Relapsirajući polikondritis

Relapsirajući polihondritis: uzroci, simptomi i liječenje

Simptomi

Relapsirajući polikondritis (RP) je rijetka autoimuna bolest koja napada hrskavicu i vezivno tkivo u tijelu. Hrskavica je tkivo koje se nalazi u zglobovima, ušima, nosu i grlu, dok vezivno tkivo podupire i povezuje različite organe i strukture u tijelu. RP se karakterizira upalom i oštećenjem ovih tkiva, što može dovesti do niza simptoma i dugoročnih komplikacija.

Uzroci relapsirajućeg polihondritisa

Za sada, uzroci relapsirajućeg polihondritisa ostaju nepoznati. Međutim, liječnici su primijetili da dijeli slične simptome s reumatoidnim artritisom i drugim autoimunim bolestima. Evo nekoliko ključnih informacija o uzrocima RP:

 • Autoimuni odgovor: RP se često povezuje s autoimunim mehanizmima. U slučaju autoimunih bolesti, imunološki sustav tijela ima problema s borbom protiv infekcija, što često dovodi do upale tkiva. Iako točan mehanizam još uvijek nije potpuno razumljiv, autoimuni odgovor vjerojatno igra ključnu ulogu u razvoju RP.
 • Genetski faktori: Iako nema specifičnih gena koji su izravno povezani s RP, postoji mogućnost da genetski faktori igraju ulogu u predispoziciji za ovaj poremećaj. Daljnja istraživanja su potrebna kako bi se bolje razumjeli genetski čimbenici u RP.
 • Okolišni čimbenici: Iako nije potpuno jasno, neki okolišni faktori mogu doprinijeti razvoju RP. Ovo može uključivati ​​infekcije, izloženost određenim tvarima ili drugim vanjskim čimbenicima. Međutim, ovi faktori još uvijek zahtijevaju dodatno istraživanje kako bi se potvrdila njihova uloga.

Simptomi relapsirajućeg polihondritisa

Relapsirajući polihondritis može zahvatiti različite dijelove tijela, a simptomi variraju od blagih do teških. Najčešći simptomi su:

 • Bol i oteknuće: Bol na mjestima hrskavice i zglobova je jedan od glavnih simptoma relapsirajućeg polihondritisa. Upala uzrokuje otekline i nelagodu. Bol se iznenada javlja oko ušiju, nosa i očiju, kao i zglobova i tkiva.
 • Upala očiju, nosa i ušiju: RP može zahvatiti oči, nos i uši. Upala oko očiju može uzrokovati deformacije vanjskog dijela ušiju i “sedlastog nosa”. Osim toga, poremećaj može dovesti do keratitisa ili konjunktivitisa. Upala u ušima i nosu također uzrokuje deformacije hrskavice.
 • Problemi s disanjem: Upala dušnika može uzrokovati kroničnu promuklost i bol u grlu. Što može ugroziti disanje i predstavlja ozbiljan simptom RP-a.
 • Zahvaćanje krvnih žila, srca i bubrega: RP može dovesti do upale krvnih žila, srca i bubrega, čineći ga opasnim po život ako se ne liječi na vrijeme. Upala srca, krvnih žila i kože zbog RP-a može uzrokovati aneurizmu, perikarditis ili vaskulitis.
 • Gubitak težine i umor: Kao i neka druga kronična stanja, RP može uzrokovati gubitak težine i umor.

Dijagnoza relapsirajućeg polikondritisa

Dijagnosticiranje relapsirajućeg polihondritisa (RP) može biti izazov jer simptomi mogu biti nespecifični i pojavljivati se u navratima. Također, RP se može pogrešno protumačiti kao druge bolesti. Liječnički pristup dijagnostici obično uključuje kombinaciju slijedećeg:

 • Anamneza (pacijentova povijest) i fizički pregled: Liječnik će vas pitati o vašim simptomima, medicinskoj povijesti i eventualnim obiteljskim predispozicijama za autoimune bolesti. Fizički pregled će se fokusirati na područja koja su najčešće pogođena kod RP-a, kao što su uši, nos, zglobovi i oči.
 • Laboratorijski testovi: Iako ne postoji jedan specifičan krvni test za dijagnozu RP-a, određeni testovi mogu pružiti korisne informacije. Ti testovi mogu uključivati:
  • Krvnu sliku: za provjeru znakova upale u tijelu.
  • Reumatoidni faktor i ANA (antinuklearna antitijela): iako ovi testovi mogu biti povišeni kod osoba s RP-om, mogu biti povišeni i kod drugih autoimunih bolesti.
  • Sedimentna brzina eritrocita (ESR) i C-reaktivni protein (CRP): ovi testovi mogu pokazati aktivnost upale u tijelu.
 • Slikovne pretrage: Slikovne pretrage poput rendgenskih snimaka, CT pregleda i MRI skeniranja mogu pomoći u identificiranju upale i oštećenja hrskavice u zglobovima, nosnoj šupljini i grkljanu.
 • Biopsija: U nekim slučajevima, liječnik može preporučiti biopsiju kako bi se potvrdio ili isključio RP. Biopsija podrazumijeva uzimanje malog uzorka tkiva iz pogođenog područja, kao što je ušna školjka ili nosna hrskavica, te njegovu mikroskopsku analizu.

  Kriteriji za dijagnozu RP-a: Postavljanje konačne dijagnoze RP-a obično se zasniva na kriterijima izrađenim od strane medicinskih organizacija. Najčešće korišteni kriteriji su oni Američkog kolegija za reumatologiju (ACR) iz 1990. godine. Prema ovim kriterijima, za dijagnozu RP-a potrebno je najmanje tri od sljedećih šest manifestacija:

  • Dvostrani aurikularni hondritis (upala ušne školjke): Ovo je najčešći simptom RP-a i može se manifestirati kao bol, crvenilo i oticanje ušnih školjki.
  • Neerozivni seronegativni inflamatorni poliartritis (upala više zglobova): Kod RP-a, upala zglobova obično nije praćena oštećenjem kostiju (erozija) i negativni su testovi na reumatoidni faktor.
  • Rinitis s nazalnim hondritisom (upala nosne sluznice i hrskavice): Ovo može uzrokovati hripavost, krvarenje iz nosa i otežano disanje.
  • Oftalmitis (upala očiju): Upala očiju kod RP-a može zahvatiti različite dijelove oka i izazvati crvenilo, bol i osjetljivost na svjetlost.
  • Respiratorna hondritis (upala hrskavice dišnog sustava): Ovo može dovesti do otežanog disanja i hrkanja.
  • Vestibuloauditorne disfunkcije (gubitak sluha i poremećaji ravnoteže): Upala unutarnjeg uha može dovesti do gubitka sluha i vrtoglavica.

  Liječenje relapsirajućeg polikondritisa

  Cilj liječenja relapsirajućeg polihondritisa (RP) je kontrolirati upalu, spriječiti daljnje oštećenje tkiva i ublažiti simptome. Liječenje obično uključuje kombinaciju lijekova i u nekim slučajevima može biti potrebna operacija.

  Ljekovi

  • Kortikosteroidi: Kortikosteroidi, kao što su prednizon, su prva linija liječenja za RP. Oni su učinkoviti u suzbijanju upale i smanjenju simptoma.
  • Imunosupresivi: Imunosupresivi su lijekovi koji pomažu u suzbijanju prekomjernog djelovanja imunološkog sustava. Oni se mogu koristiti u kombinaciji s kortikosteroidima ili kao zamjena za njih u slučaju da kortikosteroidi nisu dovoljno učinkoviti. Uobičajeni imunosupresivi uključuju metotreksat, azatioprin i leflunomid.
  • Biološki lijekovi: Biološki lijekovi su nova klasa lijekova koji ciljaju specifične dijelove imunološkog sustava koji su uključeni u RP. Oni se mogu koristiti kod osoba s teškim simptomima ili koji su otporni na liječenje RP-a. Uobičajeni biološki lijekovi uključuju rituximab, adalimumab i tocilizumab.

  Ostali načini liječenja

  • Fizioterapija: Fizioterapija može pomoći u održavanju pokretljivosti i jačanju zglobova pogođenih RP-om.
  • Kirurško liječenje: U nekim slučajevima, operacija može biti potrebna za korekciju oštećenja zglobova ili drugih struktura. Na primjer, operacija se može provesti za rekonstrukciju nosne hrskavice ili za poboljšanje sluha kod osoba s oštećenim unutarnjim uhom.

  Važno je napomenuti

  • Liječenje RP-a mora biti individualizirano za svakog pacijenta. Liječnik će uzeti u obzir težinu bolesti, simptome, opće zdravlje i druge čimbenike prilikom određivanja najboljeg plana liječenja.
  • RP je kronična bolest i liječenje je obično dugoročno. Pacijenti s RP-om moraju redovito pratiti kod liječnika kako bi se kontrolirala bolest i prilagodila terapija po potrebi.
  • Iako liječenje ne može izliječiti RP, ono može značajno poboljšati kvalitetu života osoba s ovom bolešću.

  Prehrana kod relapsirajućeg polikondritisa

  Iako nema specifične prehrane za relapsirajući polihondritis (RP), zdrava prehrana bogata hranjivim sastojcima može općenito podržati zdravlje i dobrobit kod osoba s ovom bolešću. Zdrava prehrana može pomoći kod:

  • Smanjenja upale: Određene namirnice mogu imati protuupalna svojstva.
  • Održavanja zdrave težine: Održavanje zdrave težine može smanjiti opterećenje na zglobove i druge pogođene strukture.
  • Jačanja imunološkog sustava: Zdrava prehrana može osigurati organizmu hranjive sastojke potrebne za optimalno funkcioniranje imunološkog sustava.

  Opće preporuke za prehranu kod RP-a

  • Voće i povrće: Voće i povrće je bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima koji mogu imati protuupalna svojstva. Težite prema raznobojnom voću i povrću kako bi ste unijeli širok spektar hranjivih sastojaka.
  • Cjelovita zrna: Cjelovita zrna su bogata hranjivim vlaknima koja mogu pomoći u regulaciji probave i održavanju zdrave težine.
  • Zdrave masti: Zdrave masti, poput onih iz maslinovog ulja, avokada i oraha, mogu imati protuupalna svojstva.
  • Proteini: Protein, kao što je onaj iz riba, peradi,… potreban je za izgradnju i popravak tkiva.
  • Ograničenje soli: Prekomjerna konzumacija soli može pogoršati upalu.
  • Ograničenje šećera: Ograničenje dodanog šećera može pomoći u regulaciji težine i smanjenju upale.

  Dodatne prehrambene strategije koje se mogu razmotriti

  • Omega-3 masne kiseline: Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribama i lanenom sjemenu, imaju protuupalna svojstva.
  • Probiotici: Probiotici su žive bakterije koje se nalaze u fermentiranoj hrani i probiotičkim suplementima. One mogu podržati zdravlje probave i pomagati u suzbijanju upale.

  Važno je napomenuti da je ovaj tekst informativan i ne predstavlja zamjenu za savjet liječnika. Ako imate bilo kakvih simptoma koji bi mogli ukazivati na RP, obratite se svom liječniku za dijagnozu i liječenje.

  Izvori:
  National Center for Biotechnology Information. (n.d.). GeneReviews®.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK436007/

  Cleveland Clinic. (n.d.). Relapsing Polychondritis.
  https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24846-relapsing-polychondritis

  Vasculitis UK. (n.d.). Relapsing Polychondritis.
  https://www.vasculitis.org.uk/about-vasculitis/relapsing-polychondritis

  Relapsing Polychondritis Awareness and Support Foundation. (n.d.). About RP.
  https://polychondritis.org/about-rp/

  Medical News Today. (n.d.). Relapsing Polychondritis: Symptoms, Causes, and Treatment.
  https://www.medicalnewstoday.com/articles/relapsing-polychondritis

  WebMD. (n.d.). Relapsing Polychondritis: Facts.
  https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/relapsing-polychondritis-facts

  National Organization for Rare Disorders. (n.d.). Relapsing Polychondritis.
  https://rarediseases.org/rare-diseases/relapsing-polychondritis/

  MSD Manuals. (n.d.). Relapsing Polychondritis.
  https://www.msdmanuals.com/home/bone,-joint,-and-muscle-disorders/autoimmune-disorders-of-connective-tissue/relapsing-polychondritis

  Slika je napravljena pomoću AI.

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *