Prirodna sredstva protiv insekata

Prirodna sredstva protiv insekata

Korisni savjeti

Dosta vam je komaraca, krpelja, osa, stršljena,…? Da, i nama je. Zato ćemo vam danas napisati koje prirodne repelente koristiti koji su potpuno neškodljivi za naše zdravlje, prilagođeni djeci, a ljubitelji životinja ih također vole jer ne smetaju njihovim ljubimcima.

Repelenti su sredstva koja spadaju u skupinu pesticida, a podskupina pesticida koja se odnosi na komarce su repelenti insekata. Repelenti u zraku onemogućuju komarcima orijentaciju prema izvoru mirisa, odvraćaju ih od čovjeka (ili životinje) i tako smanjuju mogućnost njihovog uboda, a samim time se smanjuje i vjerojatnost zaraze od bolesti koje prenose komarci, krpelji, muhe i drugi insekti.

Eterična ulja ili ekstrakti nekih biljaka prirodni su i potpuno neškodljivi repelenti zbog spojeva koji naneseni na kožu, odjeću, podove ili okvire prozora odmah odbijaju komarce, ose, stršljene i druge insekte. Ipak, valja zapamtiti da u većini slučajeva niti jedan repelent ne može pružiti stopostotnu zaštitu jer njegovo djelovanje ovisi o mnogo faktora poput koncentracije djelatnih komponenti, koliko se često aplicira i u kojoj količini, te različitom djelovanju na pojedine vrste insekata.

Limunski eukaliptus

Limunski eukaliptus (Eucalyptus citriodora) je jedno od najučinkovitijih eteričnih ulja koje osim što odbija komarce učinkovito djeluje i protiv krpelja. Zanimljivo je znati da je stablo eukaliptusa iznimno aromatično te se često sadi blizu stambenih zgrada kako bi otjeralo kukce. Citridiol je spoj koji se prirodno nalazi u lišću limunskog eukaliptusa, a još je u prošlom stoljeću prepoznat i registriran kao repelent, posjeduje visoku repelentu aktivnost i neke studije upućuju da posjeduje jednaku učinkovitost kao i DEET-klasični sintetski repelent. Iz aroma-terapijskog kuta gledanja limunski eukaliptus smatra se uljem sigurnim za upotrebu te za razliku od mnogih drugih aldehidnih ulja uglavnom ne stvara iritaciju kože. 

Stoga je ulje limunskog eukaliptusa dobar izbor za zaštitu  cijele obitelji, ugodnog je mirisa a i u odgovarajućim dozama siguran za primjenu kod djece.

Geraniol 

Geraniol je molekula koja se nalazi uglavnom u esencijalnim uljima limunske trave i Palmarose, timijana i bora vrlo je ugodnog, moćnog i snažnog mirisa koji odbija insekte. S obzirom na to daje geraniol organskog podrijetla, on nije sintetični insekticid i ne djeluje štetno na zdravlje.

Može se koristiti zasebno ili u kombinaciji s ostalim sredstvima za zaštitu protiv ineskata.

Melisa

Melisa, ili kako je još često nazivamo matičnjak ili limunčica, se ubraja u ljekovito bilje i pripada porodici mente, a prepoznatljiv je po svježem mirisu nalik na limun. Upravo taj miris odbija komarce, ali i neke druge insekte. Osim što odbija komarce, odličan je i za ublažavanje svrbeža od ugriza komarca.

Menta ili metvica

Osim u koktelima, čajevima i jelima, osvježavajuća menta može pomoći u odbijanju komaraca. Menta se lako sadi, ali se teško uklanja kad se jednom ukorijeni u vrtu. Stoga je bolja opcija posaditi mentu u tegli i brati listove iz nje. U tegle možete posaditi više mente i držati na mjestima gdje često boravite.

Lavanda

Eterična ulja prave i širokolisne lavande izvrstan su repelent protiv komaraca, a lavandu ćete imati tijekom ljetnih mjeseci jer voli topla i suha mjesta. Za zaštitu od komaraca razrijedite lavandu baznim uljima, poput maslinovog ili bademovog. Eterično ulje lavande dobro je za ublažavanje svrbeža nakon uboda, a toliko je nježno da se može namazati i na kožu bebe. Nanesite jednu do dvije kapi na bolno mjesto, a u svrhu zaštite od komaraca možete koristiti i macerat lavande (pripravak koji se dobiva natapanjem biljke u ulju).

Petunija

Petunija je prelijepa ukrasna biljka koja krasi mnoge vrtove i balkone, a poznata je kao pesticid prirode jer može odbiti lisne uši, moljce, gusjenice i druge insekte. Petunija se vrlo lako uzgaja, može se posaditi u zemlju ili držati u tegli, a njen raskošan izgled će u isto vrijeme krasiti i štititi vaš dom.

Cejlonska citronela

Citronela je podvrsta limunske trave i smatra se jednim od najboljih sredstava za zaštitu od insekata, posebno od komaraca. Eterično ulje citronele može se pomiješati s baznim uljem i utrljati na kožu neposredno prije izlaska na otvoreno. Možete ga koristiti u difuzerima ili mirisnim lampicama, a postoje i mirisni štapići s citronelom i svijeće s citronelom koje se često koriste na otvorenom za tjeranje komaraca. Citronelu možete uzgajati kao kućnu biljku u teglama i držati tamo gdje ne želite komarce, a eterično ulje možete iskoristiti za prirodne pripravke koji štite od komaraca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *