Prehrana za Lupus erythematosus

Prehrana za lupus erythematosus

Savjeti o prehrani

Ova se bolest nepoznate etiologije ipak uspješno može kontrolirati i nadzirati odgovarajućom i pravilnom prehranom.

Kod ove bolesti vrsta i način prehrane ovisi o samom stadiju bolesti. Primjerice kod nekih pacijenata inzistira se na unosu namirnica bogatih kalijem (rajčice, banane, špinat), dok se kod drugih koji već imaju uznapredovalo oštećenje bubrega te namirnice najstrože zabranjuju u prehrani. Teško je odrediti pravu granicu na kojoj se jedan režim ponašanja zamjenjuje drugim. U svakom slučaju pacijent mora biti stalno u bliskom odnosu s svojim liječnikom i skupa se s njim o svemu, a naročito o prehrani dogovarati. Iako je nezahvalno općenito u takvim slučajevima govoriti o nekoj generalnoj dijetoterapiji, postoje namirnice koje djeluju blagotvorno, a ujedno ne pojačavaju autoimunu reakciju.

U svakom slučaju preporučuju se plave ribe koje se odlikuju sadržajem visokonezasićenih masnih kiselina iz skupine omega-3. Te su tvari poznate po svom protuupalnom djelovanju. Visokonezasićene masne kiseline iz te skupine inhibiraju enzim ciklooksigenazu, koji je odgovoran za nastanak prostaglandina – molekula medijatora upalnih procesa.

Treba nadalje koristiti namirnice koje u svom sastavu imaju vitamin D. Taj vitamin nastaje u samom organizmu pod utjecajem sunčeve svjetlosti, ali kako se tim pacijentima preporuča izbjegavanje izlaganja suncu, oni moraju uzimati već stvoreni vitamin D. Njega nalazimo u znatnim količinama u žutanjku jajeta, maslacu, ribljem ulju i masnim ribama. Praktična i korisna hrana su ribe sardine iz ribljih konzervi. Od povrća preporučuju se mrkve zbog visokog sadržaja beta-karotena, a iz istog se razloga preporuča i narančasto i žuto voće (marelice, japanske jabuke, naranče).

Doručak bi morao osigurati unos žitarica i kalcija. Dobar izbor su kukuruzne, zobene, rižine i slične pahuljice već obogaćene vitaminima (B-skupine i vitamin D) uz dodatak mlijeka. Pacijenti koji boluju od progresivne bolesti bubrega moraju izbjegavati sol i piti 1,5-2,0 litre tekućine dnevno. Preporučuju se biljni čajevi u koje se dodaje i par listića kadulje (kuša) biljke poznate po svom protuupalnom djelovanju. Prekomjerna tjelesna težina i eventualna pretilnost pacijenta predstavlja kod ove bolesti dodatni nepovoljni čimbenik, jer se terapija sastoji u primjeni steroidnih hormona koji sami po sebi po svom djelovanju izazivaju porast tjelesne mase. Stoga je kod ovakvih pacijenata od naročite važnosti pravilna i uravnotežena prehrana.

Više o samom lupusu možete pročitati ovdje.

Primjer tjednog jelovnika

Par dana u tjednu za doručak pojedite dvije šnite integralnog tosta s namazom od sezama ili dijetalnom marmeladom od šumskog voća; popijte šalicu kavovine od cikorije i ječma s obranim mlijekom. Svaki drugi dan za doručak pojedite voćnu salatu s zobenim pahuljicama i sjemenkama lana.

DanRučakVečera
Ponedjeljakbakalar s krumpirom (150 g); zelena salata (100 g); naranča; oligomineralna voda s magnezijempuretina na žaru (100 g); kuhana brokula (70 g); salata od cikle i mrkve; čaj od mente
Utorakjuha od piletine s rižom (100 g); salata od radiča (150 g); integralno pecivo; oligomineralna vodadimljena riba s krumpirom (200 g); tikvice na žaru (100 g); sladoled od vanilije (50 g); čaj od lipe
Srijedajuha od luka (100 g) i puretina na žaru (70 g); kuhane mahune (50 g); jabuka; čaša soka od brusnicemusaka s patlidžanima (150 g); zelena salata, raženi kruh (80 g); šnita ananasa; čaj od lipe
Četvrtaksalata od divjle rige, breskve, jabuke uz kuhani kus-kus i proso (200 g); kruh s lanenim i bučinim sjemenkama (80 g); banana prelivena umakom od meda i mljevenih bademaskuša na žaru (150 g); kuhani krumpir (80 g); kuhana blitva (100 g); miješani kruh (80 g); kivi; čaj od koprive
Petakragu od šampinjona i gljiva shitake (100 g); zelena salata (100 g); naranča; zeleni čajinćuni u pećnici (100 g); lisnato povrće na pari (blitva, kopriva, cikorija) (100 g); čaša soka od jabuke
Subotajuha od poriluka (100 g) i piletina na žaru (70 g); salata od kuhane cikle (70 g); dinja; zeleni čajpečeni patlidžani na grill-tavi (150 g) sa sirom (100 g); salata od rige; kukuruzni kruh (80 g); čaj od šipka
Nedjeljapečena orada (100 g); pečeni krumpir (80 g); kuhane šparoge; grožđe; crni čaj s narančomsvježi kravlji sir (100 g); posna šunka od purećih prsa (50 g); matovilac (50); kolač od jabuke, kefir

Preuzeto sa www.plivazdravlje.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.