Prehrana za žuč

Prehrana za žuč

Savjeti o prehrani

Bolesti žučnog mjehura mogu uzrokovati neugodne simptome, a najčešća bolest je pojava žučnih kamenaca. Kako bi se smanjilo lučenje žuči, propisuje se posebna žučna dijeta.

Žučna dijeta – kome je potrebna?

Žučna dijeta primjenjuje se kod osoba koje boluju od bolesti žučnog mjehura, najčešće od žučnih kamenaca. Kamenci se stvaraju kao rezultat loše prehrane bogate masnoćama, a uzrokuju:

  • bol
  • mučninu
  • povraćanje nakon obilnog obroka
  • karakterističnu tupu bol pod desnim rebrenim lukom.

Neki ljudi koji imaju žučne kamence neće nikada iskusiti ove simptome, a kada se počnu pojavljivati, preporučuje se uklanjanje žučnog mjehura.

Žučna dijeta osmišljena je kako bi se izbjeglo opterećivanje i grčenje žučnog mjehura. Temelji se na ograničenom unosu kolesterola, loših kalorija i šećera, a idealno je treba pratiti i povećana tjelesna aktivnost.

S obzirom na to da žučni kamenci nastaju upravo zbog visokog kolesterola koji se nalazi u masnoj hrani, a koji šteti i krvožilnom sustavu, potrebno će biti izbaciti iz plana prehrane svu masnu hranu bogatu kolesterolom.

Uz izbjegavanje masnih namirnica, važno je uzimati 5 – 6 manjih obroka dnevno te izbjeći prejedanje koje snažno opterećuje žuč i probavni sustav.

Također, vrlo je važno ne piti prevruća ili prehladna pića koja opterećuju žučni mjehur. Osim toga, ne treba koristiti jake začine i jesti masne umake i preljeve.

Žučna dijeta – zabranjene namirnice

Nutricionisti navode koje namirnice se ne bi smjele konzumirati tijekom pridržavanja žučne dijete:

  • juhe – masne juhe od mesa, juhe od kupusa ili cvjetače te gotove juhe
  • meso – suhomesnati proizvodi, slanina, kobasica, pečeno i pohano meso, svinjetina, govedina, perad s puno masti, divljač, guščja jetra, salama, hrenovke, meso iz konzerve
  • riba – masna riba: srdela, skuša, tuna, som, šaran te kavijar
  • jaja
  • mliječni proizvodi – potrebno je izbjegavati većinu sireva, posebno zrele i oštre, masne ili sušene
  • umaci – umaci od češnjaka, luka, krastavaca, kopra te umaci od pečenja previše opterećuju žučni mjehur
  • voće – dunje, dinje, lubenice
  • orašasti plodovi – bademi, orasi i lješnjaci
  • žitarice – sve s kvascem te puno maslaca i jaja, crni kruh i pržena tijesta
  • povrće – žuč teško probavlja papriku, feferone, grah, kupus, krastavce, repu, leću, rotkvu, kelj te pečeni i restani krumpir
  • začini – papar, paprika, cimet, klinčić, muškatni oraščić
  • kolači – kolači s puno nadjeva, kisela i pržena tijesta, masne kreme
  • pića – izbjegavajte hladna i gazirana pića, jake čajeve i kavu, a zabranjen je alkohol, posebno rakija i hladno pivo.

Žučna dijeta – dozvoljene namirnice

Kod kroničnih bolesnika, prehrana mora biti sastavljena pretežito od ugljikohidrata te mliječnih bjelančevina, a dopuštene su sljedeće namirnice:

  • juha – preporučuju se povrtne juhe s tjesteninom, rižom ili grizom, ali dopuštene su i nemasne juhe s mesom
  • meso – kuhano ili pirjano: bijelo meso od peradi bez kože, zečetina, teletina
  • riba – kuhana ili pirjana nemasna riba
  • povrće – krumpir pire kuhan u ljusci dobra je opcija za sve koji boluju od bolesti žuči, kao i povrtna variva s cvjetačom, mrkvom, korabom, šparogama, blitvom, špinatom, rajčicom ili tikvom, pri čemu se zaprška treba raditi na maslacu ili ulju
  • tjestenine – bijeli kruh je dopušteno jesti samo prepečen, tjestenine treba pripremati bez jaja i kvasca te s malo maslaca, a preporučuju se tjestenine s krumpirom ili krumpirovo tijesto
  • sir – samo nemastan, a najbolje je konzumirati svježi kravlji ili kozji sir
  • salate – zelena salata, blitva, rajčica, cvjetača i cikla, sve pripremljeno s limunovim sokom
  • žitarice – dobro pečeni (ne svježi) kruh, dvopek, riža, griz, zobene pahuljice, sitna tjestenina, krumpirovo tijesto i kukuruzno brašno
  • deserti – slastice je poželjno ograničiti na džemove, marmelade i med na dvopeku, a kolače na nabujke od krupice ili riže bez jaja
  • voće – mogu se jesti sve vrste voća, a najbolje je kuhano, bez kore, ili iscijeđeno u sok
  • pića – slabi čaj, blaga kava, kakao, mlijeko s malim postotkom masti i limunada.

Žučna dijeta – jelovnik

Preporučeni tjedni jelovnik za provođenje žučne dijete donose stručnjaci s Odjela za prehranu i dijetetiku Opće županijske bolnice u Požegi:

Ponedjeljak:

  • zajutrak – mlijeko, med, šnita kruha
  • doručak – kompot od jabuka
  • ručak – juha od kosti sa sitnom tjesteninom, teleći odrezak, pirjana buča, krumpir pire, šnita kruha
  • večera – mljevena junetina, špageti.

Utorak:

  • zajutrak – slabi čaj, griz na mlijeku, šnita kruha
  • doručak – sok od naranče
  • ručak – juha od kosti sa sitnom tjesteninom, kuhana piletina, kuhana riža, salata od cikle
  • večera – kuhana piletina, kukuruzna krupica, salata od cikle.

Srijeda:

  • zajutrak – bijela kava, 100 grama svježeg nemasnog sira, šnita kruha
  • doručak – tekući nemasni jogurt
  • ručak – juha od kosti s tjesteninom, mljeveno meso i tjestenina, salata od rajčice
  • večera – kuhana piletina, restana kukuruzna krupica, salata od cikle.

Četvrtak:

  • zajutrak – čaj, marmelada, šnita kruha
  • doručak – kompot od kruške
  • ručak – juha od kosti s tjesteninom, ćufte od mesa u bijelom umaku, pire od krumpira
  • večera – rižoto od piletine, salata od kuhane cvjetače.

Petak:

  • zajutrak – bijela kava, med, šnita kuha
  • doručak – limunada
  • ručak – juha od kosti s tjesteninom, juneći odrezak, pire od krumpira s povrćem
  • večera – tjestenina sa sirom, tekući jogurt.

Subota:

  • zajutrak – slabi čaj, griz na mlijeku, šnita kruha
  • doručak – pire od jabuke
  • ručak – juha od kosti s tjesteninom, kuhana piletina, mlinci, salata od kuhane mrkve
  • večera – varivo od krumpira s junetinom i tjesteninom.

Nedjelja:

  • zajutrak – bijela kava, marmelada, šnita kruha
  • doručak – puding od vanilije
  • ručak – juha od kosti s tjesteninom, pljeskavica, tijesto s krumpirom, salata od cikle
  • večera – juha od povrća, tekući jogurt, šnita kruha.

Britanski znanstvenici u radu objavljenom 2017. godine objašnjavaju da smanjenje ukupnog unosa masti kroz prehranu može smanjiti koncentraciju kolesterola u krvnoj plazmi, a takva prehrana posljedično može dovesti do stvaranja žučnih kamenaca.

Prehrana u slučaju snažne akutne boli

Ako se osjeti bol nakon obroka, može pomoći pola sata odmora u ležećem položaju uz topli oblog ispod desnog rebra, odnosno tamo gdje se bol pojavi.

Kod snažnih bolova prehrana se treba ograničiti na čaj i blago zaslađenu vodu te se suzdržavati od hrane do prestanka bolova. Zatim se postupno u prehranu mogu uključiti:

  • nerashlađeni prirodni voćni sokovi
  • pasirano kuhano povrće
  • pšenična krupica
  • riža na razrijeđenom mlijeku.

S prestankom simptoma, nakon nekoliko dana, mogu se jesti:

  • nemasna juha s rižom, pšeničnom krupicom ili tjesteninom
  • nemasno mlijeko
  • keksi.

Žučnu dijetu je potrebno provoditi uz preporuku i stalni nadzor liječnika.

Preuzeto sa www.krenizdravo.dnevnik.hr

1 razmišljanje na “Prehrana za žuč

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *