Resveratrol je prirodna fitokemikalija koja se nalazi u određenim biljkama poput grožđa, borovnica, kikirikija i crnog vina. Ova tvar je izazvala značajan interes u medicinskoj zajednici zbog svojih potencijalnih koristi po zdravlje. U ovom članku ću napisati nešto više o resveratrolu kao lijeku, analizirati njegove farmakološke osobine i pregledati dosadašnja istraživanja u pogledu terapijske primjene.
Resveratrol je biljni spoj koji djeluje poput antioksidansa.
Ovaj spoj se uglavnom koncentrira u ljusci i sjemenkama grožđa te bobičastog voća. Ovi dijelovi grožđa uključeni su u fermentaciju crnog vina, stoga je ovdje posebno visoka koncentracija resveratrola.
Međutim, velik dio istraživanja o resveratrolu proveden je na životinjama i epruvetama uz korištenje velikih količina tog spoja.
Kod ograničenih istraživanja na ljudima, većina se usredotočila na dopunske oblike spoja, u koncentracijama višim od onih koje možete dobiti hranom.
Svojstva Resveratrola
Resveratrol ili 3,5,4′-trihidroksistilben, je stilbenoid, derivat stilbena, a pripada velikoj skupini polifenolnih spojeva (polifenola). Neke vrste biljaka proizvode resveratrol kao odgovor na ozljedu, infekciju gljivicama, ultraljubičasto zračenje ili drugu vrstu stresa. Resveratrol je topljiv u mastima, a osnovu molekule resveratrola čine dva aromatska prstena, povezana dvostrukom vezom. Prisutnost te dvostruke veze omogućava postojanje resveratrola u dva izomerna oblika, cis- (Z) i trans- (E) resveratrol. Trans- i cis-resveratrol mogu biti u slobodnom obliku ili vezani na glukozu (kao glukozidi). Resveratrol-3-O-β-glukozid se naziva piceid, a trans-oblik resveratrola pri izlaganju ultraljubičastoj svjetlosti izomerizira u cis-oblik. Trans-resveratrol u obliku praška je stabilan pri 75 %-tnoj vlazi i pri 40 °C u prisutnosti zraka. No, nestabilan je u prisutnosti visokog pH, dok je cis-resveratrol, ako ga se štiti od svjetla, relativno stabilan pri sobnoj temperaturi u 50 %-tnom etanolu. Nizak pH također uzrokuje pretvorbu, tj. izomerizaciju cis-resveratrola u trans-resveratrol. Sadržaj resveratrola u kožici grožđa i pulpi je stabilan nakon fermentacije i skladištenja tijekom dužih perioda. Ipak, dominantan oblik resveratrola jest trans-resveratrol, a pojava cis-resveratrola u npr. nekim vinima se događa upravo zbog fotoizomerizacije, djelovanja enzima tijekom fermentacije ili otpuštanja s viniferina, polimera resveratrola. Također, pokazalo se da je trans-resveratrol više biološki aktivan oblik resveratrola.
Metabolizam
Istraživanja pokazuju da se oko 70 % oralno uzimanog resveratrola apsorbira, no samo se manje količine nepromijenjenog resveratrola mogu naći u plazmi. Naime, iako se resveratrol dobro apsorbira, njegova biološka raspoloživost je mala ( 1 %) zbog njegovog brzog metaboliziranja i izlučivanja. Resveratrol se primarno izlučuje urinom i metabolizira se na tri načina, uključujući glukonuridaciju i sulfaciju fenolnih skupina te hidrogenaciju alifatske dvostruke veze. Zanimljivo je da hidrogenaciju dvostruke veze vrlo vjerojatno provode crijevne bakterije, dok se druga dva procesa odvijaju u jetri. Najbrojniji metaboliti resveratrola u ljudi su trans-resveratrol-3-O-glukuronid i trans-resveratrol-3-sulfat, a pokazalo se da se više od 80 % resveratrola konjugira u resveratrol-glukuronid, dok se ostatak pretvara u resveratrol-sulfat. Također, pokazalo se da je biološka raspoloživost resveratrola u obliku glukozida (npr. piceid), a kojeg ima u soku od grožđa, još manja, te da na biološku raspoloživost trans-resveratrola iz crnog vina ne utječe hrana. Točnije, biološka raspoloživost trans-resveratrola iz vina je gotovo ista i kada se vino uzima na prazan želudac i kada se uzima s hranom. Potrebno je napomenuti da crno vino sadrži više flavonoida kvercetina nego što ga sadrži bijelo vino. Kvercetin može inhibirati sulfaciju i glukuronidaciju resveratrola, što omogućuje da nemetabolizirani oblici resveratrola ulaze u krvotok, a čime bi se poboljšala biološka raspoloživost resveratrola.
Zdravstvene benefiti Resveratrola
Resveratrol ima mnoge potencijalne zdravstvene prednosti zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava.
Potiče zdravlje kardiovaskularnog sustava
Resveratrol je opsežno proučavan zbog potencijalnih dobrobiti za zdravlje srca, uključujući njegovu sposobnost snižavanja krvnog tlaka i poboljšanja razine kolesterola.
Nekoliko studija pokazuje da antioksidativni učinci resveratrola mogu pomoći u smanjenju sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka kod osoba s hipertenzijom (visoki krvni tlak) i mogu zaštititi od moždanog udara.
Druga istraživanja sugeriraju da resveratrol može poboljšati funkciju endotela – unutarnje ovojnice krvnih žila – pomažući u smanjenju vaskularnog oksidativnog stresa i krutosti arterija, što pomaže u promicanju zdravog protoka krvi i štiti od bolesti srca.
Također se pokazalo da resveratrol poboljšava razinu lipida (kolesterola) u krvi, smanjujući ukupni kolesterol i trigliceride (vrsta masti). Visoke razine lipida (masti) u krvi povezane su s povećanim rizikom od bolesti srca i moždanog udara. Dokazano je da resveratrol smanjuje lipoprotein niske gustoće (LDL), koji se često naziva “lošim” kolesterolom, što može pomoći u zaštiti od bolesti srca.
Pojačava kognitivnu funkciju
Resveratrol može potaknuti kognitivnu funkciju i zaštititi od određenih neurodegenerativnih poremećaja, poput Alzheimerove bolesti. Resveratrol ima snažno antioksidativno djelovanje koje pomaže u zaštiti neurona (moždanih stanica) od učinaka štetnih slobodnih radikala – kemikalija povezanih s razvojem Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti i Huntingdonove bolesti.
Također se pokazalo da resveratrol poboljšava funkciju hipokampusa — dijela mozga odgovornog za pamćenje, učenje i prostornu navigaciju. Istraživanja pokazuju da protuupalna svojstva resveratrola mogu zaštititi kognitivnu funkciju kod starijih osoba, pomažući u održavanju pamćenja i kognitivnih sposobnosti funkcionirati kako starite.
Jedna je studija otkrila da resveratrol smanjuje nakupljanje amiloid-beta plakova u mozgu – obilježje Alzheimerove bolesti. Studija je otkrila da dnevna doza od 500 mg resveratrola tijekom 52 tjedna značajno smanjuje razine amiloida-beta u cerebrospinalnoj tekućini osoba s blagom do umjerenom Alzheimerovom bolešću, što sugerira da resveratrol može pomoći u usporavanju napredovanja bolesti.
Podržava zdravu metaboličku funkciju
Istraživanja koja ispituju učinke resveratrola na metaboličku funkciju sugeriraju da on može koristiti zdravlju metabolizma pomažući u regulaciji razine šećera u krvi i smanjujući osjetljivost na inzulin, što može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i drugih metaboličkih stanja.
Prema nekim istraživanjima, resveratrol može pomoći u liječenju dijabetesa tipa 2. Jedna je studija otkrila da suplementacija resveratrolom poboljšava osjetljivost na inzulin i smanjuje razinu šećera (glukoze) u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2. Druga je studija otkrila da resveratrol smanjuje oksidativni stres kod osoba s dijabetesom, što može pomoći u zaštiti od komplikacija povezanih s dijabetesom poput bolesti srca.
Dodatne studije su otkrile da suplementacija resveratrola od 500 mg dnevno tijekom 12 tjedana smanjuje tjelesnu težinu, opseg struka i markere upale kod osoba s metaboličkim sindromom (skupina stanja koja mogu povećati rizik od moždanog udara, bolesti srca i dijabetesa tipa 2). Sudionici studije značajno su poboljšali osjetljivost na inzulin, smanjili krvni tlak i poboljšali metabolizam lipida (vrsta masti).
Može ublažiti bolove u zglobovima
Resveratrol ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva, koja mogu pomoći kod zdravlja zglobova i smanjenju bolova i oštećenja zglobova kod ljudi s određenim vrstama artritisa.
Istraživanja pokazuju da resveratrol može biti učinkovita komplementarna terapija i pomoć u smanjenju bolova u zglobovima kod ljudi s osteoartritisom. U jednoj studiji, dnevna doza od 500 mg dodatka resveratrola značajno je smanjila bolove u zglobovima kod ljudi s blagim do umjerenim osteoartritisom koljena u kombinaciji sa standardnim liječenjem.
U drugoj studiji, resveratrol je učinkovito ublažio upalu i oštećenje zglobova kod ljudi s reumatoidnim artritisom (RA). Smatralo se da štiti od određenih komplikacija reumatoidnog artritisa, kao što su parodontitis (bolest desni) i intersticijska upala pluća.
Može zaštititi od raka
Resveratrol je istraživan zbog njegove potencijalne upotrebe u prevenciji raka i kao adjuvantne (dodatne) terapije za liječenje raka. Studije u epruveti i na životinjama pokazuju da resveratrol može imati antikancerogena svojstva koja mogu pomoći u prevenciji ili borbi protiv određenih vrsta raka, uključujući rak dojke, debelog crijeva, želuca, gušterače, prostate, jajnika i endometrija.
Istraživanja pokazuju da resveratrol može:
- Izazivati apoptozu (smrt) stanica raka
- Blokirati rast i širenje stanica raka
- Povećati učinkovitost standardnih tretmana raka, kao što su kemoterapija i terapija zračenjem
- Inhibirati određene spolne hormone kako bi se spriječio rast karcinoma ovisnih o hormonima
- Smanjitie nuspojave kemoterapije
Ostale namjene
Osim gore navedenih zdravstvenih prednosti, resveratrol može imati i druge prednosti. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo ima li resveratrol sljedeće prednosti:
- Zdravo starenje: istraživanje na životinjskim modelima sugerira da antioksidativni učinci resveratrola mogu pomoći u aktiviranju specifičnih staničnih puteva uključenih u promicanje dugovječnosti i smanjenjem bolesti povezanih sa starenjem.
- Alergije: Sprej za nos koji sadrži resveratrol može pomoći u smanjenju simptoma alergije kod osoba sa sezonskim alergijama, osobito peludne groznice.
- Zdravlje kože: resveratrol može poboljšati zdravlje kože smanjenjem upale, poticanjem proizvodnje kolagena i zaštitom od oštećenja ultraljubičastim (UV) zračenjem.
- Zdravlje očiju: sposobnost resveratrola da se bori protiv oksidativnog stresa može zaštititi od makularne degeneracije povezane sa starenjem, uobičajene očne bolesti koja može uzrokovati gubitak vida.
- Potpora imunološkom sustavu: niske doze resveratrola mogu podržati funkciju imunološkog sustava jačanjem antioksidativne aktivnosti i smanjenjem upale.
Nuspojave resveratrola
Kada se uzima na usta: ljudi često konzumiraju resveratrol u malim količinama u hrani. Suplementi resveratrola su vjerojatno sigurni kada se uzimaju na usta u dozama do 1500 mg dnevno do 3 mjeseca. Više doze do 2000-3000 mg dnevno sigurno su korištene 2-6 mjeseci. Ali veća je vjerojatnost da će te veće doze izazvati želučane tegobe.
Kada se nanese na kožu: Resveratrol je vjerojatno siguran ako se koristi do 30 dana.
Kada se prska u nos: Resveratrol je vjerojatno siguran ako se koristi do 4 tjedna.
Posebne mjere opreza i upozorenja
Trudnoća i dojenje: Resveratrol je vjerojatno siguran ako se koristi u količinama koje se nalaze u nekoj hrani. Međutim, tijekom trudnoće i dojenja važan je izvor resveratrola. Resveratrol se nalazi u ljusci grožđa, soku od grožđa, vinu i drugim izvorima hrane. Vino se ne smije koristiti kao izvor resveratrola tijekom trudnoće ili dojenja.
Djeca: Nema dovoljno pouzdanih informacija da bismo znali je li sigurno uzimati na usta u većim količinama. Resveratrol je vjerojatno siguran za djecu ako se prska u nos do 2 mjeseca.
Poremećaji krvarenja: Resveratrol može usporiti zgrušavanje krvi i povećati rizik od krvarenja kod osoba s poremećajima krvarenja.
Stanje osjetljivo na hormone poput raka dojke, raka maternice, raka jajnika, endometrioze ili fibroida maternice: resveratrol bi mogao djelovati poput estrogena. Ako imate bilo kakvo stanje koje bi se moglo pogoršati izlaganjem estrogenu, nemojte koristiti resveratrol.
Kirurgija: Resveratrol može povećati rizik od krvarenja tijekom i nakon operacije. Prestanite koristiti resveratrol najmanje 2 tjedna prije zakazane operacije.
Interakcije
Umjerena interakcija
Budite oprezni s ovom kombinacijom
Lijekovi koje mijenja jetra (supstrati citokroma P450 3A4 (CYP3A4)) stupaju u interakciju s RESVERATROLOM
Neki lijekovi se mijenjaju i razgrađuju u jetri. Resveratrol može promijeniti koliko brzo jetra razgrađuje ove lijekove. To bi moglo promijeniti učinke i nuspojave ovih lijekova.
Lijekovi koji usporavaju zgrušavanje krvi (antikoagulansi/antitrombocitni lijekovi) stupaju u interakciju s RESVERATROLOM
Resveratrol može usporiti zgrušavanje krvi. Uzimanje resveratrola zajedno s lijekovima koji također usporavaju zgrušavanje krvi može povećati rizik od modrica i krvarenja.
Lijekovi koje mijenja jetra (supstrati citokroma P450 1A1 (CYP1A1)) stupaju u interakciju s RESVERATROLOM
Lijekovi koje mijenja jetra (supstrati citokroma P450 1A2 (CYP1A2)) stupaju u interakciju s RESVERATROLOM
Lijekovi koje mijenja jetra (supstrati citokroma P450 1B1 (CYP1B1)) stupaju u interakciju s RESVERATROLOM
Lijekovi koje mijenja jetra (supstrati citokroma P450 2C19 (CYP2C19)) stupaju u interakciju s RESVERATROLOM
Lijekovi koje mijenja jetra (supstrati citokroma P450 2E1 (CYP2E1)) stupaju u interakciju s RESVERATROLOM
Doziranje
Resveratrol su najčešće koristili odrasli u dozama od 250-1000 mg na usta dnevno do 3 mjeseca. Također se ponekad koristi u sprejevima za nos. Razgovarajte s liječnikom kako biste saznali koja bi doza mogla biti najbolja za određeno stanje.
Što se događa ako uzmem previše resveratrola?
Ne postoji utvrđena gornja granica ili preporučeni unos za resveratrol, a nije bilo izvješća o toksičnosti ili predoziranju kod ljudi iz prehrambenih ili suplementarnih izvora. Međutim, studije na glodavcima pokazale su da ekstremno visoke doze resveratrola mogu dovesti do oštećenja bubrega i jetre.
Ako uzimate vrlo visoke doze resveratrola, možete doživjeti nuspojave ili neželjene događaje kao što su:
- Gastrointestinalna nelagoda (npr. mučnina, povraćanje, proljev i bol u trbuhu)
- Povećan rizik od krvarenja
- Oštećenje jetre ili bubrega
Potražite liječničku pomoć ako sumnjate da ste uzeli previše resveratrola.
Reference:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9412308/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164842/
https://www.drugs.com/resveratrol.html#
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332221009483
https://www.verywellhealth.com/resveratrol-7112785
https://definicijahrane.hr/definicija/hranjive-tvari/bioloski-aktivne-tvari/resveratrol/
https://www.healthline.com/nutrition/resveratrol
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-307/resveratrol
https://health.clevelandclinic.org/resveratrol-benefits/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/resveratrol-benefits
Slika preuzeta sa https://www.verywellhealth.com/resveratrol-7112785
1 razmišljanje na “Resveratrol kao lijek”