Prhut (perut)

Prhut (perut) – uzrok, simptomi i liječenje

Roditelji i djeca Simptomi

Prhut (perut) se javlja na vlasištu u obliku ljuskica koje su zapravo mrtve kožne stanice koje postaju vidljive na tjemenu i kosi. Pri izraženom prhutanju, takve ljuskice padaju na ramena i postaju vidljive na tamnijoj odjeći, što ljudima predstavlja dodatnu neugodnost uz samu pojavu prhuti.

Općeniti uzrok prhuti (peruti) nije poznat, ali su napravljene studije koje upućuju da nepravilna prehrana (pogotovo ljuta i slana), stres, umor i alkohol mogu potpomognuti nastanak prhuti kod ljudi. Osim nabrojanog, osobe s težim oblicima stanja vlasišta i kože (psorijaza, dermatitis) u većini slučajeva imaju simptome prhuti.

Oblici prhuti (peruti)

Prije odluke koji preparat odabrati, trebalo bi klasificirati stadij i oblik prhuti. Prhut se može pojaviti u 3 oblika koja su nastale od 3 različita uzroka:

 • rastom gljivica roda Pityrosporum – ovo je u većini slučajeva kronično stanje, uzrokovano zauljenošću ili poremećenom pH ravnotežom vlasišta, lošim higijenskim navikama ili alergijskom reakcijom,
 • suhim vlasištem – koža je toliko suha da se ljuska i opada u sitnim dijelovima. Osobe s ovim stanjem pretežito imaju suhu, kovrčavu kosu i osjećaj zatezanja kože vlasišta,
 • korištenjem neodgovarajućih preparata – prhut nastala ovim načinom obično je smeđe boje i kuglastog oblika, a pokazatelj je da je kosa pretjerano tretirana s raznim losionima, regeneratorima, maskama i dr. koji su narušili prirodnu ravnotežu lojnih žlijezda vlasišta nakupljajući se u tankim slojevima.

Perut u kosi – uzroci

Perut se javlja kao problem kada stanice kože rastu i odumiru previše brzo. Točan uzrok nastanka peruti nije u potpunosti poznat. Neki faktori koji doprinose nastanku peruti su sljedeći:

 • Seboroični dermatitis – osobe sa seboroičnim dermatitisom imaju iritiranu i masnu kožu koja je podložnija perutanju.
 • Nedovoljno češljanja – redovito češljanje kose smanjuje rizik od peruti jer potiče normalno ljuštenje kože.
 • Suha koža – osobe koje imaju suhu kožu podložnije su perutanju.
 • Šamponiranje i proizvodi za njegu kose – određeni proizvodi za njegu kose mogu izazvati crvenilo i svrbež vlasišta. Prečesto pranje kose može izazvati iritaciju vlasišta, a time i perut.
 • Dijeta – nedovoljan unos cinka, vitamina B i određenih masnoća može povećati rizik od peruti.

Perut u kosi – simptomi

Najčešći simptom peruti u kosi koji je lako uočljiv su ljuskice mrtve kože koje se pojavljuju na tjemenu. Ljuskice mogu biti različitih veličina i boja – male, velike, bijele, žute, masne itd. Pojavljuju se na tjemenu, a ponekad i iza ušiju i na obrvama.
Još jedan učestali simptom je svrbež tjemena. Stanje se pogoršava tijekom jeseni i zime kada grijanje u zatvorenim prostorima doprinositi isušivanju kože.

Perut u kosi kod djece i liječenje

Ako primijetite da dijete ima bijele ljuskice na vlasištu koje je suho najvjerojatnije se radi o peruti. Ako dijete previše češe tjeme moglo bi postati još crvenije i iritabilno.

Peruti kod djece možete se riješiti uz pomoć posebnih šampona ili prirodnim pripravcima od sode bikarbone, uljem čajevca, kokosovim uljem itd. Prije pranja kose lagano počešljajte djetetovu kosu kako bi se riješili dijela ljuskica. Šampon lagano umasirajte u djetetovo tjeme.

Jedna (osobno) provjerena prirodna metoda rješavanja peruti kod djece koja funkcionira je pomoću jabučnog octa. Jabučni ocat se pomiješa s jednakim dijelom vode i umasira u djetetovo vlasište, ostavi da djeluje 15 minuta, a potom se ispere hladnom vodom.

Perutanje kože na glavi bebe

Perut je učestala pojava kod novorođenčadi i beba, a naziva se još i tjemenjača. Pojavljuje se unutar prva dva mjeseca u obliku žutih i masnih ljuskica i traje par tjedana ili mjeseci.

Potrebno je bebi lagano prati tjeme šamponom za bebe, a ulje za bebe može prevenirati nakupine ljuskica. Ako primijetite znakove infekcije, otoka, krvarenja ili ako se proširi na ostatak tijela savjetujte se s liječnikom.

Liječenje prhuti

Ova perut se rješava primjenom nekog blagog, najbolje dječjeg šampona ili onog s dodatkom biljnih ekstrakata poput čajevca ili zelenog čaja te izbjegavanjem agresivnih kemikalija kao što su boje za kosu. Naime, ekstrakti čajevca i zelenog čaja odavno su poznati kao odlični prirodni dezinficijensi. Ako promjena šampona ne rezultira poboljšanjem nakon tri do četiri tjedna, može se započeti s primjenom nekog medicinskog šampona namijenjenog uklanjanju peruti.

Medicinski šamponi sadrže jednu od sljedećih supstancija: cink pirition, selen sulfid, ugljeni katran ili ketokonazol. Uspješnost im je prilično individualna, što znači da svaka osoba jednostavno treba isprobati različite šampone dok ne pronađe odgovarajući. Ovi šamponi mogu se primijeniti i za pranje brade u kojoj se također često javlja perut. U početku primjene trebali bi se koristiti svakodnevno, a zatim treba postupno prorjeđivati pranje. Ne treba zbuniti što se u početku perut čak i pojačava, što samo znači da šampon uklanja višak odumrlih stanica koje bi i same otpale. Pri pranju je važno ostaviti šampon da djeluje nekoliko minuta na vlasištu kako bi aktivna supstancija mogla prodrijeti do epiderme.

Neke od promjena u svakidašnjem životu koje možete napraviti kako bi umanjili perutanje su:

 • opuštanje i reduciranje stresa (stres može biti okidač za perutanje),
 • češće pranje kose,
 • učestalo izlaganje suncu,
 • vlaženje vlasišta kako ne bi bilo suho (npr. kokosovim uljem) .

Neki od šampona protiv peruti koje možete isprobati su sljedeći:

 • Head & Shoulders,
 • Vichy Dercos protiv peruti – tretmanski šampon,
 • Asebon šampon protiv prhuti,
 • Neutrogena T/Gel,
 • Oronazol šampon,
 • L’Occitane šampon protiv peruti za osjetljivo vlasište itd.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *