Rajčice

Rajčice kao lijek

Savjeti o prehrani

Zbog svoje energetske, hranjive i ljekovite vrijednosti, rajčica je postala dio svake salate, lagani prilog i preljev, odnosno “šalša” koja paše uz mnogu hranu. Osim toga, rajčica pomaže u sprječavanju i liječenju mnogih bolesti.

Rajčica je porijeklom iz Srednje Amerike, a u Europu je donesena poslije kolonizacije Amerike. U početku se koristila kao ukrasno bilje i na nju se gledalo sa sumnjom jer se mislilo da je otrovna. Od 18. stoljeća koristi se u zemljama Europe, a najviše ga u prehrani koriste Talijani i mediteranski narodi.

Razlikujemo mnogo vrsta rajčica, od kojih su najpoznatije: goveđe srce, kruškasta rajčica, rajčica bez sjemenki, sitna rajčica (u grozdu), žuta rajčica, zelena rajčica. Rajčica je sezonsko voće (svibanj – listopad), ali se na našim tržnicama može naći tijekom cijele godine, prije svega zahvaljujući plastenicima i staklenicima. U novije vrijeme dosta se i uvozi iz primorskih zemalja.

Sastav rajčice

Rajčica raste kao stabljika s crvenim plodovima okruglastog oblika. Ima malo kalorija, a dosta hranljivih sastojaka:

  • bjelančevine
  • beta-karoten
  • biljna vlakna
  • biljne masti
  • vitamin A
  • vitamine B
  • vitamin C
  • vitamin D
  • vitamin K
  • željezo
  • zeaksantin
  • likopen
  • kalij
  • kalcij
  • karotenoid
  • lutein
  • magnezij
  • mineralne soli
  • natrij
  • proteine
  • ugljikohidrati
  • kofeinsku kiselinu
  • klorogensku kiselinu
  • ferulinsku kiselinu
  • flavonoid
  • fosfor
  • Pored toga, rajčica u manjim količinama sadrži: bakar, mangan, bor i kobalt.

Rajčica i njeno ljekovito djelovanje

Sok od rajčice odličan je lijek za snižavanje krvnog tlaka, olakšava probavu, te povisuje izlučivanje želučanih i crijevnih probavnih sokova.

Rajčica se često koristi u dijetama oboljelih od reumatskih oboljenja, gihta, te srčanih i bubrežnih bolesti.

Važno je napomenuti da je potreban oprez radi alkaloida solanina, prirodnog pesticida/fungicida, koji je i za ljude otrovan. Ovaj se pesticid koristi i u drugim pomoćnicama, a posebno u krumpiru te je stoga potreban dodatni oprez.

Ljekovita svojstva rajčice su:

Sadrži vrlo važan fitonutrijent zvani likopen. On usporava starenje, ima antikancerogeno djelovanje i smanjuje rizik od srčanih bolesti te regulira probavu i sprečava negativno djelovanje bakterija.
Potiče stvaranje karnitina odnosno tvari slične aminokiselinama koja razgrađuje i sagorijeva masnoću i pretvara je u energiju.
Smanjuje razinu kolesterola i triglicerida prema brojnim istraživanjima.
Prepuna je i drugih hranjivih tvari poput beta karotena te luteina i zeaksantina koji se često nazivaju ‘vitaminima za oči’.
Prerađivanjem ne gubi nutritivne vrijednosti kao što su sušenje, kuhanje, pasiranje.
Plodovi su odlični u pripremi salata, umaka ili priloga, mogu se peći na roštilju ili u pećnici, pržiti, kuhati, puniti i pirjati, a njihov slatko kiselkasti okus je nezamjenjiv.

Rajčica kao prirodni lijek

Ova biljka se vrlo često koristi u ljekovite svrhe, a dobra je npr. za:

Očuvanje vida – Vitamini koje rajčica sadrži poboljšavaju vid. Neka istraživanja su dokazala kako vitamin A može spriječiti nastanak makularne degeneracije, koja je ozbiljna bolest oka. Također je dobra u borbi protiv nastanka sive mrene.

Pomaže u borbi protiv raka – Jedna studija je dokazala da povećana konzumacija rajčice može smanjiti rizik od nastanka raka prostate, pluća, grla, jajnika te crijeva. Kako bi se pojačala djelotvornost, na rajčicu možete staviti malo maslinovog ulja.

Čisti kožu – Ova biljka djeluje blagotvorno na vašu kožu odnosno zatvara pore te hladi vaše lice. Bogata je vitaminima A i C, te čisti akne i čini kožu otpornom UV. Dobra je za masnu kožu jer antioksidanti koje sadrži smanjuju lučenje sebuma u području T-zone i zatvaraju pore. Kako bi vam koža bila sjajna uzmite pulpu iz rajčice i lagano trljate po licu.

Pomoć pri mršavljenju – Rajčica je odlična namirnica za one koji su na dijeti jer ima vrlo malo kalorija te je možete jesti umjesto grickalica tijekom dana. Puna je vlakana i vode, pa osim što vam pomaže smršaviti, čuva vaše zdravlje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *