Rabarbara je višegodišnja, zeljasta biljka. Posjeduje velike listove i trokutastu dugu mesnatu stabljiku.
Cvijeće je zeleno-bijele i roza-crvene boje.
Rabarbara se zbog svojih ljekovitih svojstava koristi u Kini već tisućama godina, a u Europu ju je donio Marco Polo.
Rabarbara – uzgoj
Rabarbara pripada obitelji Polygonaceae, a rabarbarin latinski naziv je Rheum rhabarbarum. Nije zahtjevna biljna vrsta. Ima veliku otpornost na niske temperature tijekom zime.
Rabarbara je biljka prohladne klime. Za uzgoj je najprikladnija duboka i plodna zemlja koja može upijati mnogo vode.
Razina podzemne vode ne bi smjela biti viša od 75 cm. Ako se uzgaja na kiselijim tlima, potrebno je koristiti kalcij.
Sadi se u rano proljeće ili u jesen. Biljka se najčešće razmnožava dijeljenjem starih rizoma (korijenja). Stabljike se ne beru prve godine, nego tek kod dvogodišnje biljke. Berba počinje u proljeće kada list dostigne punu veličinu, dakle u travnju i svibnju. Idealna temperatura za razvoj rabarbare je između 20 – 25 stupnjeva Celzijevih.
Cvijet je potrebno odmah otrgnuti čim se pojavi pupoljak jer cvjetanje rabarbare usporava razvoj novih listova. Listovi se ne koriste u prehrani jer su toksični, a sadrže sastojak antrakinon koji je u većoj količini otrovan.
U nekim slučajevima se koristi i ekstrakt ili prah korijena rabarbare iako njegova ljekovita svojstva nisu dokazana.
Ljekovita svojstva rabarbare
Rabarbara sadrži puno korisnih kiselina (jabučna, niacin, pantotenska, folna), mineralnih tvari (kalcij, magnezij, mangan), polifenola i vitamina (vitamine C i B). Rabarbara odlično djeluje na probavni trakt. Već odavno se koristi kao laksativ, lijek protiv zatvora. U manjim dozama može izliječiti i proljev.
Rabarbara stimulira metabolizam zbog toga je idealna namirnica za osobe koje žele izgubiti višak kilograma. Nedavno rabarbara je postala novi hit između namirnica koje sprječavaju razvoj raka. To je zbog toga što je rabarbara bogata polifenolima – spojevima koji su poznati po svom djelovanju na stanice raka. Zanimljivo je da se razina polifenola u rabarbari drastično povećava ako ju ispečete, zbog toga se u borbi protiv raka koristi upravo pečena rabarbara.
Ljekovito djelovanje rabarbare:
- rabarbara je snažan antioksidans
- ima antialergijska i antiupalna svojstva
- potpomaže regulaciji razine kolesterola
- poboljšava cirkulaciju i metabolizam
- prirodni je lijek protiv zatvora i proljeva
- čuva zdravlje očiju
- sprečava razvoj raka
- poboljšava apetit
- potpomaže regeneraciji jetre
Rabarbara – kako je koristiti?
U prehrani se koriste samo stabljike biljke rabarbare. Stabljike rabarbare su iznimno kisele zbog visokog sadržaja malične i oksalatne kiseline te se zato najčešće priprema uz velike količine šećera.
Zanimljivo je da su stabljike rabarbare manje kisele kad se uzgajaju u mraku, a takva rabarbara se obično dobije u staklenicima i bere se u kasnu jesen.
Očišćene, oprane i isjeckane stabljike možete spremiti u zamrzivač. Potrebno ju je samo oprati, skinuti listove i kožu s drške, isjeći na kocke, ocijediti i odmah zamrznuti.
Od stabljike se mogu pripremati:
- razne salate,
- juhe,
- umaci i kompoti,
- torte, štrudle, pite, kolači ili pudinzi.
Kuhanu protisnutu rabarbaru možete dodati sladoledu, mousseu, sorbetu, voćnim kremama i palačinkama.
Okus rabarbare odlično se slaže s jagodama, zbog toga u mnogim receptima koristi se upravo ova kombinacija. Neobična, ali ukusna je salata od rabarbare i šparoga ili rikule.
Rabarbaru obično možete nabaviti na tržnicama u tijekom svibnja i lipnja. Rabarbaru je najbolje potrošiti 2-3 dana nakon kupnje.
Prilikom kupnje birajte hrskave i čvrste stabljike koje izgledaju svježe i puštaju sok kada se stabljika slomi. Boja rabarbare ovisi o njezinoj vrsti i načinu uzgoja. Ružičaste stabljike su najpopularniji između potrošača.
Djelovanje
Čaj
1 jušna žlica ili 2-5 grama korijena, 2 dl vode
PRIPREMA: Korijen preliti vrućom vodom, poklopiti i nakon pola sata procijediti.
UPORABA: Piti 2-3 šalice čaja na dan, prema potrebi, ali uvijek prije jela.
Tinktura
200 g suhog korijena, litra 70-postotnog alkohola
PRIPREMA: Korijen močiti 30 dana u alkoholu i procijediti.
UPORABA: Uzimati 2-3 puta na dan po jednu čajnu žličicu s malo vode ili soka.
Prašak
(zazatvor, proljev)
Od usitnjenog suhog korijena radi se prašak i u količini od 2 g 2-3 puta na dan. Međutim, količine manje od 2 grama izazivaju zatvor te se to djelovanje koristi kod proljeva.
Čaj od peteljki
1 jušna žlica ili 2-5 grama peteljki, 2 dl vode
PRIPREMA: Peteljke preliti vrućom vodom, poklopiti i nakon pola sata procijediti. Piti 2-3 šalice čaja na dan, prema potrebi, ali uvijek prije jela.
Homeopatija
Homeopatski lijek Rheum officinale rabi se za liječenje jakih proljeva u obliku matične tinkture korijena rabarbare.
Kontraindikacije
Ne smiju je uzimati trudnice i osobe koje imaju problema s crijevima. Ne preporučuje se ni osobama oboljelima od gihta, reume, s kamencima u bubrezima, te povišenim vrijednostima mokraćne kiseline u krvi. Kod uporabe korijena može se promijeniti boja mokraće od jako žute do crvene.
Simptomi prekomjernog uzimanja rabarbare mogu uključivati:
- gorenje u očima, ustima i grlu,
- otežano disanje.
U težim slučajevima trovanja, može doći do:
- zatajenja bubrega,
- konvulzije,
- kome,
- smrti.
Također, stabljika rabarbare sadrže veće količine kalcijevog oksalata koji u većim količinama može uzrokovati nakupljanje kristala kalcijeva oksalata u nekim organima, posebice bubrezima u obliku bubrežnih kamenaca.