Rak grlića maternice

Rak grlića maternice – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Pod nazivom rak maternice najčešće se podrazumijeva karcinom endometrija (sluznice maternice) koji je najčešći zloćudni tumor maternice. U tijelu maternice iz mišićnog ili vezivnog tkiva može nastati i zloćudni tumor koji se zove sarkom, ali on je puno rjeđi i čini samo oko 2% malignih tumora maternice. Rak endometrija je najčešća zloćudna tvorevina u ženskom spolnom sustavu, a četvrti je po redu najčešći rak u žena, nakon raka dojke, raka debelog crijeva i raka pluća.

Rak endometrija najčešće se javlja u žena nakon menopauze, između pedesete i sedamdesete godine života. Međutim, može se javiti i u žena koje još imaju menstruaciju, ali je izuzetno rijedak prije četrdesete godine starosti. Rak maternice se može širiti i na ostale dijelove spolnog sustava, kao što su vrat maternice ili jajnici, ali i na druge organe tijela izvan zdjelice. Važno je naglasiti kako rak tijela maternice nije isto što i rak vrata maternice – to su različiti tipovi karcinoma s različitim karakteristikama i prognozama. Svaki se može širiti na ostale dijelove maternice ili druge organe, a tada se govori o metastazama primarnog karcinoma.

Rana faza bolesti

Ni HPV infekcije ni nepravilne stanice vrata maternice ne uzrokuju ikakve očite simptome: nema boli, ne krvari, nije ništa što bi ukazalo da nešto nije u redu. Predstadiji karcinoma cerviksa obično ne pokazuju nikakve, a rani stadiji tek neke simptome. Probirni obris vrata maternice je jedini način da se utvrde nepravilne promjene u ranoj fazi kada ih se može lako liječiti s visokim stupnjem uspjeha.

Što je glavni uzročnik raka vrata maternice?

Danas sa sigurnošću znamo da je jedan od glavnih uzročnika u nastanku raka vrata maternice dugotrajna kronična (neliječena) upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. Poznato je više od 150 tipova HPV-a, a njih 15 uzrokuje rak vrata maternice, dakle imaju onkogeni potencijal. U našoj sredini najčešći i najopasniji je su tipovi 16 i 18 i nazivamo ih virusima visokog rizika, dočim primjerice HPV tipovi 6 i 11 nemaju onkogeni potencijal, ali zato uzrokuje nastanak neugodnih šiljastih bradavica (condylomata acuminata) na ženskom i muškom spolnom sustavu.

Papa test

Otkrivanje raka vrata maternice moguće je mikroskopskom citološkom pretragom (analizom stanica koje se uzimaju tijekom ginekološkog pregleda i razmazuju na stakalcu).Tim je otkrićem (1924. g.) G. N. Papanicolau, podrijetlom Grk, spasio milijune života žena diljem svijeta, čime je zadužio čovječanstvo, a analiza je, po njemu, popularno nazvana ‘PAPA’ test ili ‘PAP’ test. Citološkom analizom rak se može otkriti u početnom, asimptomatskom stadiju ili čak u predstadiju koji ginekolog ne može vidjeti prostim okom. Istodobno se u Papa-testu mogu prepoznati brojni uzročnici spolno prenosivih bolesti – SPB (njih same ili karakteristične promjene koje uzrokuju na stanicama), kojih je liječenje sastavni dio sprječavanja razvoja raka vrata maternice.

Simptomi i dijagnoza

Nenormalno krvarenje iz maternice je najčešći rani simptom. Krvarenje može uslijediti nakon menopauze ili može biti učestalo, nepravilno ili obilno u žena koje još menstruiraju. Jedna od svake tri žene kod kojih se nakon menopauze pojavi krvarenje iz maternice boluje od ove vrste raka. S obzirom na mogućnost raka, nenormalno krvarenje na rodnicu nakon menopauze potrebno je odgovarajuće medicinski obraditi.

Neki od prvih simptoma ove bolesti, a koji se javljaju s vremenom, su:

  1. vaginalno krvarenje – uključuje krvarenje između menstruacija, nakon spolnog odnosa ili nakon završene menopauze,
  2. neuobičajeni vaginalni iscjedak – može biti vodenast, ružičaste boje te neugodnog mirisa,
  3. bol u zdjelici ili donjem dijelu trbuha,
  4. bol tijekom spolnog odnosa.

Ukoliko se bolest počela širiti tijelom, nastat će dodatni simptomi kao što su gubitak težine, osjećaj umora, bol u leđima i/ili nogama te njihovo oticanje.

Za dijagnozu ovog raka rabi se nekoliko pretraga. Papanicolaou (Papa) test koji točno otkriva stanice raka vrata maternice, može biti od pomoći, ali u oko trećine slučajeva ne uspijeva se postaviti dijagnoza raka maternice. Zbog toga, liječnici izvode i biopsiju endometrija ili frakcioniranu kiretažu, kod koje se uzima komadić tkiva sluznice maternice za pretragu pod mikroskopom.

Ako rezultati biopsije ili frakcionirane kiretaže potvrde postojanje raka sluznice maternice, mogu se napraviti dodatne pretrage kako bi se utvrdilo da li se rak proširio izvan maternice. Pri utvrđivanju najboljeg načina liječenja korisne podatke mogu pružiti ultrazvučna pretraga, kompjutorizirana tomografija (CT), cistoskopija (pretraga mokraćnog mjehura kroz cjevasti instrument), rendgenska pretraga crijeva barijevim kontrastom, rendgensko slikanje prsnog koša, intravenska urografija (pretraga rendgenom kojom se prikazuju bubrezi i mokraćovodi), slikanje kostiju i jetre, sigmoidoskopija (pretraga završnog dijela debelog crijeva cjevastim instrumentom) i limfoangiografija (rendgenska pretraga limfnih žila uz pomoć kontrasta). U svakom od slučajeva nije potrebno izvođenje svih nabrojanih pretraga.

Liječenje

Kirurško odstranjenje maternice (histerektomija), glavni je postupak pri liječenju žena s ovom vrstom raka. Ako se rak nije proširio izvan maternice, bolest se gotovo uvijek izliječi histerektomijom. Tijekom operacije, kirurg obično odstranjuje jajovode i jajnike (salpinoovariektomija) i obližnje limfne žlijezde. Njih pregledava patolog kako bi utvrdio je li se rak proširio i kako daleko, te je li ženu, uz operativni zahvat, potrebno zračiti.

Čak i kada ne izgleda da se rak proširio, liječnik može nakon operacije propisati terapiju lijekovima (kemoterapiju), za slučaj da su zaostale neke neprimijećene stanice raka. Obično se rabe hormoni namijenjeni zaustavljanju rasta raka. Često su učinkoviti progestini (progesteron―ženski spolni hormon koji zaustavlja djelovanje estrogena) i slični lijekovi.

Ako se rak proširio izvan maternice, mogu biti potrebne veće doze progestina. U do 40% žena koje boluju od proširenog raka, progestin smanjuje veličinu raka i kontrolira njegov rast tijekom 2 do 3 godine. Liječenje se može nastaviti unedogled ako izgleda djelotvorno. Nuspojave progestina uključuju dobivanje tjelesne težine zbog zadržavanja tekućine i ponekad osjećaj potištenosti.

Ako se rak proširio ili ne odgovara na liječenje hormonima, mogu se dodati drugi kemoterapeutici, poput ciklofosfamida, doksorubicina i cisplatine. Ti su lijekovi puno toksičniji od progestina i uzrokuju mnoge nuspojave. Prije izbora liječenja pažljivo se procjenjuju nepovoljni i povoljni učinci kemoterapije raka.

Sveukupno preživljava oko dvije trećine žena koje boluju od ove vrste raka te 5 godina nakon postavljanja dijagnoze nemaju nikakvih znakova bolesti, manje od jedne trećine umire od te bolesti, a oko jedne desetine živi ali i dalje ima rak. Ukoliko se ovaj rak otkrije u ranom stadiju gotovo 90% oboljelih žena može očekivati još barem 5 godina života, dok se većina izliječi. Najbolje izglede imaju mlađe žene, žene u kojih se rak nije proširio izvan maternice i žene koje imaju sporije rastuće vrste raka.

Načini prevencije raka vrata maternice

U borbi protiv raka vrata maternice razlikujemo primarnu i sekundarnu prevenciju. Postupci primarne prevencije obuhvaćaju mjere zaštite od svih rizičnih čimbenika koji dovode do nastanka raka vrata maternice. Pritom na prvome mjestu podrazumijevamo zaštitu od glavnog uzročnika u nastanku raka vrata maternice – to su onkogeni HPV-i koji se prenose spolnim putem. Stoga je potrebno znati da su odgovorno spolno ponašanje, posebice adolescenata, te primjerena zaštita tijekom spolnog odnosa (prezervativ) najbitniji u prevenciji toga zloćudnoga sijela bolesti. Odnedavna je u svijetu i u nas registrirano četverovalentno cjepivo protiv HPV-a tip 6,11,16 i 18 (Gardasil) za sprječavanje papiloma virusne infekcije ne samo vrata maternice već i stidnice i rodnice, potom teške displazije raka vrata maternice (CIN2/3), teških displazijskih lezija na stidnici (VIN 2/3) te nastanka anogenitalnih bradavica (condylomata acuminata). Indikacija za cijepljenje temelji se na dokazanoj zaštitnoj učinkovitosti cjepiva protiv HPV tipova 6,11,16 i 18 u ženskoj populaciji u dobi između 9. i 26. godine. Isto tako odnedavno je registrirano i dvovalentno cjepivo protiv HPV-a tip 16 i 18 (Cervarix) trenutno indicirano za sprječavanje nastanka raka vrata maternice i prekanceroznih promjena vrata maternice težeg stupnja (CIN II/III). Cjepiva su najučinkovitija ako se primijene prije izlaganja infekciji HPV-om, odnosno prije nego što osobe postanu spolno aktivne. Cjepiva treba primijeniti intramuskularno u trima odvojenim dozama. Važno je istaknuti da žene cijepljene protiv HPV-a i dalje moraju redovito dolaziti na ginekološke preglede na kojima će se redovito uzimati Papa-test i primjenjivati potrebna dijagnostička obrada za otkrivanje raka vrata maternice i drugih tumora ostalih sijela ženskoga spolnoga sustava (jajnik, trup maternice, stidnica i rodnica).

Preporuke za zdrav spolni život:

• Vodite računa o održavanju pravilne higijene spolnih organa, pri pranju koristite vodu i sredstva namijenjena za održavanje spolne higijene. Pri tome izbjegavajte gelove ili sapune za tuširanje tijela.
• Nosite pamučno donje rublje.
• Ne stupajte u spolne odnose bez zaštite (kondoma) s osobama koje ne poznajete dovoljno. Kondom, osim sprečavanja trudnoće, štiti i od spolno prenosivih bolesti.
• Izbjegavajte često mijenjanje spolnih partnera.
• Razgovarajte s partnerom o spolno prenosivim bolestima i pri tome budite iskreni.
• Redoviti ginekološki pregledi najbolja su zaštita vašeg spolnog zdravlja. S tako malo truda – odlaskom svom ginekologu jednom godišnje, činite neizmjerno veliku uslugu svome zdravlju!
• Kod posjete ginekologu, razgovarajte s njim ili njom o svim pitanjima koja vas zanimaju u vezi s vašim spolnim zdravljem, Papa-testom, rizikom od raka vrata maternice i drugim nedoumicama koje vas muče. Zapamtite da je liječnik ginekolog vaš partner u čuvanju zdravlja i borbi protiv ginekoloških bolesti!
• Papa-test učinjen jednom godišnje smanjuje rizik smrti od raka vrata maternice za 90 posto! Zbog toga je Papa-test izuzetno važan: prvi nakon početka aktivnog spolnog života, a kasnije prema uputama liječnika.
• Svaki simptom spolne infekcije treba shvatiti ozbiljno i ne treba odlagati liječničku pomoć.

1 razmišljanje na “Rak grlića maternice – uzrok, simptomi i liječenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *