Rak ili tumor gastrointestinalnog trakta

Rak gastrointestinalnog trakta – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Gastrointestinalni trakt također poznat kao GI trakt/GIT/probavni trakt/probavni kanal je trakt dug do 8 metara koji počinje od usta do anusa uključujući razne druge organe probavnog sustava. Usta, jednjak, želudac i crijeva (mala i velika) dio su GI trakta. Dijeli se na gornji i donji gastrointestinalni trakt.

Stanice gastrointestinalnog trakta oslobađaju različite hormone koji reguliraju proces probave. Sve što pojedemo kreće se iz usta u želudac kroz strukturu sličnu cijevi koja se naziva jednjak. Hrana u želucu se zatim probavlja i ta se probavljena hrana kreće prema crijevima radi apsorpcije. Nakon apsorpcije svih hranjivih tvari, otpad se uklanja iz tijela putem anusa u obliku fecesa.

Gastrointestinalni rak ili tumor može se razviti u bilo kojem organu gastrointestinalnog trakta kada stanice počnu abnormalno rasti zbog nagle promjene u DNK. Razlog za ovu iznenadnu promjenu može biti ili genetski ili uslijed mutacije. Ovaj rak je najčešći tip raka u svijetu. Međutim, izlječiva je ako se otkrije u ranoj fazi.

Koji je uzrok raka GI trakta?

Razvoj raka želuca proces je od više čimbenika i mnogi uvjeti utječu na vjerojatnost pojave, od njih obiteljska povijest raka želuca, infekcija Helicobacter pylori (česta bakterija koja također može uzrokovati čir na želucu), povijest adenomatoznog želučanog polipa većeg od 2 centimetra, povijest kroničnog atrofičnog gastritisa, povijest perniciozne anemije, pretilost, alkohol, pušenje, crveno meso i nizak socioekonomski status smatraju se važnima.

Važni čimbenici rizika za nastanak karcinoma želuca su H. pylori, pretilost, pušenje, crveno meso, alkohol i nizak socioekonomski status.

1994.g. Međunarodna agencija za istraživanje raka i Svjetska zdravstvena organizacija klasificirali su Helicobacter pylori kao kancerogen tip I, a točan mehanizam koji dovodi do karcinoma želuca nije jasno shvaćen. Čini se da su učinci infekcije H. pylori na rak želuca multifaktorski, uključujući čimbenike domaćina i okoliša, kao i različite sojeve bakterija. H. pylori je najuže povezana s intestinalnim karcinomom želuca, koji slijedi postupan put, ali prema malignosti, slično onom u debelom crijevu. U Correa modelu karcinogeneze želuca, upala želuca dovodi do atrofije sluznice, metaplazije, displazije i, u konačnici, karcinoma. Studije su pokazale da je infekcija H. pylori neovisni čimbenik rizika za distalni rak želuca, s 3 do 6 puta većim rizikom u odnosu na one bez infekcije. U bolesnika s H. pylori prisutnost specifičnih genskih polimorfizama povećava rizik od razvoja karcinoma želuca. Geni koji kodiraju faktor nekroze tumora alfa (TNF-α) i interleukine IL-1, IL-8 i IL-10 povezani su s višim stopama raka u okruženju H. pylori. Dok je intestinalni rak želuca snažno povezan s kroničnim H. pylori, ova jaka veza nije vidljiva kod difuznog raka želuca. Difuzni ili kardijalni rak želuca, međutim, povezan je s drugim čimbenicima rizika kao što su viša socioekonomska klasa, pretilost i krvna grupa A.

Vrste gastrointestinalnog raka

Gastrointestinalni rak zahvaća probavni trakt i sve njegove organe. Kao rezultat toga, kancerogeni rast stanica bilo kojeg organa uslijed mutacije može se nazvati rakom GI-a. Njegovi različiti oblici uključuju sljedeće:

 • Rak želuca
 • Rak tankog crijeva
 • Rak gušterače
 • Rak jetre
 • Rak žučnog mjehura
 • Rak jednjaka
 • Rak rektuma
 • Rak crijeva
 • Analni rak

Znakovi i simptomi gastrointestinalnog karcinoma

Osoba može osjetiti različite znakove i simptome, ovisno o dijelu GI trakta koji je zahvaćen:

 • Osobe s rakom jednjaka teško gutaju. Loša probava, žgaravica, povraćanje i gušenje drugi su simptomi raka jednjaka.
 • Najčešći simptomi raka želuca mogu uključivati bol ili nelagodu u abdomenu, mučninu, povraćanje, gubitak apetita, umor, gubitak težine i slabost.
 • Pacijenti koji boluju od raka jetre (hepatocelularni karcinom) mogu patiti od bolova u trbuhu, gubitka težine i oticanja trbuha.
 • Pacijent s rakom gušterače može osjetiti bolove u trbuhu, žuticu, mučninu, itd.
 • Rak debelog crijeva može uzrokovati promjene u pokretu crijeva i krvarenje.

Dijagnostika i probir gastrointestinalnog karcinoma

U ovoj eri tehnologije i s napretkom medicinskih znanosti, većinu bolesti lako je dijagnosticirati u ranim fazama.

Liječnici mogu provesti različite testove kako bi dijagnosticirali boluje li osoba koja pokazuje simptome od raka probavnog sustava ili ne:

 • Endoskopija ili ezofagogastroduodenoskopija (EGD) koristi se za pretragu sluznice jednjaka, želuca i tankog crijeva na tumore.
 • Ponekad se kolonoskopija koristi za dijagnosticiranje polipa u debelom crijevu i rektumu.
 • Testovi koji upućuju na promjene u krvi također mogu biti mjera za dijagnozu raka.
 • Abnormalna tkiva mogu se otkriti pomoću različitih slikovnih testova kao što su MRI, X-zrake, ultrazvuk, CT ili PET skeniranje.
 • Biopsija se također može koristiti za analizu abnormalnih tkiva na prisutnost stanica raka.

Liječenje raka želuca

Operacija uklanjanja želuca (gastrektomija) jedini je tretman koji može izliječiti stanje. Terapija zračenjem i kemoterapija mogu pomoći. Mnogim pacijentima kemoterapija i terapija zračenjem nakon operacije mogu poboljšati izglede za izlječenje.

Kemoterapijski lijekovi koji se trenutno koriste za rak želuca nisu visoko učinkoviti jer se otkrivanje i liječenje ovog raka provodi u uznapredovalim stadijima bolesti. Kemoterapija ili zračenje mogu poboljšati simptome i produljiti preživljenje, ali nisu ljekoviti. Kod nekih bolesnika kirurška premosnica može ublažiti simptome.

Najčešće korištene komponente kemoterapije su mitomicin, fluorouracil, cisplatin, injekcija paklitaksela, injekcija docetaksela. U tijeku su mnoge studije za identificiranje novih kemotropnih sredstava; čini se da je kalprotektin mnogo snažnije citotoksično sredstvo za AGS tumorske stanice u usporedbi s etopozidom (kalprotektin djeluje oko 20 puta više od etopozida na stanice raka).

Preventivne mjere u slučaju raka probavnog sustava

Kako biste smanjili rizik od raka probavnog sustava, trebali biste poduzeti sljedeće mjere:

Za prevenciju raka jednjaka:

Za prevenciju raka želuca:

 • Odaberite prehranu punu voća i povrća
 • Smanjite količinu soli i dimljene hrane iz prehrane
 • Održavajte zdravu težinu

Za prevenciju raka jetre (hepatocelularnog karcinoma):

 • Izbjegavajte alkohol i duhan
 • Bolesti poput ciroze liječiti prioritetno; mogu povećati rizik od raka jetre

Za prevenciju raka gušterače:

 • Prestanite pušiti i vodite zdrav način života.
 • Zdrava prehrana također može spriječiti bolesti.

Reference:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4017429/
https://www.yashodahealthcare.com/blogs/gastrointestinal-cancers-types-signs-symptoms-risk-factors-diagnostic-procedures-treatment-specialists-doctors/
https://www.medanta.org/patient-education-blog/gastrointestinal-cancer-its-symptoms-causes-risk-factors-prevention/

Slika preuzeta sa https://www.yashodahealthcare.com/blogs/gastrointestinal-cancers-types-signs-symptoms-risk-factors-diagnostic-procedures-treatment-specialists-doctors/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *