Pucavac

Pucavac kao lijek

Savjeti o prehrani

Pucavac, naduta pušina ili pusina (lat. Silene vulgaris), odličan protiv bakterije Escherichia Coli.
Pucavac je biljka koja pripada porodici karanfila. Rasprostranjena je po Europi i Sjevernoj Americi kao korov na livadama i travnjacima. Latinski naziv roda Silene dan je prema bogu Silenu u grčkoj mitologiji. Prvi put se spominje kod flamanskog botaničara Mathiasa de l’Obela (1538. – 1616.). Ime vrste vulgaris znači uobičajen.
Medonosna je, ljekovita i jestiva biljka. Cvjeta od svibnja do rujna. Trajna je zeljasta biljka s razgranatim korijenjem koja naraste do 80 cm. Stabljika je gola, uspravna i pri vrhu razgranata s bijelim do blijedoružičastim cvjetovima prepoznatljivim po mjehurasto napuhnutoj čašici.

Pucavac se bere prije cvjetanja. Koristi se mlado lišće, pupoljci i cvjetovi. Listovi se mogu upotrijebiti za salatu, variva i juhe, ili i kao prilog uz riblje specijalitete. Listovi sadrže 50-70 mg% vitamina C, i oko 6mg% karotina.

Čaj od pucavca

Čaj od pucavca se koristi u liječenju bakterije Escherichia Coli, bolesti mokraćnih kanala, bubrega, cistita, vaginalnih mertitisa. Biljka pucavac pomaže u liječenju gastritisa s povećanom kiselinom, dizenterije, kod otoka (edema), umiruju živčani sustav i pomaže kod liječenja epilepsije.

Čaj priprema

1 žlica suhe biljke (listovi, stabljika i cvjetovi) preliti s 200 ml vrele vode. Pustiti da odstoji 15 minuta, te piti 3 šalice dnevno.

Slika preuzeta sa www.stock.adobe.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *