Prskanje rajčice sodom bikarbonom

Prskanje rajčice sodom bikarbonom – zaštita od bolesti rajčice

Korisni savjeti

Kako sada idu dani od poljoprivrede, evo jedan ekološki i zdravstveno prihvatljiv savijet..

Ako živite u toplijim područjima sa sadnjom rajčica možete već započeti. Bitno je samo da su temperature iznad 10 stupnjeva. Naime, sjeme rajčice može proklijati na minimalnoj temperaturi od 10 stupnjeva, dok je idealna temperatura za razvoj ploda između 18 i 22 stupnja.

Na stranicama ATTRA-e odnosno programa koji je razvio i njime upravlja Nacionalni centar za odgovarajuću tehnologiju (NCAT) pojavilo se priopćenje o sodi bikarboni kao blagotvornom antifungalnom sredstvu koje se može koristiti prilikom uzgoja raznih poljoprivrednih kultura. Premda se u početku razvila zabrinutost zbog natrija koji može uništiti lišće, korijenje druge dijelove biljke te kasnije utjecati na biljke (može se zadržati u tlu), daljnjim istraživanjima je utvrđeno kako se ne radi o količini dovoljnoj za počinjenje ozbiljnje štete.

Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) proglasila je natrijev bkarbonat sigurnim za jestive biljke.

Kako prepoznati gljivice (plijesan) na rajčici?

Bolesti rajčice, poput gljivica na listovima, najbolje napreduju kad je visoka vlaga, a temperatura u zraku između 15 i 20 stupnjeva. Neke vrste gljivica mogu se vrlo brzo proširiti po ostatku lista i biljke te uzrokovati truljenje voća.

Gljivice (plijesan) možete prepoznati na temelju:

  • Smeđih ili crnih točkica na listovima – koje mogu dovesti do potpune zaraze biljke, stabljike i ploda.
  • Bijelih flekica na gornjoj strani lista.
  • Sivih izbočina s tamnim rubovima – koje mogu ukazivati na bolesti korijena.

Što god da je, nije neizlječivo. Najpoznatiji prirodni način za borbu protiv različitih vrsta gljivica na biljci jest soda bikarbona.

Soda bikarbona za rajčice

I dok s nestrpljenjem iščekujete griz svoje ukusne domaće rajčice možete primijetiti neuobičajene flekice na lišću (poput gljivica).

Prije nego se odlučite na korištenje opasnih i štetnih kemikalija pokušajte s jednostavnim trikom – sodom bikarbonom koja je djelotvorna za različite bolesti rajčice. Može se koristiti i kao zaštita paradajza od plamenjače.

Što je soda bikarbona?

Kemijska formula sode bikarbone je NAHCO3 ili natrij bikarbonat. I na pitanje je li prirodna odgovor je – da. Ovaj kemijski spoj možemo pronaći u izvorima, gejzirima i drugim mjestima koja su bogata sumporom. Stoga je soda bikarbona potpuno prirodni, organski dodatak vašem vrtu.

Kako djeluje?

Soda bikarbona ili natrij bikarbonat jest spoj koji može pomoći kod različitih bolesti koje mogu zadesiti rajčicu poput:

  • gljivičnih infekcija,
  • parazita,
  • raspadanja,
  • plamenjače itd.

Ona ne djeluje tako da ubija gljivična oboljenja već mijenja pH ravnotežu lišća sa 7 na 8 kako gljivične spore ne bi mogle klijati i razmnožavati se.

Sprej od sode bikarbone može se koristiti i kao zaštita rajčice od smrdljivog martina.

Nemojte prskati rajčicu popodne, najbolje vrijeme jest ujutro ili navečer kako se biljka ne bi oštetila.

Recepti za sprej od sode bikarbone

Recepti za izradu spreja od sode bikarbone vrlo su jednostavni i brzo se spravljaju, a djeluju na bolesti rajčice.

Dovoljno je samo u vaš vrtni raspršivač ubaciti dobro izmiješane sastojke. U nastavku vam donosimo 2 recepta.

  1. Recept za sprej od sode bikarbone
    Prvi recept, prema savjetima vrtlara iz Santa Clare, koji je jedan od najpoznatijih proizvođača rajčica na svijetu, kombinira 5 žlica hortikulturnog ulja sa 7.5 litara vode.

Vodu i ulje dobro izmiješajte. Potom dodajte 8 žlica sode bikarbone i miješajte dok se u potpunosti ne otopi.

  1. Recept za sprej od sode bikarbone i prirodnog sredstva za pranje suđa
    U ovom receptu potrebno je dodati i prirodno sredstvo za pranje suđa. Pritom je potrebno pripaziti da ne sadrži izbjeljivače, mirise i druge aditive.

Pomiješajte 2 žlice sode bikarbone, 2 žlice hortikulturnog ulja i 4 kapi sredstva za pranje posuđa u 7,5 litara vode.

Prskanje sodom bikarbonom – postupak

Prije nanošenja spreja uklonite što je više moguće zahvaćenog lišća s biljke.
Pošpricajte svoje biljke samo vodom kako biste otvorili pore.
Tek sada slijedi nanošenje mješavine sode bikarbone. Nanesite je temeljito po cijeloj biljci. Nemojte zaboraviti donje strane lišća.
Ponavljajte postupak svaki dan, sedam do osam dana, dok ne dovedete bolest pod kontrolu.
Ovaj način možete koristiti i za prskanje rajčica u plasteniku.

Negativne strane spreja od sode bikarbone za rajčicu

Kako i kod većine stvari ključ je u umjerenosti. Prekomjerno i učestalo korištenja spreja od sode bikarbone može uzrokovati sušenje lišća.

Osim toga, soda bikarbona se može akumulirati u tlu gdje upija željezo i kalcij te sprječava apsorpciju željeza u biljku. To može rezultirati sporim rastom ili žućkastim lišćem.

Dodatni savjeti za zaštitu biljaka

Osim sode bikarbone, za zaštitu biljaka može se koristiti i mlijeko. Posebno je popularno špricanje paprike mlijekom i prskanje krastavaca mlijekom.

Između ostalog zaštita rajčice moguća je upotrebom modrom galicom koja se još naziva i Bordoška juha. Ova kombinacija modre galice i vapnenca najčešće se koristi za zaštitu vinove loze.

Preuzeto sa www.krenizdravo.dnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *