Promuklost i gubitak glasa

Promuklost i gubitak glasa – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Uzroci promuklosti i gubitka glasa mogu biti brojni, a o konkretnom uzroku će ovisiti i liječenje. Posebno područje predstavlja promjena boje i frekvencije glasa čemu se najčešće pristupa kod osoba koje mijenjaju spol.

Promuklost je najčešće posljedica hladnoće i upaljenog grla, no može biti uzrokovana i drugim uvjetima kao što su žgaravica, pušenje ili čak karcinom grkljana. Promuklost je također jedan od simptoma koji mogu upućivati na karcinom pluća.

Promuklost i oštri kašalj nalik na lavež su najčešći pokazatelji laringitisa, odnosno upale grkljana, kod djece. Laringitis može biti akutan ili kroničan, a roditelji ga najčešće primijete kad je dijete izraženo promuklo i teško diše.

Uzroci promuklosti mogu biti i problemi sa štitnjačom te Parkinsonova bolest.

Promuklost dovodi do osjećaja prisutnosti kvržice u grlu te privremenog gubitka glasa, a ako se ne liječi može trajno utjecati na govor.

Obično potraje tjedan dana, no neki kućni lijekovi vam uvelike mogu pomoći u olakšavanju simptoma. Dvije žličice morske soli u litri mlake vode najstariji su i najučinkovitiji recept protiv promuklosti. Otopina se u pravilu ”grglja” tri puta na dan, a sadržaj se ispljune.

Disfonija ili promuklost

Disfonija ili promuklost je najčešći simptom poremećaja sluznice grkljana i glasnica. Promuklost može nastati kao rezultat upalnih bolesti grkljana i organskih poremećaja u grkljanu. Promuklost karakterizira odstupanje od normalne amplitude zvučnoga vala (intenziteta), frekvencije zvučnoga vala (visine glasa) i kvalitete glasa. Može nastati akutno i kronično.

Afonija ili bezglasnost

Afonija ili bezglasnost, potpuni nedostatak glasa je stanje u kojem čovjek ne može glasno govoriti. Nastaje slično kao i disfonija kod različitih upalnih stanja grkljana, ali i bolesti mišića, živaca, a moguća je i psihogena afonija. Također može nastati akutno i kronično.

Uzroci

Uzroci disfonija mogu se podijeliti na :

  1. Vaskularne – krvarenje u glasnicu, hematom glasnice, hemangiom glasnice, moždani udar kao komplikacija krvarenja ili ishemije itd.
  2. Infektivne – upalne bolesti grkljana i glasnica, laringitis
  3. Traumatske – laringofaringealni refluks, pušenje, kašalj, glasno govorenje, vikanje
  4. Autoimune bolesti – reumatoidni artritis, Wegenerova bolest, sistemski lupus eritematodes, neurološke bolesti…
  5. Metaboličke bolesti i lijekovi – šećerna bolest, bolesti štitnjače, astma, korištenje inhalacijskih steroida, lijekovi koji isušuju sluznicu…
  6. Idiopatske/jatrogene – operacije u području vrata i toraksa, operacije štitnjače, intubacija, radioterapija-zračenje
  7. Neoplastične – tumori grkljana, tumori pluća i štitnjače koji pritišću na živce grkljana i dobroćudne promjena na glasnicama – čvorići, ciste, polipi, granulomi, edemi, papilomi, leukoplakije
  8. Kongenitalne – prirođene anomalije u području grkljana, slabosti hrskavica grkljana, priraslice, hemangiomi, stenoze, nepomične glasnice…
    Mogu postojati i tzv. funkcionalne disfonije, bez organskog uzroka. Uzrok im je često u hiperfunkciji i napetosti mišića vrata.

Uzroci afonija su vrlo slični uzrocima disfonija. Češće se javlja psihogena afonija nego disfonija. Uzrok joj je najčešće konverzivna neuroza.

Simptomi

Simptom afonije je potpuni nedostatak glasa te se, ovisno o uzroku, mogu pojaviti i bol u grlu, otežano gutanje, osjećaj stranog tijela u grlu (knedla u grlu), smetnje gutanja, aspiracija (udisanje hrane, kad hrana ili piće „odu u krivo“), krvarenje iz grla, kašalj.

Glavni simptom disfonije, uz ove nabrojane kod afonija, je promuklost većeg ili manjeg intenziteta.

Kada je potreban specijalistički pregled

Za svaku promuklost i smetnje s glasom koje traju dulje od dva tjedna, potrebna je vizualizacija glasnica, tj. pregled otorinolaringologa i fonijatra. Pregledom će se utvrditi uzrok promuklosti i odlučit će se o načinu liječenja. Liječenje treba biti etiološko, tj. usmjereno prema uzroku promuklosti.

Kada otići doktoru zbog promuklosti?

Ako promuklost potraje dulje od 3 tjedna, pogotovo ako niste prehlađeni i nemate gripu, trebali biste posjetiti svoj liječnika. Također, ako iskašljavate krv, imate poteškoća s gutanjem, osjećate bol pri govoru i gutanju, otežano dišete ili u potpunosti izgubite glas duže od nekoliko dana.

Kako olakšati promuklost?

Promuklost u većini slučajeva nije dugotrajna, no može znatno narušiti kvalitetu života. Srećom, postoje učinkoviti trikovi koji će vam pomoći ublažiti promuklost i grebanje u grlu.

Odmorite glas

Nakon što promuklost nastupi, pokušajte nekoliko dana odmarati svoje glasnice. Izbjegavajte govoriti i vikati. Isto tako, nemojte ni šaptati jer ćete tako dodatno naprezati glasnice.

Uzimajte tekućinu

Hidratacija će ublažiti nadražaj grla i glasnica te na taj način pomoći da vam se brže vrati glas.

Izbjegavajte alkohol i kofein

Upravo alkohol i kofein mogu dodatno dehidrirati sluznicu čime će pogoršati simptome promuklosti. Osim toga, alkohol i kofein su diuretici koji mogu uzrokovati dodatan gubitak vode iz organizma.

Koristite ovlaživač

Suh zrak u prostorijama dodatno isušuje nadraženu sluznicu. Para iz ovlaživača povećat će vlagu u prostoriji i pomoći otvaranju dišnih puteva.

Otuširajte se i inhalirajte

Slično kao ovlaživač zraka, para iz vrućeg tuša otvorit će dišne puteve i pomoći suhoj sluznici. Također pomažu i inhalacije koje možete raditi kod kuće. Glavu nagnite iznad lonca s vrućom vodom, prekrijete ju ručnikom i duboko dišite 5 do 10 minuta.

Izbjegavajte pušenje i zadimljene prostorije

Cigaretni dim isušuje i dodatno iritira grlo. Ako ste pušač, pokušajte ne pušiti barem dok vam promuklost ne prođe.

Koristite sirup s biljnim ekstraktima

Liječenje ovisno o uzroku

Mnogi uzroci promuklosti (osobito upalne virusne bolesti, npr. akutni laringitis), prolaze same od sebe, bez liječenja.

Upalne bakterijske bolesti se liječe antibioticima, inhalacijama, štednjom glasa.

Funkcionalne disfonije su uglavnom u domeni liječenja glasovnog terapeuta i logopeda.

Polipi, ciste, papilomi, leukoplakije i slične dobroćudne tvorbe se obično liječe kirurški.

Tumori grkljana se liječe endoskopski laserom ili vanjskim pristupom na vrat. Rehabilitacija glasa nakon totalne laringektomije moguća je logopedskim tretmanom učenjem tzv. ezofagealnog glasa – glasa nastalog povratom zraka iz želuca, postavljanjem govorne proteze, a postoje i električna pomagala koja pomažu za nastanak glasa.

Kod atrofičnih glasnica koje se ne dodiruju u fonaciji, može se raditi augmentacija glasnice s autolognom masti (vlastitim masnim tkivom uzetim s trbuha) ili tireoplastikom. Slična operacija se radi i kod nepomične (paralitične) glasnice.

Papilomi glasnice se liječe kirurški, uz dodatnu aplikaciju nekih lijekova, npr. cidofovir, bevacizumab i sl.

Za psihogene afonije/disfonije, uz fonijatra i glasovnog terapeuta, će katkada trebati uključiti i psihijatra.

Reference: www.adiva.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *