Bolesti žučnog mjehura mogu uzrokovati neugodne simptome, a najčešća bolest je pojava žučnih kamenaca. Kako bi se smanjilo lučenje žuči, propisuje se posebna žučna dijeta.
Žučna dijeta – kome je potrebna?
Žučna dijeta primjenjuje se kod osoba koje boluju od bolesti žučnog mjehura, najčešće od žučnih kamenaca. Kamenci se stvaraju kao rezultat loše prehrane bogate masnoćama, a uzrokuju:
- bol
- mučninu
- povraćanje nakon obilnog obroka
- karakterističnu tupu bol pod desnim rebrenim lukom.
Neki ljudi koji imaju žučne kamence neće nikada iskusiti ove simptome, a kada se počnu pojavljivati, preporučuje se uklanjanje žučnog mjehura.
Žučna dijeta osmišljena je kako bi se izbjeglo opterećivanje i grčenje žučnog mjehura. Temelji se na ograničenom unosu kolesterola, loših kalorija i šećera, a idealno je treba pratiti i povećana tjelesna aktivnost.
S obzirom na to da žučni kamenci nastaju upravo zbog visokog kolesterola koji se nalazi u masnoj hrani, a koji šteti i krvožilnom sustavu, potrebno će biti izbaciti iz plana prehrane svu masnu hranu bogatu kolesterolom.
Uz izbjegavanje masnih namirnica, važno je uzimati 5 – 6 manjih obroka dnevno te izbjeći prejedanje koje snažno opterećuje žuč i probavni sustav.
Također, vrlo je važno ne piti prevruća ili prehladna pića koja opterećuju žučni mjehur. Osim toga, ne treba koristiti jake začine i jesti masne umake i preljeve.
Žučna dijeta – zabranjene namirnice
Nutricionisti navode koje namirnice se ne bi smjele konzumirati tijekom pridržavanja žučne dijete:
- juhe – masne juhe od mesa, juhe od kupusa ili cvjetače te gotove juhe
- meso – suhomesnati proizvodi, slanina, kobasica, pečeno i pohano meso, svinjetina, govedina, perad s puno masti, divljač, guščja jetra, salama, hrenovke, meso iz konzerve
- riba – masna riba: srdela, skuša, tuna, som, šaran te kavijar
- jaja
- mliječni proizvodi – potrebno je izbjegavati većinu sireva, posebno zrele i oštre, masne ili sušene
- umaci – umaci od češnjaka, luka, krastavaca, kopra te umaci od pečenja previše opterećuju žučni mjehur
- voće – dunje, dinje, lubenice
- orašasti plodovi – bademi, orasi i lješnjaci
- žitarice – sve s kvascem te puno maslaca i jaja, crni kruh i pržena tijesta
- povrće – žuč teško probavlja papriku, feferone, grah, kupus, krastavce, repu, leću, rotkvu, kelj te pečeni i restani krumpir
- začini – papar, paprika, cimet, klinčić, muškatni oraščić
- kolači – kolači s puno nadjeva, kisela i pržena tijesta, masne kreme
- pića – izbjegavajte hladna i gazirana pića, jake čajeve i kavu, a zabranjen je alkohol, posebno rakija i hladno pivo.
Žučna dijeta – dozvoljene namirnice
Kod kroničnih bolesnika, prehrana mora biti sastavljena pretežito od ugljikohidrata te mliječnih bjelančevina, a dopuštene su sljedeće namirnice:
- juha – preporučuju se povrtne juhe s tjesteninom, rižom ili grizom, ali dopuštene su i nemasne juhe s mesom
- meso – kuhano ili pirjano: bijelo meso od peradi bez kože, zečetina, teletina
- riba – kuhana ili pirjana nemasna riba
- povrće – krumpir pire kuhan u ljusci dobra je opcija za sve koji boluju od bolesti žuči, kao i povrtna variva s cvjetačom, mrkvom, korabom, šparogama, blitvom, špinatom, rajčicom ili tikvom, pri čemu se zaprška treba raditi na maslacu ili ulju
- tjestenine – bijeli kruh je dopušteno jesti samo prepečen, tjestenine treba pripremati bez jaja i kvasca te s malo maslaca, a preporučuju se tjestenine s krumpirom ili krumpirovo tijesto
- sir – samo nemastan, a najbolje je konzumirati svježi kravlji ili kozji sir
- salate – zelena salata, blitva, rajčica, cvjetača i cikla, sve pripremljeno s limunovim sokom
- žitarice – dobro pečeni (ne svježi) kruh, dvopek, riža, griz, zobene pahuljice, sitna tjestenina, krumpirovo tijesto i kukuruzno brašno
- deserti – slastice je poželjno ograničiti na džemove, marmelade i med na dvopeku, a kolače na nabujke od krupice ili riže bez jaja
- voće – mogu se jesti sve vrste voća, a najbolje je kuhano, bez kore, ili iscijeđeno u sok
- pića – slabi čaj, blaga kava, kakao, mlijeko s malim postotkom masti i limunada.
Žučna dijeta – jelovnik
Preporučeni tjedni jelovnik za provođenje žučne dijete donose stručnjaci s Odjela za prehranu i dijetetiku Opće županijske bolnice u Požegi:
Ponedjeljak:
- zajutrak – mlijeko, med, šnita kruha
- doručak – kompot od jabuka
- ručak – juha od kosti sa sitnom tjesteninom, teleći odrezak, pirjana buča, krumpir pire, šnita kruha
- večera – mljevena junetina, špageti.
Utorak:
- zajutrak – slabi čaj, griz na mlijeku, šnita kruha
- doručak – sok od naranče
- ručak – juha od kosti sa sitnom tjesteninom, kuhana piletina, kuhana riža, salata od cikle
- večera – kuhana piletina, kukuruzna krupica, salata od cikle.
Srijeda:
- zajutrak – bijela kava, 100 grama svježeg nemasnog sira, šnita kruha
- doručak – tekući nemasni jogurt
- ručak – juha od kosti s tjesteninom, mljeveno meso i tjestenina, salata od rajčice
- večera – kuhana piletina, restana kukuruzna krupica, salata od cikle.
Četvrtak:
- zajutrak – čaj, marmelada, šnita kruha
- doručak – kompot od kruške
- ručak – juha od kosti s tjesteninom, ćufte od mesa u bijelom umaku, pire od krumpira
- večera – rižoto od piletine, salata od kuhane cvjetače.
Petak:
- zajutrak – bijela kava, med, šnita kuha
- doručak – limunada
- ručak – juha od kosti s tjesteninom, juneći odrezak, pire od krumpira s povrćem
- večera – tjestenina sa sirom, tekući jogurt.
Subota:
- zajutrak – slabi čaj, griz na mlijeku, šnita kruha
- doručak – pire od jabuke
- ručak – juha od kosti s tjesteninom, kuhana piletina, mlinci, salata od kuhane mrkve
- večera – varivo od krumpira s junetinom i tjesteninom.
Nedjelja:
- zajutrak – bijela kava, marmelada, šnita kruha
- doručak – puding od vanilije
- ručak – juha od kosti s tjesteninom, pljeskavica, tijesto s krumpirom, salata od cikle
- večera – juha od povrća, tekući jogurt, šnita kruha.
Britanski znanstvenici u radu objavljenom 2017. godine objašnjavaju da smanjenje ukupnog unosa masti kroz prehranu može smanjiti koncentraciju kolesterola u krvnoj plazmi, a takva prehrana posljedično može dovesti do stvaranja žučnih kamenaca.
Prehrana u slučaju snažne akutne boli
Ako se osjeti bol nakon obroka, može pomoći pola sata odmora u ležećem položaju uz topli oblog ispod desnog rebra, odnosno tamo gdje se bol pojavi.
Kod snažnih bolova prehrana se treba ograničiti na čaj i blago zaslađenu vodu te se suzdržavati od hrane do prestanka bolova. Zatim se postupno u prehranu mogu uključiti:
- nerashlađeni prirodni voćni sokovi
- pasirano kuhano povrće
- pšenična krupica
- riža na razrijeđenom mlijeku.
S prestankom simptoma, nakon nekoliko dana, mogu se jesti:
- nemasna juha s rižom, pšeničnom krupicom ili tjesteninom
- nemasno mlijeko
- keksi.
Žučnu dijetu je potrebno provoditi uz preporuku i stalni nadzor liječnika.
Preuzeto sa www.krenizdravo.dnevnik.hr
1 razmišljanje na “Prehrana za žuč”