopatija. Ako vam prijeti nastanak portalne encefalopatije, prehranom je potrebno spriječiti nagomilavanje amonijaka u organizmu. Aminokiseline metionin, fenilalanin i tirozin mogu pridonijeti nastanku encefalopatije. Stoga se meso, riba i jaja u toj fazi bolesti ne preporučuju jer sadrže navedene aminokiseline, te potiču stvaranje amonijaka. Unosite male količine bjelančevina, pri čemu prednost dajte bjelančevinama biljnog podrijetla (mahunarke i žitarice) i bjelančevinama sirutke jer sadrže aminokiseline (valin, leucin, izoleucin) koje se ne metaboliziraju u jetri.

Drugim riječima, važno je konzumirati voće, povrće i žitarice jer njihovom razgradnjom nastaje manje amonijaka, a biljna vlakna u povrću i voću ubrzavaju njegovo izlučivanje iz organizma. Također je važno unositi dovoljnu količinu ugljikohidrata kako bi se osigurala potrebna energija organizmu. Preporučuju se namirnice kao što su: riža, rezanci i druga nemasna tjestenina, krumpir kuhani ili pire, pšenična i kukuruzna krupica, žitarice, nemasni keksi, pasirano povrće i voće (bez kore i koštica), te odstajali kruh i dvopek. Takav način prehrane ne preporučuje se na duže vrijeme jer je deficitaran esencijalnim aminokiselinama.

Masna jetra

Debljina i alkohol najčešći su uzroci nakupljanja masti u jetri. Mast potiskuje normalnu građu jetrenih stanica. Neumjerenost u hrani i piću tjera jetru na “prekovremeni” rad, a umorna i masna jetra nije jednako učinkovita u detoksikaciji štetnih tvari kao zdrava jetra. Najbolji način liječenja je izbjegavanje alkohola, pravilna i uravnotežena prehrana. Na dobrom ste putu uvedete li redukcijsku dijetu koja sama po sebi podrazumijeva izbjegavanje masnog, prženog, gaziranog i previše zaslađenog.

Jelovnik kod redukcijske dijete

DORUČAK 8 satiVoćna salata (ananas,jabuka, breskva) 150 g
UŽINA 10 satiJogurt 0.9% m.m. 2 dcl
RUČAK 14 satiRiblja juha
Škarpina lešo 160 g
Zelena/radič salata 200 g
UŽINA 16 satiNaranča 100 g
VEČERA 19 satiMediteranska salata 200g
riža 60g
grašak 50g
kukuruz 15g
celer 2g
mrkva 45 g i sok od limuna
maslinovo ulje 5 g
Cikla salata (ribana, kuhana) 200g

Namrinice koje čiste jetru

  1. Češnjak – potiče stvaranje enzima koji pomažu tijelu izbaciti toksine.
  2. Citrusi – bogati vitaminom C citrusi su snažan antioksidans koji pomaže jetri da brže apsorbira štetne tvari.
  3. Cikla i mrkva – obje su bogate flavonoidima i beta karotenom. Stimuliraju jetru i poboljšavaju njezin rad.
  4. Zeleni čaj – sastojak katehin kojim je ovaj čaj bogat snažan je antioksidans koji čisti organizam.
  5. Zeleno lisnato povrće – špinat, kelj, blitvu i salata repuni su klorofila te su vrlo učinkoviti u neutraliziranju i izbacivcanju toksina iz krvnog sustava.
  6. Ananas – prepun je vitamina C te djeluje kao prirodni duiretik koji tijelo oslobađa od toksina.
  7. Menta – lišće metvice bogato je flavanoidima koji djeluju kao snažan antioksidans.
  8. Đumbir – vrlo moćan antioksidans koji ubrzava metabolizam pomaže kod izbacivanja masnoće iz tijela.
  9. Orasi – sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina te amino kiselina koje ubrzavaju proces detoksikacije.
  10. Kupus – baš poput brokule i cvjetače, kupus snažno djeluje na enzime jetre koji reguliraju i ubrzavaju njezin rad.

Najpoznatija ljekovita biljka koja se koristi kod bolesti jetre je sikavica ili osljebad (Sylibum marianum), a aktivna tvar koja je zaslužna za pozitivne učinke ove biljke je silimarin. Silimarin je flavonoid koji se istražuje kao potencijalna pomoć kod svih oblika bolesti jetre. Standardna dnevna doza koja je korištena u većini pokusa je 420 mg. Kod virusnog hepatitisa u studijama se silimarin primjenjuje u kombinaciji s fosfatidil – kolinom. Kontrolirane studije dale su različite rezultate, no nazire se učinkovitost ove tvari kod smanjenja oštećenja jetre. Potrebno je provesti još studija na većem broju ispitanika, koje će potvrditi učinkovitost ove tvari u liječenju kroničnih bolesti jetre.

Sirutka

Sirutka je moćan čistač jetre, a čista jetra ključ je dobrog zdravlja.
Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovito pijte sirutku.
Sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA.
BCCA značajno pomažu kod uznapredovalih jetrenih bolesti.
Stručnjaci potvrđuju da oboljelima od ciroze suplementiranje s BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije.
Sadrži i alfa-lactalbumin, koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom poznatom po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja.
Bogat je imunoglobulinima i lizosomom, koji jačaju imunitet, što je vrlo korisno kod kroničnog hepatitisa.
Sadrži protuupalni laktoferin, sastojak od neprocjenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama.
Puna je cisteina, potrebnim tijelu za proizvodnju glutationa, antioksidansa koji štiti tijelo od upala i toksina.
Kliničke studije pokazale su da je njegova razina jako niska kod oboljelih od hepatitisa C, što pogoršava oštećenja jetre.
Glutation je moćan antioksidans koji pomaže i kod problema sa štitnjačom, kroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.

Više o sirutki pročitajte OVDJE.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *