Psorijaza

Psorijaza – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Psorijaza je kronično autoimuno stanje koje uzrokuje brzo nakupljanje stanica kože. Ovo nakupljanje stanica uzrokuje nakupljanje na površini kože. Upala i crvenilo u područjima zahvaćenim psorijazom poprilično su česti. Tipične psorijatične ljuske su bjelkasto-sive i razvijaju se u debelim crvenim mrljama. Ponekad te nakupine popucaju i prokrvare. 

Psorijaza ima višeuzročnu etiologiju. Genetski i čimbenici okoliša (infekcije, psihički stres, pušenje, lijekovi) zajednički djeluju u nastanku bolesti. Dokazano je da lijekovi poput litija, beta-blokatora, inhibitora enzima konverzije angiotenzina i antimalarika mogu pogoršati ili uzrokovati nastanak psorijaze.

Psorijaza je rezultat ubrzanog procesa proizvodnje kože. Tipično, stanice kože rastu duboko u koži i polako se uzdižu na površinu. Na kraju, one otpadaju. Tipičan životni ciklus stanice kože je mjesec dana.
Kod ljudi sa psorijazom, ovaj proces proizvodnje može se dogoditi u samo nekoliko dana. Zbog toga, stanice kože nemaju vremena otpasti. Ova brza prekomjerna proizvodnja dovodi do nakupljanja stanica kože.
Psorijaza je kronična bolest koja često dolazi i prođe. Glavni cilj liječenja je zaustaviti rast stanica kože u tolikoj brzini.
Ne postoji lijek za psorijazu, ali možete kontrolirati simptome. Mjere poput promjene načina života, prestanka pušenja i upravljanja stresom, mogu biti od pomoći. 

Uzroci psorijaze

Liječnici ne znaju što uzrokuje psorijazu. Međutim, zahvaljujući desetljećima istraživanja, oni imaju opću ideju o dva ključna čimbenika: genetika i imunološki sustav.
Ono što su studije dokazale je to kako se psorijaza češće javlja u osoba s opstipacijom (zatvorom), sindromom iritabilnog kolona (preosjetljivo crijevo), čestim proljevima, kandidijazom (infekcija gljivicom iz roda Candidae albicans) te poremećenom funkcijom jetre kao glavnog detoksikacijskog organa. Uslijed navedenih bolesti , crijeva postaju propusnija, gube svoju apsorpcijsku moć, a patogene crijevne bakterije brojčano prevladaju korisne, „dobre“ bakterije. To okida imunološku reakciju: sve se brže mobilizira sve veći broj upalnih stanica te nastaje upalni proces koji se u određenom trenutku usmjeri protiv vlastitog organizma i u predisponiranih pojedinaca „okida“ pojavu psorijaze.

Genetska psorijaza

Epidemiološkim istraživanjima je utvrđeno da, ukoliko oba roditelja imaju psorijazu, vjerojatnost da će je imati i djeca iznosi čak 50 posto. Smatra se da se sklonost obolijevanju nasljeđuje poligenskim načinom nasljeđivanja, pa je tako do danas otkriveno devet podložnih genskih lokusa (PSORS, eng. psoriasis susceptibility locus).

Imunološka psorijaza

T-stanice uzrokuju pretjeran imunološki odgovor, a posljedica je proširenje krvnih žila u koži i povećanje ostalih bijelih krvnih stanica koje mogu ući u vanjski sloj kože.
Te promjene rezultiraju povećanom proizvodnjom zdravih stanica kože i povećanim brojem T-stanica i drugih bijelih krvnih stanica.
Tako je ciklus izmjene kože ubrzan (traje nekoliko dana), umjesto tjedana. Mrtva koža i bijele krvne stanice stvaraju debele i ljuskaste mrlje na površini kože te se to obično ne zaustavlja, osim ako liječenje prekine ciklus.

Osim gore navedenih uzroka tu su i životne navike koje također mogu odigrati ključnu ulogu u nastanku bolesti. Primijećeno je da bolest mogu potaknuti pretilost, pušenje i pretjerana konzumacija alkohola.

Uobičajena dob pojavljivanja je između 15 i 35 godina, s jednakom zastupljenošću kod oba spola. Međutim, primjećeno je da se u žena javlja nešto ranije, a i da dobna granica može varirati, ovisno o tipu psorijaze.

Psorijaza – simptomi

Znakovi i simptomi psorijaze razlikuju se od osobe do osobe, a mogu uključivati jedno ili više od niže navedenoga:

 • crvene mrlje na koži prekrivene srebrnastim ljuskicama
 • male mrljice koje se ljušte (najčešće se viđaju kod djece)
 • suha, raspuknuta koža koja može i krvariti
 • svrbež, žarenje, bolnost
 • zadebljani nokti ili nokti sa točkastim udubljenjima ili brazdama
 • otečeni ili ukočeni zglobovi

Površine zahvaćene psorijazom mogu biti ograničene na nekoliko mrlja koje se prhutaju, a mogu zahvatiti i velike površine kože. Blagi oblik psorijaze može biti neugodan; teži oblici mogu biti bolni i mogu unakaziti i onesposobiti bolesnika.

Uglavnom svi tipovi psorijaza prolaze kroz cikluse: razbuktaju se tijekom nekoliko tjedana ili mjeseci, a zatim se na neko vrijeme smire ili potpuno povuku. Međutim, u većini slučajeva bolest se nakon nekog vremena ponovo vraća.

Tipovi psorijaze

Plak psorijaza (Psoriasis vulgaris) – To je najčešći oblik kod kojeg se javljaju suhe, uzdignute, crvene lezije (plak) prekrivene srebrnastim ljuskicama. Te tvorbe svrbe, a mogu bit i bolne. Mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, uključujući i genitalije te meka tkiva u usnoj šupljini. Moguća je pojava nekoliko ili mnogo plakova, a u teškim slučajevima koža na zglobovima može puknuti i krvariti.

Eruptivna ili kapljičasta psorijaza (Psoriasis guttata) – obilježena je pojavom sitnih eritematoskvamoznih žarišta gusto diseminiranih po koži trupa i udova. Češće se pojavljuje kod djece ili mlađih odraslih, a obično joj prethodi streptokokna infekcija gornjih dišnih puteva.

Psorijaza na noktima (Acrodermatitis continua suppurativa) – Psorijaza može zahvatiti nokte na rukama i nogama, a očituje se pojavom točkastih udubljenja na noktima, nenormalnim rastom i promjenom boje noktiju. Nokti zahvaćeni psorijazom odvajaju se od ležišta nokta (oniholiza). U teškim slučajevima nokat se počinje mrviti.

Inverzna psorijaza (Psoriasis intertriginosa) – je rijedak oblik psorijazeobilježen zahvaćenošću pregiba kože, poput pazuha, prepona, trbušne stijenke te submamarnog predjela.

Psorijaza vlasišta (Psoriasis erythrodermica) – Psorijaza vlasišta javlja se u obliku crvenih područja prekrivenih sa srebrno-bijelim ljuskicama koja svrbe. U kosi ili na ramenima primijetiti ćete ljuskice odumrle kože, posebice nakon što ste se počešali po glavi.

Pustularna psorijaza (Psoriasis pustulosa) obuhvaća nekoliko kliničkih varijanti. Generalizirani oblik (psoriasis pustulosa von Zumbusch) karakterizirana je općim lošim stanjem, povišenom tjelesnom temperaturom te generaliziranom pojavom pustula (gnojnih mjehura). Psoriasis cum pustulatione se odnosi na pojavu pustula u akutnom pogoršanju kronične plak psorijaze. Pustulosis palmoplantaris lokalizirani je palmo-plantarni oblik koji se danas svrstava u poseban entitet, a obilježava ga pojava pustula lokaliziranih na stopalima i šakama.

Eritodermična psorijaza – Najrjeđi oblik psorijaze koji može zahvatiti cijelo tijelo i prekriti ga s crvenim osipom koji se ljušti i koji jako svrbi i peče. Okidač za pojavu mogu biti teške opekotine od sunca, kortikosteroidi i drugi lijekovi ili neki drugi oblik psorijaze koji nije liječen na odgovarajući način.

Psorijatični artritis (Arthritis psoriatica) – je upalna bolest zglobova u kojoj ne dolazi do stvaranja specifičnih protutijela (tzv. seronegativna spondiloartropatija). Reumatoidni faktor, protutijelo koje se pojavljuje kod reumatoidnog artritisa, također je negativan. Jedan od pet bolesnika s kožnim oblikom psorijaze ima i psorijatični artritis. Najčešći klinički znaci bolesti su entezeitis, spondilitis, artritis perifernih zglobova na prstima, kao i daktilitis (otok prstiju na rukama i nogama). Može dovesti do pojave kronične boli i deformiteta u zglobovima.

Dijagnoza psorijaze

Dijagnoza psorijaze se najčešće postavlja na osnovi kliničkog pregleda i raspodjele promjena. Biopsijom se dijagnoza može potvrditi.
Bolest se klasificira kao relativno blaga, umjerena ili teška. Stupanj psorijaze se obično postavlja na osnovi nošenja osobe s bolešću, odnosno utjecaja na svakodnevni život.

Ako sumnjate da imate psorijazu, otiđite k liječniku na pregled.
Savjetujte se s vašim liječnikom u sljedećim slučajevima:

 • Ako vaša psorijaza prelazi iz faze neugodne pojave u nelagodu koja izaziva bol
 • Ako vam psorijaza otežava obavljanje uobičajenih poslova
 • Ako ste zabrinuti zbog izgleda vaše kože
 • Ako imate problema sa zglobovima kao što su bol i oticanje ili niste u stanju obavljati svakodnevne poslove

Potražite liječničku pomoć ako vam se znakovi i simptomi pogoršavaju ili se ne poboljšavaju primjenom terapije. Možda vam trebaju drugi lijekovi ili kombinirana terapija za liječenje psorijaze.

Liječenje psorijaze

Danas na raspolaganju stoje razni oblici liječenja psorijaze, koji se odabiru i doziraju ovisno o tipu bolesti, jačini manifestacije, trajanju te individualnom terapijskom odgovoru bolesnika.

Sistemna terapija podrazumijeva nekoliko podskupina lijekova: imunosupresive (ciklosporin, alfacept, efalizumab), antimetabolite (metotreksat), blokatore faktora nekroze (infliksimab, etanercept) te derivate vitamina A.

Dobro je poznato i liječenje fototerapijom – uz ili bez prethodne primjene psoralena, pacijente se izlaže ultraljubičastom zračenju (zrake iz UVA i UVB spektra), koje se najčešće primjenjuje uz neki od prethodno navedenih oblika liječenja.

U novije vrijeme se naročito populariziralo i liječenje ribicama roda Garra Rufa (popularnog naziva Doctorfish) – tzv. ihtioterapija. Pacijenti ulaze u kade / bazene sa spomenutim ribicama koje se hrane odljuštenim, odumrlim stanicama kože i pritom luče enzim dithranol koji sprječava prebrzu izmjenu kožnih stanica.

Psorijaza – prirodno liječenje i samopomoć

Osim lokalne primjene prirodnih krema, kod psorijaze se preporučuje i sljedeće:

 • Svakodnevno kupanje – pomaže ukloniti ljuskice i mrtvu kožu te smiruje nadraženu kožu. Koristite prirodne sapune i izbjegavajte one koji mogu još više nadražiti vašu kožu
 • Koristite hidratantne kreme ili prirodna ulja nakon kupanja – pomažu u zadržavanju vlažnosti kože i sprječavaju njezino isušivanje
 • Izlažite svoju kožu manjim količinama prirodnog sunčevog svjetla – umjereno izlaganje se preporučuje, no u slučaju pretjeranog izlaganja suncu, a osobito uz znojenje, simptomi se mogu pogoršati
 • Izbjegavajte čimbenike koji pogoršavaju simptome psorijaze
 • Izbjegavajte alkohol i cigarete
 • Povećajte unos sirovog povrća i voća. Mediteranska prehrana također bi trebala biti djelotvorna protiv psorijaze
 • Trebali biste pristupiti programu detoksikacije organizma. Čišćenje organizma možete vršiti uz pomoć čajeva i posebnih dodataka
 • U liječenju psorijaze može pomoći zelena glina koja je certificirana za oralnu upotrebu. Navečer razmutite čajnu žličicu zelene gline u 2 dcl vode
 • Sikavica je bogata silimarinom koji je snažan antioksidans, gotovo deset puta jači od vitamina E te kao takav izvrstan je lijek za tretiranje psorijaze
 • Korijen čička tradicionalno se upotrebljava za liječenje upalnih stanja kože. Žličicu korijena čička kuhajte u 3,5 dcl vode, najmanje 10 minuta, nakon toga otopinu procijedite i pijte tri puta na dan
 • Ostale biljke koje vam mogu pomoći u liječenju psorijaze su: češnjak, divlji lukkopriva, neven i orah
 • Ulje crnog kima se koristi oralno. Može se nanositi na oboljela mjesta
 • Ulje noćurka i boražine koriste se kod liječenja psorijaze, ekcema, dermatitisa te ostalih upalnih stanja kože
 • Kantarionovo ulje pomoći će kod zacjeljivanja kože, a možete ga nabaviti u svakoj ljekarni
 • Aloe vera je staro poznato sredstvo za liječenje upalnih stanja kože. Omekšava, hidratizira i štiti kožu.

Prehrana kod psorijaze

Jedan od vrlo bitnih čimbenika je prehrana. Studije su pokazale kako su bolesnici koji su prilagodili svoj režim prehrane, smanjili tjelesnu masu te prestali s konzumacijom alkohola imali bolje rezultate – periodi poboljšanja su bili duži, aktivna bolest blaža, a liječenje djelotvornije.

Osnovni prehrambeni postulati su održavanje optimalne tjelesne mase, smanjeni unos (zasićenih) masti i proteina, povećan unos povrća i hrane bogate dijelalnim vlaknima, izbjegavanje jednostavnih šećera, pripremanje hrane uglavnom kuhanjem i pirjanjem te dobro žvakanje hrane.

Poželjne namirnice su:
 • jabuke, brusnice, suhe šljive, avokado, guava, orašasti plodovi
 • artičoke, mrkva, celer, cikla, repa, radič, češnjak, krastavci, tikvice, potočarka, pastrnjak
 • riža, ječam, proso, raž, lan, laneno ulje, omega-3 i omega-6 masne kiseline, klice, grah, soja
 • losos, haringe, sardine, lokarda, brancin, morski plodovi
 • sirutka, probiotici
Nepoželjne namirnice:
 • citrusno voće (limun, naranča, mandarina, grejp), veće doze vitamina C
 • svinjetina, crveno meso, mlijeko, maslac, jaja
 • začinjena masna pržena hrana
 • šećer
 • kava, čaj, kofeinski napitci
 • alkohol
 • ginseng

Osim konzumacije preporučenih namirnica i pripremanja hrane kuhanjem, u prehranu se preporuča uvesti i suplementaciju određenih nutrijenata poput folne kiseline, vitamina A, B6, B12 i E, selena, cinka, magnezija, lecitina i bioflavonoida.

Reference:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/symptoms-causes/syc-20355840
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/6866-psoriasis
https://www.psoriasis.org/about-psoriasis/
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/understanding-psoriasis-basics
https://www.healthline.com/health/psoriasis
https://www.everydayhealth.com/psoriasis/guide/

7 razmišljanja na “Psorijaza – uzrok, simptomi i liječenje

 1. Pingback: Kurkuma kao lijek

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *