Reishi gljive

Reishi gljive kao lijek

Savjeti o prehrani

Reishi gljive (lat. Ganoderma lucidum) nazivaju se još i „gljivama besmrtnosti“, „magičnim gljivama“ i „gljivama duhovne moći“. Sva ta imena one opravdano nose i zaslužuju.
Njihovo je prirodno stanište u Japanu, Kini i Koreji, rastu na drveću, a kineski naziv im je „ling zhi“.
Riječ je o gljivama koje su se među prvima počele koristiti u medicinske svrhe.

U tradicionalnoj kineskoj medicini primjenjuju se više od 2000 godina za liječenje raznih oboljenja.
Nekada davno zbog svoje ekskluzivnosti i rijetkosti bile su namijenjene samo kraljevskim obiteljima.

Nakon što se od druge polovice 20. st. počelo s organiziranim uzgojem ovih gljiva u Japanu, njihova ljekovita svojstva, nasreću, postala su dostupna širem broju ljudi.

Reishi gljivi se pripisuje niz pozitivnih učinaka na zdravlje čovjeka, među kojima su jačanje imuniteta i borba protiv različitih oblika karcinoma. No, uz prednosti reishi gljiva treba biti svjestan i potencijalnih rizika uzimanja ove gljive.

Što je reishi gljiva?

Reishi ima sjajan, kožasti i tvrd klobuk, promjera do 20 cm. Donja je strana klobuka prevučena gustim bjelkastim porama. Klobuk je najčešće žute, crvenkasto smeđe ili crvenkasto crne boje. Stručak je smeđe boje. Reishi raste kao saprofit ili parazit, na stablima ili panjevima većinom listopadnog drveća, najčešće raste na hrastu, vrlo rijetko na smreki ili arišu.

U reishiju nalazimo nekoliko molekula, koje uključuju triterpenoide, polisaharide i peptidoglikane koje se smatra zaslužnima za zdravstvene benefite ove biljke.

Iako se gljive najčešće jedu svježe, nalazimo ih i u obliku praha ili ekstrakta koji sadrži najvažnije i izdvojene molekule s ciljanim djelovanjem.

Kad se govori o reishi gljivama, različite forme su testirane u različitim uvjetima i niz je studija koji se bavio upravo utjecajem ove gljive na ljudsko zdravlje i mogućim nuspojavama.

Donosimo znanstveno potvrđene pozitivne učinke reishi gljiva na zdravlje:

Reishi gljive (Ganoderma lucidum) antikancerogeno djelovanje

Reishi gljive pokazale su veliki potencijal kao dodatak terapiji karcinoma.

„Rezultati su pokazali da su pacijenti koji su koristili ekstrakt G. lucidum gljive u svojemu liječenju raka imali 1,27 puta bolju reakciju na kemoterapiju ili radioterapiju nego oni koji nisu primali taj ekstrakt.“, navodi Cochrane u sustavnom pregledu iz 2016. godine.

Dodatno je navedeno poboljšanje kvalitete života i malen broj nuspojava, koje su uključivale nesanicu i mučninu. Ipak, naglasili su moguću terapeutsku djelotvornost reishi gljiva isključivo kao dodatak terapiji karcinoma određenoj od strane liječnika.

Zaštita jetre i detoksikacija

Reishi gljive su sposobne zaštiti jetru od oštećenja izazvanim raznim fiziološkim i biološkim faktorima. Osim toga učinci uzimanja Ganoderme mogu se videti i prije i poslije oštećenja jetre. Ganoderma gljive su redovno preporučivane od strane kineskih doktora u liječenju kroničnog hepatitisa. Rezultati istraživanja u Japanu su pokazala da uzimanje Ganoderme u trajanju od 2-15 tjedana kod pacijenata oboljelih od hepatitisa da je ukupni postotoak uspješnosti od 70-90%, stoga Ganoderma gljive se mogu koristiti za regeneraciju jetre i detoksikaciju, razne vrste kroničnog hepatitisa a takođe i za uspješno tretiranje lošeg rada jetrenih funkcija.

Jačaju imunološki sustav

Jedan od najvažnijih učinaka reishi gljive je taj što ona može podići vaše imunološki sustav .
Iako su neki detalji još uvijek nesigurni, istraživanje pokazuje da reishi gljive mogu utjecati na gene bijelih krvnih stanica, koji su kritični dijelovi vašeg imunološkog sustava.
Štoviše, nove su studije otkrile da neki oblici reishi gljiva mogu promijeniti putove upale u bijelim krvnim stanicama.

Iako imuni sustav koristi reishi gljivu kod bolesnika, neki dokazi pokazuju da ona može pomoći i zdravim ljudima.
U jednom istraživanju ova je gljiva poboljšala funkciju limfocita koji pomažu u borbi protiv infekcija i raka te sportaša izloženih stresnim uvjetima.
Međutim, druga ispitivanja na zdravim osobama nisu pokazala poboljšanje imunološke funkcije ili upale nakon 4 tjedna uzimanja ekstrakta reishija.

Sve u svemu, reishi gljiva utječe na bijele krvne stanice i imunološku funkciju. Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdile sve dobrobiti za zdrave i bolesne ljude.

Autoimune bolesti

Reishi ima sposobnost regulacije imunosistema odnosno regulacije imunosnog odgovora. Autoimune bolesti su one bolesti koje se najviše šire i na trećem su mjestu po zastupljenosti. Kontrolne ili supresorske stanice imunog sistema nisu u mogućnosti razlikovati antigen (stvarno strano tijelo) u organizmu od dijelova vlastitog tijela tako da na osnovu krive informacije vlastiti imuni sistem napada epitelne stanice kože,, sinovijalnu opnu, mijelinsku ovojnicu, stanice štitne žlijezde, gušteraču i druge. Ovu anomaliju ispravlja reishi. Dobri rezultati prema rezultatima Instituta Amato u Japanu su postignuti kod psorijaze, neurodermatitisa, reumatoidnog artritisa (RA), eritemskog lupusa, hašimotovog sindroma, kod alergija različitog podrijetla, skleroderme, uspješnost od 53 do 90%. Kako znamo da ovakve učinke ima samo mali broj vrsta, to reishi dobiva pravo značenje.

Djeluju neuroprotektivno i štite od Alzheimerove bolesti

Zahvaljujući obilju antioksidansa, reishi gljive smanjuju oksidativni stres te poboljšavaju modulaciju citokina u mozgu, a samim time djeluju neuroprotektivno te sprečavaju oštećenja mozga.

Studija iz 2012. pokazala je da ove gljive pružaju zaštitu i od Alzheimerove te Huntingtonove bolesti.

Pomažu u borbi protiv umora i depresije

Reishi se smatra i gljivom koja pozitivno utječe na smanjenje osjećaja umora i depresije te poboljšanje ukupne kvalitete života.

Studija koju su proveli Tang i suradnici nad osobama koje boluju od neurastenije (oblik neuroze koju obilježavaju kronični duševni i tjelesni umor, slabost, razdražljivost, nesanica i hipohondrija). Kako stoji u zaključku, nakon 8 tjedana uzimanja reishija kao dodatka prehrani, ispitanici su zabilježili smanjenje osjećaja umora i poboljšanje općeg mentalnog stanja.

Zasad nedostaju studije i znanstvene potvrde o utjecaju reishija na raspoloženje i mentalno zdravlje kod zdravih osoba.

Aktivira procese izmjene tvari i kolanje kisika

Visoka koncentracija germanija ima sposobnost aktivirati procese izmjene tvari. On djeluje i na tendenciju k protutumorskoj aktivnosti. Postoje i navodi da germanij ima antibakterijska, antimikotička, analgetska i protuvirusna svojstva i svojstva zaštite od zračenja. Germanij sudjeluje u transportu kisika iz pluća i osigurava optimalni transport kisika u sva tkiva. Fitoterpenoidi pokazuju antialergijska, antioksidacijska i antitumorska svojstva te svojstva zaštite jetre te imaju učinak umirenja boli.

Ti spojevi osiguravaju dobar protok krvi i sprječavaju stvaranje tromba, poboljšavaju učinkovitost i iskorištenje kisika u organizmu. Gljiva se rabi i za liječenje kroničnog hepatitisa, bronhalne astme i za liječenje side. Upotrebljava se u obliku tinkture, dodatka prehrani, odnosno praha u kapsulama i drugih pripravaka.

Djelovanje Ganoderme Lucidum na kardiovaskularni sustav

Stoljećima je Ganoderma poznata kao kardiovaskularna biljka pa je tako rutinski prepisivana u staroj Kini i Japanu pacijentima sa “ bolovima u grudima “, sa stresom i/ili koronarno arterijskim bolestima. Kineski znanstvenicii su našli da Ganoderma poboljšava krvotok i da sadrži kiseline tripertene koje snižavaju visok krvni tlak, smanjuju kolesterol i samim tim sprečavaju srčane bolesti – infarkt.

Šestomjesečna klinička istraživanja na medicinskom fakultetu u Tokiju su pokazala da je skoro polovica od 53 pacijenta sa povećanim krvnim tlakom imala značajno sniženje krvnog tlaka poslije uzimanja extrakta Ganoderme a slične rezultate su dobili Kineski znanstvenici u svojim opsežnim istraživanjima djelovanja extrakta Ganoderme na pacijente sa visokom razinom kolesterola kod kojih se razina kolesterola značajno snizila nakon samo 1-4 mjeseca svakodnevnog korištenja extrakta (kod 68% od 90 pacijenata).

Kontrola šećera u krvi

Nekoliko je studija pokazalo da molekule pronađene u gljivama reishi mogu smanjiti šećer u krvi kod životinja.
Neke preliminarne studije na ljudima primijetile su slična otkrića.
Međutim, većina istraživanja nije podržala ovu korist. Nakon procjene stotina sudionika, istraživači nisu pronašli nikakvu korist od postizanja boljih rezultata u šećeru u krvi.

Mješoviti rezultati bili su vidljivi za šećer u krvi nakon obroka. U nekim je slučajevima gljiva reishi snizila šećer u krvi, no u drugim su slučajevima uočeni lošiji rezultati u usporedbi s upotrebom posteljice.
I ovdje je potrebno više istraživanja.

Odlično pomažu kod sezonskih alergija i astme

Ganoderična kiselina iz reishi gljiva može spriječiti lučenje histamina, stoga odlično pomaže i kod sezonskih alergija.
Postoje slučajevi u kojima su upravo reishi gljive pomogle ljudima da se riješe neugodnih simptoma ove bolesti.
Ako patite od alergija, preporučuje se uzimati 1000mg reishi gljive dnevno. Osim toga, ova gljiva je odlična pomoć i kod tegoba astme.

Doziranje reishi gljiva

Doziranje reishija značajno ovisi o obliku u kojem se gljiva uzima. Najveće doze su kada se gljiva jede u izvornom obliku i dane doze dosežu 25 do 100 grama.

Ukoliko se uzima gljiva u svom sušenom obliku, doza se smanjuje na 10 puta manju: 2,5 do 10 grama.

Ekstrakt reishija se uzima u još manjim dozama, 1,5 do 9 grama na dan.

Reishi gljive – kontraindikacije i moguće nuspojave

Zbog svojih mogućih učinaka na snižavanje krvnog tlaka i interakciju s nekim lijekovima (antikoagulansima i antitromboticima), reishi gljive ne preporučuje se za uzimanje:

  • trudnicama,
  • dojiljama,
  • osobama koje imaju probleme sa zgrušavanjem krvi,
  • osobama koje koriste imunosupresivne lijekove,
  • u periodu prije operacije,
  • osobama s niskim krvnim tlakom.

Nuspojave nisu učestale i uključuju blage probavne smetnje, poput mučnine, proljeva i zatvora. Profesor Grant Tinsley za Healthline navodi da su do sada poznata samo 2 slučaja oštećenja jetre, i to kod osoba koje su sigurno konzumirale svježe reishi gljive sve dok se nisu prebacile na uzimanje praškastih dodataka prehrani.

Upravo zbog toga i s obzirom na to da tržište dodataka prehrani nije dovoljno regulirano, treba biti oprezan prilikom njihovog nabavljanja i odlaziti kod provjerenih dobavljača.

Naposljetku, reishi gljive (Ganoderma lucidum) dio su tradicionalne kineske medicine već dugi niz godina, a u zadnje vrijeme zbog svojih pozitivnih učinaka postale su privlačne kao dodatak terapiji suvremene medicine, osobito u slučaju karcinoma.

Slika preuzeta sa www.stock.adobe.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *