Rak dojke - ispovijest

Rak dojke – ispovijest

Objave

Pozdrav svima! Moje ime je Jelena, rođena sam 21. travnja 1976. godine. Majka sam jedne preslatke kćeri Anamarije.

Nisam ni pomišljala da se to meni može dogoditi. Cijeli život se bavim sportom i pokušavam žijeti što zdravije. Uz to volim planinariti, fotografirati, pisati, putovati…

Kada mi je 26. listopada 2015. dijagnosticiran zloćudni tumor na lijevoj dojci, moj se život u početku potpuno srušio. Nakon nekog vremena to sam prihvatila i odlučila se na borbu za život.

Tjedan dana nakon toga sam operirana. Napravljena mi je mastektomija – odstranili su mi dojku te izvadili sve limfne čvorove. Ugrađena mi je jedna vrsta medicinskog implantata (ekspandera) koji je postupno, iz tjedna u tjedan, punjen fiziološkom otopinom dok nije postignuta odgovarajuća veličina.

Nakon operacije liječnici su mi propisali šest ciklusa kemoterapije. Prvu sam primila 18. studenoga 2015., a završnu 08. ožujka 2016. godine. Iza toga je usljedilo još i 26 zračenja.

Pet godina moram uzimati antihormonsku terapiju. Propisan mi je lijek Zitazonium, a kao jedna od njegovih nuspojava kod mene se javilo zadebljanje endometrija (sluznice maternice), pa su mi u lipnju 2018. promijenili terapiju, propisan mi je drugi lijek, Letrozol, učinjena je kiretaža, nakon koje su me ponovno vratili na Zitazonium da ga uzimam sljedećih pet godina.

Dvije godine kasnije, napravila sam rekonstrukcijsku operaciju dojke. Tijekom operacije ekspander u lijevoj dojci zamijenjen je silikonskim implantatom, a desnu dojku su prilagodili.

Kako bih pomogla svojim iskustvom i drugima, napisala sam ovaj članak. Možda ovim kolektivnim iskustvom pomognemo mnogima! Možda si upravo sada doznala dijagnozu i nemaš se kome obratiti za savjet? Ili si već do grla u kemoterapiji i ogorčena si? Možda sada započinješ zračenje i bojiš se opeklina na koži? A možda si već prošla sve terapije i sada tvoja okolina misli da je gotovo, ozdravila si… Ali ja znam da ti se duša raspala na tisuću komadića i da sada trebaš nju izliječiti.

Želim tvojoj obitelji, tvojim prijateljima reći kako ti oni mogu najviše pomoći, stoga im poručujem: Pogledajte mene! Ovdje sam, živim, sretna sam i zdrava! Teško je bilo, ali sam sve odradila do kraja! Ako je meni uspjelo, i tebi će! Samo jedno tražim od tebe: misli isključivo na sebe i skoncentriraj se na svoje liječenje!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *