Karcinom debelog crijeva

Prvi simptomi karcinoma debelog crijeva

Simptomi

Važno je znati prepoznati prve simptome da bi pravovremeno regirali.
U ranom stupnju razvoja karcinoma debelog crijeva, simptomi koji ukazuju na tu bolest mogu biti slabi ili čak uopće da ne postoje.

Rizik za razvoj raka debelog crijeva uključuje genetsku predispoziciju i čitav niz vanjskih čimbenika te stil života (prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima, crvenim mesom i suhomesnatim proizvodima, čimbenici iz okoliša korišteni u proizvodnji hrane – pesticidi, umjetne boje, konzervansi; tjelesna neaktivnost, pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola) koji zajedno sudjeluju u procesu nastanka raka. U manje razvijenim zemljama svijeta ovaj oblik raka je značajno rjeđi što potvrđuje činjenicu da stil života, prehrana i okoliš u razvijenim zemljama svijeta idu u prilog razvoju ovog oblika raka.

Najčešće, rak debelog crijeva nastaje vezano uz stil života i vanjske čimbenike (sporadični slučajevi), zatim kod osoba s pozitivnom obiteljskom anamnezom ili osobnom anamnezom kolorektalnih polipa. Ostali slučajevi nastaju u osoba s određenim genetskim predispozicijama te u osoba s upalnim bolestima crijeva – ulceroznim kolitisom i Chronovom bolešću. Veću učestalost za obolijevanje imaju i osobe koje su oboljele od raka želuca, dojke, pluća, vrata maternice, prostate, jajnika, bubrega i mokraćnog mjehura.

Lokalni simptomi:

  • promjene vezane uz rad crijeva – kao što su proljev, konstipacija (zatvor), osjećaj da se crijeva ne prazne u potpunosti,
  • grčevi i/ili krvarenje rektuma,
  • tamna stolica ili krv u stolici – koja inače može biti uobičajenog izgleda,
  • nadutost i grčevi u crijevima,
  • stolica koja je tanja no inače.

Sistemski simptomi:

  • neobjašnjiv (i neželjeni) gubitak težine,
  • smanjenje apetita,
  • mučnina i/ili povraćanje,
  • anemija,
  • pojava žutice.

Većina zloćudnih tumora debelog crijeva krvari, ali najčešće polako i isprekidano. Najčešći prvi simptom je krvarenje za vrijeme pražnjenja crijeva. Kod pojedinih ljudi koji imaju hemeroide ili divertikule (postranične vrećice – “slijepe đepove” u crijevu) i povremeno krvare nakon stolice, treba isključiti mogućnost raka debelog crijeva osobito ako su stariji od 40 godina. Kod raka rektuma (završnog) debelog crijeva, bolesnik može imati bolna pražnjenja uz stalni osjećaj kako se rektum nije u potpunosti ispraznio. Sjedenje može biti bolno. Međutim osoba obično ne osjeća bol od samog raka sve dok se ne proširi.
Ovaj karcinom je jedan od najčešćih karcinoma koji se obično javlja kod osoba starijih od 50 godina iako može ugroziti sve dobne grupe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *