Imati ili održavati krvni tlak normalnim može spriječiti brojne incidente, od srčanog do moždanog udara. Povišeni krvni tlak nažalost je vrlo često posljedica neurednog načina života, nedovoljne tjelesne aktivnosti i neadekvatne prehrane.
Povišeni krvni tlak može se kontrolirati i održavati unutar normalnih vrijednosti sintetskim lijekovima koji se svakodnevno uzimaju, međutim brojni su dokazi da promjenom načina života, uvođenjem umjerene tjelesne aktivnosti i vođenjem brige o prehrani dolazi do normaliziranja krvnog tlaka. Postoje namirnice koje imaju farmakoterapijska svojstva i u svom sastavu sadrže tvari koje direktno snižavaju krvni tlak. Jedna od najpoznatijih namirnica je celer. Celer sadrži 3-n-butil-ftalid, tvar koja daje aromu celeru, ali između ostalog i uspješno snižava krvni tlak. Uvođenjem korijena, stabljike i lista celera u svakodnevnu prehranu uvidjet će se vrlo brzo pozitivan efekt koji ta biljka ima na snižavanje i normaliziranje krvnog tlaka u osoba kod kojih je on povišen. Pojedine bi se osobe mogle upitati o tome je li celer doista zdrav za one koji imaju povišeni krvni tlak jer između ostalog, celer sadrži i mineral natrij, za koji se zna da kod nekih pojedinaca povisuje krvni tlak. Međutim, iako celer u usporedbi s drugim povrćem sadrži natrij, jedna stabljika prosječne veličine daje nekih 35 mg natrija. Ako bismo za sniženje tlaka trebali pojesti dvije stabljike celera dnevno, dobili bismo time oko 70 mg natrija, što predstavlja vrlo malu količinu natrija u cjelokupnoj dnevnoj prehrani. Štoviše, pojedina ispitivanja dokazala su da je kod velikog broja ljudi porast i povišene vrijednosti krvnog tlaka posljedica sasvim drugih čimbenika od samog unosa natrija putem prehrane. To je područje danas predmet brojnih istraživanja i svakim se danom spoznaju nove činjenice u vezi povezanosti povišenog krvnog tlaka s dnevnim unosom natrija.
Nadalje, poznato je i to da što se više u naš organizam unosi vitamin C, tlak postaje niži. Stoga se kod osoba sklonih obolijevanju od povišenog krvnog tlaka preporuča korištenje svježeg voća i povrća.
Od začina, poznat je efekt koji češnjak ima na smanjenje krvnog tlaka te se češnjak u svom svježem ili kuhanom obliku, ili pak u obliku kapsula, preporuča u svakodnevnoj prehrani osoba sklonima obolijevanju od povišenog krvnog tlaka.
Uz to preporuča se uvođenje u prehranu masne ribe, bogate omega-3-masnim kiselinama, a važno je istaknuti da se može konzumirati i konzervirana riba. Stoga treba jesti skuše, inčune, sardine i tunu, svježe ili konzervirane, dva do tri puta tjedno kako bi se krvni tlak održavao u granicama normale.
Namirnice bogate kalcijem isto tako povoljno djeluju na krvni tlak, pa se mlijeko i mliječni proizvodi preporučuju u svakodnevnoj prehrani. Uz njih preporuča se i upotreba namirnica bogatih kalijem, poput rajčica i banana.
O utjecaju kave se mnogo raspravlja, ali zasigurno se zna da kava ne djeluje izrazito negativno na povišenje krvnog tlaka kako se nekada mislilo. Jedna do dvije šalice dnevno ne bi trebale štetiti, dok se alkohol smatra uzročnikom povišenja tlaka i ne preporučuje se.
Primjer tjednog jelovnika
Jutarnji i poslijepodnevni obrok neka bude neki probiotik (kefir, jogurt, acidofil).
Dan | Ručak | Večera |
Ponedjeljak | bakalar s krumpirom (150 g); zelena salata u koju je nariban sirovi korijen celera (150 g), sok od naranče | puretina na žaru posuta peršinom i češnjakom (100 g); kuhana cikorija (70 g), salata od cikle i mrkve, čaj od koprive |
Utorak | juha od piletine s rižom (150 g); salata od radiča u koju je nariban korijen svježeg celera (150 g); integralno pecivo; oligomineralna voda | varivo s lećom i mrkvom (100 g), tikvice na žaru (100 g); puding od čokolade (100 g); čaj od šipka |
Srijeda | puretina na žaru (100 g); kuhane mahune s krumpirom (150 g); jabuka; čaša soka od brusnice | tri bjelanjka pečena uz maslinovo ulje na tavi; zelena salata s naribanim korijenom celera (100 g), raženi kruh (80 g); šnita ananasa, oligomineralna voda |
Četvrtak | salata od divlje rige; breskve; jabuke uz kuhani kus-kus i proso (200 g); kruh s lanenim i bučinim sjemenkama (80 g); banana prelivena umakom od meda i mljevenih badema | skuša na žaru posuta peršinom i češnjakom (150 g); kuhani krumpir (80 g); kuhana blitva (100 g); miješani kruh (80 g); kivi, čaj od mente |
Petak | kuhani poriluk gratiniran mrvicama kruha i zapečen u pećnici (150 g); zelena salata s naribanim korijenom celera (100 g), jagode; oligomineralna voda | inćuni u pećnici (100 g); lisnato povrće na pari (blitva, kopriva, cikorija) posuto peršinom i češnjakom (100 g); čaša soka od jabuke |
Subota | juha od češnjaka (100 g); lungić na žaru (100 g); salata od kuhane cikle (70 g); grožđe; čaša bijelog vina | pečeni bukovače na grill-tavi (150 g) posute peršinom i češnjakom (100 g); salata od rige, kukuruzni kruh (80 g); čaj od lipe |
Nedjelja | pečeni brancin (100 g), pečeni krumpir uz dodatak maslinovog ulja, posut peršinom i češnjakom (80 g), mladi luk i radič na salatu (100 g), kolač od jogurta; čaša bijelog vina | svježi kravlji sir (100 g); posna šunka od purećih prsa (50 g); matovilac (50); štrudla od jabuke, obrano mlijeko s medom od bagrema |
Preuzeto sa www.plivazdravlje.hr