Raynaudov sindrom

Raynaudov sindrom

Prirodna medicina

Raynaudov sindrom je vazospazam dijelova šake potaknut hladnoćom, emocionalnim uzbuđenjem, koji uzrokuje neugodnost i promjenu boje kože (bljedilo, cijanozu, eritem ili kombinaciju ovih simptoma) u području jednog ili više prstiju. Rijetko su zahvaćena druga područja (npr. nos, jezik). Poremećaj može biti primaran ili sekundaran. Dijagnoza se postavlja klinički; obrada služi razlikovanju primarne od sekundarne bolesti.

Raynaudovi simptomi uključuju promjenu boje kože, ponekad uz trnce i utrnulost, najčešće u ekstremitetima. To je rezultat otrova iz jetre koji ulaze u krvotok – odnosno sindrom prljave krvi. Zašto svi koji su kronično dehidrirani nemaju i Raynaudov sindrom? Nemaju budući da su zaostali otrovi u ovom slučaju posebna vrsta stvaratelja problema: virusni otpad.

Iako drugi stvaratelji smetnji poput žive i dodatnih otrovnih teških metala sigurno mogu pridonijeti borbi jetre, kao i nahraniti virus kako bi mogao stvoriti više otrovnog otpada, oni koji su dijagnosticirani s Raynaudovim sindromom, imaju određenog stanovnika jetre: Epstein-Barrov virus. Bez obzira da li je liječnik pronašao i dijagnosticirao EBV u krvnom radu pacijenta s Raynaudom, virus je u tijelu. Iako se velik dio EBV mogao prenijeti na štitnjaču ili šire, dio je ostao u jetri.

Kada dermatoksin, ta otpadna tvar, koja sadrži tragove otrovnih teških metala, pobjegne iz jetre, ona može lebdjeti i plutati blizu kože, mijenjajući pigment na tim područjima i stvarajući tamne mrlje. Gusta, prljava krv i virusna jetra stvaraju Raynaudovu cirkulacijsku problematiku – kad se neurotoksini, dermatoksini i drugi uzročnici nevolja vrate iz jetre u krvotok, oni teže gravitirati na područja s nižom cirkulacijom; odnosno u prstima na rukama i nogama. I što je tamo više otrova u krvi, to je manje kisika; otuda i promjena boje koju mnogi imaju. Trnci i utrnulost mogu nastati zbog neurotoksina koji se skupljaju u krvi. Ako netko s Raynaudovim sindromom jede namirnice koje hrane virus, simptomi mogu postati ozbiljni. To je virusni i jetreni problem koji stvara problem s krvlju.

Iako EBV je najčešći uzročnik Raynaudovog sindroma, također su zabilježeni mnogi slučajevi zaraze citomegalovirusom koji su za posljedicu imali pojavu simptoma Raynauda, kao i Covid 19 pacijenti koji su nakon infekcije razvili simptome Raynaudovog sindroma.

Referenca:

https://proceedings.med.ucla.edu/wp-content/uploads/2021/01/Albustani-A201103MA-BLM-formatted.pdf

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *