Trudnoća

Prehrana za trudnice

Roditelji i djeca

Pravilna prehrana za vrijeme trudnoće veoma je bitna.
U tom periodu vašem su tijelu potrebne dodatne hranjive tvari poput vitamina i minerala. Može vam trebati i do 350-500 dodatnih kalorija svaki dan tokom drugog i trećeg tromjesečja.

Prehrana u kojoj nedostaju ključni hranjivi sastojci može negativno utjecati na razvoj djeteta. Loše prehrambene navike i višak kilograma mogu povećati rizik od gestacijskog dijabetesa i komplikacija u trudnoći i porođaju.
Drugim riječima, uzimanje pravilne prehrane može vam osigurati da očuvate kako svoje tako i zdravlje vaše bebe.

13 visokohranjivih namirnica koje trebate konzumirati u trudnoći:

Mliječni proizvodi

Tijekom trudnoće trebate konzumirati dodatne proteine i kalcij kako biste zadovoljili bebine potrebe. Mliječni proizvodi sadrže dvije vrste visokokvalitetnih proteina: kazein i sirutku. Mliječni proizvodi su najbolji prehrambeni izvor kalcija i nude velike količine fosfora, različitih B vitamina, magnezija i cinka.

Jogurt, posebno grčki, veoma je koristan za trudnice. On sadrži više kalcija nego većina drugih mliječnih proizvoda. Uzimanje probiotičkih dodataka tokom trudnoće može umanjiti rizik od komplikacija kao što su preeklampsija, gestacijski dijabetes, vaginalne infekcije i alergije.

Mahune

Ova grupa hrane uključuje leću, grašak, grah, slanutak, soju i kikiriki. Mahune su izvrsni biljni izvori vlakana, bjelančevina, željeza, folata (B9) i kalcija, sve to vašem tijelu treba više tijekom trudnoće.

Folat je jedan od vitamina grupe B (B9). On je vrlo važan za zdravlje majke i fetusa, posebno tokom prvog tromjesečja. Nadalje, mahunarke su općenito vrlo bogate vlaknima. Neke su sorte također bogate željezom, magnezijem i kalijem.

Slatki krumpir

Slatki krumpir vrlo je bogat betakarotenom, biljnim spojem koji se u vašem tijelu pretvara u vitamin A. Vitamin A je ključan za rast i diferencijaciju većine ćelija i tkiva. Veoma je važan za zdrav razvoj fetusa. Trudnicama se općenito savjetuje da povećaju unos vitamina A za od deset do četrdeset posto. Slatki krumpir odličan je izvor betakarotena.

Nadalje, slatki krumpir sadrži vlakna koja mogu sniziti nivo šećera u krvi i poboljšati probavu i pokretljivost.

Losos

Losos je vrlo bogat esencijalnim omega-3 masnim kiselinama. Većina ljudi, uključujući trudnice, ne dobija dovoljno omega-3 masnih kiselina kroz svoju prehranu.

Omega-3 masne kiseline su neophodne tijekom trudnoće. One se nalaze u velikim količinama u morskim plodovima i pomažu u izgradnji mozga i očiju vašeg fetusa.

Ipak, trudnicama se obično preporučuje ograničenje unosa morskih plodova na dva puta tjedno, pogotovo lososa koji je odličan izvor vitamina D.

Jaja

Jaja su vrhunska zdravstvena namirnica koja sadrži gotovo sve hranjive tvari koje su vam potrebne. Veliko jaje sadrži 77 kalorija, kao i visokokvalitetne bjelančevine i masti. Također sadrži puno vitamina i minerala. Jaja su sjajan izvor holina. Holin je ključan za mnoge procese u vašem tijelu, uključujući razvoj i zdravlje mozga.

Nizak unos holina tokom trudnoće može povećati rizik od oštećenja neuralne cijevi i možda dovesti do smanjenja moždanih funkcija fetusa. Jedno jaje sadrži otprilike 113 mg holina.

Brokula i zeleno povrće

Brokula i tamnozeleno povrće, poput kelja i špinata, sadrže mnoge hranjive tvari koje trudnice trebaju. One uključuju vlakna, vitamin C, vitamin K, vitamin A, kalcij, željezo, folate i kalij.

Nadalje, brokula i lisnato zelje bogati su antioksidansima. Sadrže i biljne spojeve koji blagotvorno djeluju na imunološki sistem i probavu.

Zbog visokog sadržaja vlakana, ovo povrće može pomoći u sprečavanju opstipacije, što je vrlo čest problem trudnica.

Meso

Govedina i piletina izvrsni su izvori visokokvalitetnih bjelančevina. Govedina je bogata željezom i holinom, ali i drugim vitaminima grupe B koji su potrebni u većim količinama tokom trudnoće. Trudnicama je potrebno više željeza jer im se volumen krvi povećava. To je posebno važno tokom trećeg tromjesečja.

Nizak nivo željeza tokom rane trudnoće može uzrokovati anemiju, što udvostručuje rizik od prijevremenog porođaja.

Šumsko voće

Šumsko voće bogato je vitaminom C, ugljikohidratima i antioksidansima. Vitamin C važan je i za zdravlje kože i imunološku funkciju.

Cjelovite žitarice

Konzumacija cjelovitih žitarica može pomoći trudnicama da ispune svoje povećane potrebe za kalorijama, posebno tokom drugog i trećeg tromjesečja. Za razliku od rafiniranih žitarica, cjelovite žitarice prepune su vlakana, vitamina i biljnih spojeva. Zob i kvinoja također sadrže priličnu količinu proteina, što je važno u trudnoći.

Uz to, cjelovite žitarice uglavnom su bogate B vitaminima, vlaknima i magnezijem. Sve ovo često nedostaje u prehrani trudnica.

Avokado

Avokado je neobično voće, jer sadrži puno mononezasićenih masnih kiselina. Također je bogat vitaminima B grupe, vitaminom K, kalijem, bakrom, vitaminom E i vitaminom C. Zbog visokog sadržaja zdravih masti, folata i kalija avokado je odličan izbor za trudnice.

Zdrave masnoće pomažu u izgradnji kože, mozga i tkiva vašeg fetusa. Kalij može pomoći ublažavanju grčeva u nogama, nuspojava trudnoće kod nekih žena. Zapravo, avokado sadrži više kalija nego banana.

Sušeno voće

Sušeno voće je uglavnom bogato kalorijama, vlaknima i raznim vitaminima i mineralima. Jedan komad sušenog voća sadrži istu količinu hranjivih sastojaka kao i svježe voće. Stoga jedna porcija suhog voća može osigurati veliki postotak preporučenog unosa mnogih vitamina i minerala, uključujući folat, željezo i kalij.

Šljive su bogate vlaknima, kalijem, vitaminom K i sorbitolom. Prirodan su laksativ i mogu vam biti od velike koristi kod ublažavanja opstipacije.

Datulje su bogate vlaknima, kalijem, željezom i biljnim spojevima. Međutim, sušeno voće sadrži i velike količine prirodnog šećera. Obavezno izbjegavajte kandirano voće koje sadrži još više šećera.

Voda

Tokom trudnoće volumen krvi se povećava do 1,5 litara. Stoga je važno ostati pravilno hidratiziran. Vaša beba obično dobija sve što treba, ali ako ne konzumirate dovoljno vode možete ostati dehidrirani. Simptomi blage dehidracije uključuju glavobolju, tjeskobu, umor, loše raspoloženje i smanjenu memoriju.
Dnevno biste trebali popiti do dva litra vode.

Sadržaj preuzet sa klix.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *