Probavni sustav i bolesti probavnog sustava

Probavni sustav i bolesti probavnog sustava

Prirodna medicina

Hipokrat, otac znanstvene medicine, je izjavio: „Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana.“ . S mikrobiološkog aspekta, najjednostavnije objašnjenje je, ukoliko jedemo slatkiše, u našem probavnom sustavu, tj. crijevnoj flori će obitavati bakterije koje „vole“ slatko. Zato je toliko važno pratiti stanje našeg tijela i misliti na probavni sustav te pomno birati namirnice koje svakodnevno koristimo.

Probavni sustav je složen i tajanstven sustav; još uvijek moramo mnogo naučiti o tome kako tijelo uzima hranu i pretvara je u životvorne tvari koje nas hrane.
Probavni sustav počinje ustima, a završava rektumom. Glavna komponenta dobrog zdravlja temelji se na kvaliteti naše hrane i našoj sposobnosti da tu hranu apsorbiramo. Probavni sustav ne samo da probavlja i apsorbira hranu, on također zna izlučiti toksine i nezdrave nusprodukte iz tijela. Proces probave i apsorpcije ima mnogo fizičkih i metafizičkih aspekata koji djeluju zajedno.

Probavni sustav se sastoji od organa i žlijezda:

Organi u probavnom sustavu:

  • Usna šupljina (zubi, jezik, nepce)
  • Jednjak
  • Želudac
  • Tanko crijevo
  • Debelo crijevo

Žlijezde u probavnom sustavu:

  • Žlijezde slinovnice
  • Jetra
  • Gušterača

Rađamo se s krznenim, mikroskopskim dlačicama s unutarnje strane probavnog trakta. Ove dlačice sadrže korisne bakterije koje sprječavaju ulazak štetnih bakterija u sluznicu probavnog trakta i izazivanje divertikulitisa ili drugih bolnih stanja. Zbog česte uporabe antibiotika, lošeg izbora prehrane, stresa i toksina, ova dlakava sluznica se tijekom godina oštećuje, stvarajući goli crijevni trakt i debelo crijevo koji postaju vrlo osjetljivi na žuljeviti rast i bakterije. Gubitak ovog osjetljivog unutarnjeg terena često je početak probavnih problema. Namirnice koje najbolje mogu pomoći u obnavljanju sluznice probavnog trakta su: lisnato povrće, origano, majčina dušica, paprena metvica, banana, jabuka, smokve i datulje.

Još jedan čest razlog za probavne probleme uključuje klorovodičnu kiselinu (HCl).
Klorovodična kiselina u želucu sastoji se od mješavine više vrsta kiselina. Kada naša jetra postane preopterećena nezdravim masnoćama i toksinima, to može sniziti HCI u želucu, uzrokujući truljenje hrane u probavnom traktu, što negativno utječe na tijelo, hraneći razne bakterije prisutne u probavnom traktu. Kada se niske razine HCl zamijene nižim kiselinama, kiselinama koje ispuštaju bakterije, to može stvoriti refluks kiseline i druge zdravstvene probleme. Važno je razumjeti da refluks kiseline nije uzrokovan prekomjernom HCl kako se često vjeruje, već upravo suprotno.

Dakle, kada imamo bilo kakav probavni problem, prva stvar koju trebamo učiniti je pomoći tijelu da nadoknadi odgovarajuće mješavine klorovodične kiseline. To radimo unosom namirnica koje posjeduju mineralne soli – špinat, krastavci, celer

Još jedna stvar koje moramo biti svjesni kada imamo lošu probavu jest da proizvodi životinjskog podrijetla i druga hrana s visokim udjelom masnoće predstavljaju veliko opterećenje za probavni sustav kao i za jetru. Dakle, kada želite poboljšati probavu ili izliječiti crijeva, važno je ograničiti ovu hranu na minimum. Također je mudro suzdržati se od hrane koja hrani bakterije i viruse kao što su mliječni proizvodi, pšenica, soja i kukuruz. Također treba izbjegavati ulje uljane repice, jer je vrlo oštro za probavni sustav, te negativno utječe na tijelo na mnogo načina.

Slušamo o probioticima i važnosti korisnih bakterija u crijevima, a mnogi od nas su svjesni da su nam potrebne specifične bakterije za stvaranje B12 duboko u ileumu. Međutim, suprotno uvriježenom mišljenju, probiotici koji su nam potrebni ne nalaze se u kefiru ili fermentiranoj hrani, već u vanjskim dijelovima organske hrane. Ovi mikroorganizmi, koji se nazivaju povišeni biotici, nalaze se na vanjskom dijelu kore neprskanog voća i povrća. Najbolji način da unesete ove važne bakterije je jedući svježe organske proizvode, izravno iz vrta, ili uzgojem vlastitih klica kod kuće.

Ponekad, zbog ugroženog probavnog sustava, nismo u mogućnosti proizvesti dovoljno B12. U tim je slučajevima mudro podržati tijelo dodatkom B12. Koristite samo dodatak B12 koji sadrži metilkobalamin i/ili adenozilkobalamin.

Preporuka:
https://naturashop.com.hr/739-vitamin-b12-metilkobalamin-400-mcg-tablete-200-tableta.html
https://naturashop.com.hr/833-vitamin-b12-metilkobalamin.html
https://naturashop.com.hr/1069-vitamin-b12-cijanokobalamin-folati-folat-b12-with-folate-1000-mcg-swanson-pastile-100-pastila.html

Mnogi vjeruju da je prekomjerni rast kandide krivac za dugačak popis simptoma i bolesti. Važno je razumjeti što kandida uopće radi u nama.

Kandida je vrsta gljivice koja je sastavni dio crijevne flore. Kandida se hrani toksinima i istom hranom kojom se hrane virusi i bakterije, poput Epstein-Barr virusa, streptokoka, e-coli i drugih. Kandida se natječe s ovim patogenima, ograničavajući im pristup hrani, što ograničava njihov rast. Kada imamo prekomjerni rast kandide, to znači da jedemo hranu koja ne podržava naše zdravlje, kao što su mliječni proizvodi, pšenica, jaja i prerađena hrana. Kako počnemo jesti više voća i povrća, probavni sustav se vraća u stanje homeostaze, a prekomjerni rast kandide će se smanjiti. Mnogi vjeruju da šećer u voću hrani kandidu, pridonoseći njezinu prekomjernom rastu. Ovo ne može biti dalje od istine. Šećer koji se nalazi u voću i škrobnom povrću jako se razlikuje od konzumnog šećera ili šećera koji se nalazi u mliječnim proizvodima i pšenici. Šećer u voću apsorbira se u želucu unutar 3-6 minuta i nikada ne dospije u crijeva. Uz to, vlakna u voću pomažu u čišćenju štetnih bakterija, ograničavajući SIBO uzrokovan strepom u crijevima otpornim na antibiotike. Važno je razumjeti da kandida nije kriva kada se radi o gljivičnim infekcijama. Kandida je glasnik koji nam govori da trebamo pročistiti svoju prehranu. Nemojmo pokušavati “ubiti” glasnika, to je kontraproduktivno, jer ne možemo preživjeti bez kandide.

Mnogima koji pate od problema s probavnim traktom kažu da imaju propusna crijeva. Prije nego što nastavimo, važno je razjasniti što se čini propusnim crijevima. Pravo propusno crijevo odnosi se na pukotinu ili ubod unutar sluznice crijeva, što uzrokuje sepsu, nevjerojatno visoku temperaturu i opasno je po život.

Često se izraz “propusna crijeva” odnosi na drugačiju situaciju koja se temelji na uvjerenju da bakterije i gljivice buše mikroskopsku rupu unutar stijenke crijeva, omogućujući toksinima da izravno uđu u krvotok. To se ne može dogoditi bez izazivanja sepse kao što je spomenuto u slučaju pravog propusnog crijeva.
Međutim, propusnost amonijaka može uzrokovati simptome povezane s onim što se često smatra “propusnim crijevima” – napuhan trbuh, osjetljivost na hranu, umor, upalna stanja kože, nemiran san, tjeskoba i više.

Ukoliko nemate vremena prilagoditi tempo života i pripaziti na prehranu, barem dajte podršku svom probavnom sustavu. Recimo, moj prijedlog: https://naturashop.com.hr/18-probava

Propusnost amonijaka javlja se kada je količina klorovodične kiseline u želucu ugrožena, sprječavajući pravilnu probavu. To se može dogoditi kada trpimo stalni teški stres, hranimo se dijetom koja se temelji na životinjskim proizvodima koji su bogati mastima ili jedemo puno prerađenog šećera i štetnih dodataka. Ove situacije stvaraju predmasnu jetru, što zauzvrat smanjuje količinu proizvedene žuči i HCl. Inferiorne kiseline prisutne u crijevima ne uspijevaju pravilno probaviti hranu, uzrokujući truljenje hrane, što proizvodi plin amonijak. Ovaj amonijak može se kretati kroz crijevnu sluznicu i uzrokovati simptome povezane s “propusnim crijevima”. Važno je shvatiti da trula hrana također hrani viruse i bakterije koje se nalaze u crijevima, kao što su streptokok, C. difficile, E. coli i MRSA, uzrokujući gastritis i druge crijevne bolesti.

Često se rađamo s kolekcijom toksičnih teških metala kao što su živa, aluminij, bakar, kadmij, nikal i olovo u našim tijelima. Kako starimo, nakupljamo još više tih metala. Otrovni teški metali talože se u jetri, žučnom mjehuru i crijevnom traktu (kao i štitnjači, mozgu i drugim organima). Tijekom vremena ti metali oksidiraju, stvarajući nusproizvode koji su izuzetno otrovni za tijelo. Osim toga, teški metali također hrane gljivice, parazite, viruse i bakterije kao što su streptokok, E. coli i H. pylori. Ti virusi i bakterije zatim proizvode neurotoksine koji se vežu za plin amonijak koji nastaje truljenjem hrane, te zajedno s amonijakom prožimaju crijeva, izlažući krv i živčani sustav štetnim neurotoksinima.

Kada imamo niske razine HCl zajedno s prisutnošću toksičnih teških metala, to hrani određenu vrstu virusa koji proizvodi neurotoksine koji upale crijevni trakt i oštećuju okolne živce. To je ono što stoji iza crijevnih bolesti kao što su sindrom iritabilnog crijeva (IBS), Cronova bolest, kolitis i gastritis. Ove bolesti mogu biti popraćene intenzivnom fizičkom boli zbog virusa herpesa koji čini živce u tijelu izuzetno osjetljivima. S vremena na vrijeme možemo osjećati da imamo problema s probavom hrane s vlaknima, zbog boli koju osjećamo dok jedemo tu hranu. Bol nije uzrokovana lošom probavom, već se vlakna u hrani trljaju o upaljene živce, uzrokujući bol. Nusprodukti ovih virusa izgledaju slično parazitu, što može uzrokovati zabunu ili pogrešnu dijagnozu prilikom uzimanja analize stolice.
Ljekovita hrana koju treba jesti u ovakvim situacijama uključuje avokado, kuhani krumpir, slatki krumpir ili butternut tikvicu. Važno je suzdržati se od hrane kao što su jaja i mliječni proizvodi koji potiču upalu i pogoršavaju probleme sa živcima.
Aloe vera ima mnoga antivirusna i antibakterijska svojstva. Papaja je također iznimno moćna kada se radi o liječenju crijeva, smirenju živčanog sustava, liječenju stanja kao što su Cronova bolest, kolitis, IBS, gastritis i još mnogo toga.

Dodatne namirnice koje želite svakodnevno unositi uključuju divlje borovnice, naranče, sirovi špinat, lisnato povrće, slatki krumpir i vodu s đumbirom, pepermintom i limunom. Ekstrakt soka ječma u prahu također je od velike pomoći u čišćenju teških metala, kao i tekući zeolit i čaga gljiva koja podržava i jetru i probavni sustav. Čaj od mačje kandže i korijena sladića pomaže tako što ubija virusno opterećenje dok podupire nadbubrežne žlijezde. B12 koji sadrži metilkobalamin i adenozilkobalamin važni su dodaci za svakoga tko trpi bol.
Kvalitetni dodaci cinka i magnezija također su izuzetno korisni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *