Reumatoidni artritis je upalno stanje koje zahvaća zglobove. Kod ovih bolesnika preporuča se vegetarijanski tip prehrane i to u prvom redu prehrana koja obiluje voćem i povrćem, mahunarkama ali ne i svim žitaricama.
Sklonost artritisu može biti nasljedna, ali se nove spoznaje u vezi ove bolesti sve više bave i drugim čimbenicima koji potiču nastanak i rasplamsavanje bolesti. Karakteristično je da se bolest javlja u srednjoj životnoj dobi i da predstavlja na svojevrstan način doživotnu bolest. Ohrabruje stoga činjenica da se svakodnevno otkrivaju brojni faktori koji utječu na tu bolest, njen tijek i intenzitet i da se pomnim korektivnim mjerama u načinu života može uvelike kontrolirati reumatoidni artritis. Dokazano je da hrana može uzrokovati smanjenje ili pak povećanje intenziteta upalnog stanja kod ove bolesti. Danas se sa sigurnošću zna da posebni sastojci hrane, masti sadržane u ulju riba hladnih mora (bakalara, lososa) mogu regulirati i utjecati na povoljnu funkciju tvari sličnim hormonima – eikosanoida. Pomoću njih se može kontrolirati upala, bol i ostali simptomi koji se javljaju kod reumatoidnog artritisa.
Sve se više počinje razmatrati činjenica da se tijek bolesti mijenja u smislu pogoršanja ako se u prehrani koriste neke specifične aminokiseline i pojedini proteini ili bjelančevine. Bjelančevine mogu pokrenuti imunološku reakciju, čija je direktna posljedica izazivanje upalnih promjena na zglobovima. Postoje studije koje govore u prilog tome da je gluten (protein sadržan u žitaricama) odgovoran za pogoršanje bolesti kod nekih pacijenata. Kod nekih pacijenata pogoršanje bolesti javljalo se kada je njihova prehrana obilovala mlijekom i mliječnim proizvodima, poput sira. Kod drugih se pak pacijenata bolest rasplamsavala kad bi se jelo meso i suhomesnati proizvodi. Konzervansi sadržani u polutrajnim mesnim prerađevinama mogu izazvati alergijske artritične reakcije. Stoga se konzumacija takvih proizvoda ne preporuča osobama sklonim obolijevanju od reumatoidnog artritisa i njima se sugerira upotreba biljnih proteina, s izuzetkom glutena, proteina sadržanog u pšenici, ječmu i raži. Potrebno je da svaki pojedinac sam na neki način testira namirnice koje pogoduju iscjeljivanju od te bolesti ili da prepozna one koje djeluju na pogoršanje simptoma.
Hrana bogata omega-3-polinezasićenim masnim kiselinama ima povoljan utjecaj na tijek bolesti. Namirnice bogate jodom i one koje potiču rad jetre te djeluju na detoksikaciju krvi preporučuju se u prehrani. Štoviše, preporuča se i kratkotrajni post kako bi se umanjili simptomi bolesti kada je ona u akutnoj fazi. Primijećeno je da nakon takvog režima gladovanja ili ograničavanja prehrane na samo one namirnice koje djeluju blagotvorno kod artritisa vrlo brzo u svega nekoliko dana nestaju simptomi, pacijenti se osjećaju bolje, smanjuju se i bolovi i ukočenost zglobova.
Primjer tjednog jelovnika
Dozvoljena je konzumacija vina i to najviše 1,5 dcl na dan. Svoj dnevni jelovnik možete obogatiti s tri velike žlice maslinova ulja kojima možete začiniti hranu po želji.
Za doručak uzmite mlijeko s najmanjim sadržajem mliječne masti i žlicom meda i u to dodajte zobene pahuljice i popijte čašu prirodnog voćnog soka. Pokušajte izbjegavati proizvode od kukuruznog i pšeničnog brašna. Za međuobrok odaberite voće ili fermentirani mliječni proizvod.
Dan | Ručak | Večera |
Ponedjeljak | riža s rajčicama (70 g); salata od radiča (200 g); ječmeni kruh (60 g); breskve iz kompota; oligomineralna voda | tuna (100 g); kuhana blitva na salatu (100 g), raženi kruh (60 g); čaša crnog vina |
Utorak | zapečeni kuhani poriluk s vrhnjem (100 g); kuhane pitome šparoge na saltu (150 g); raženi kruh (60 g); sok od ananasa | varivo od koprive i riže s krumpirom (150 g); bijelo meso na žaru (80 g); kuhana brokula za salatu (150 g); tost od riže, čaj od ružmarina |
Srijeda | mozzarelom s rajčicom, tri šnite pršuta; riga i endivija za salatu (150 g); raženi kruh kruh (60 g); sladoled od vanilije s borovnicama | varivo od pasiranog graška i boba s prosom (od 150 g) i kuhani oslić (150 g); zeleni radič (150 g); ječmeni kruh sa sjemenkama buče (60 g); čaša crnog vina |
Četvrtak | rižoto s tikvicama (70 g); brokule kuhane na pari za salatu (100 g); kesten-pire; oligomineralna voda | lungić pečen na grill-tavi (100 g); kuhani kupus s peršinom i češnjakom (100 g); raženi kruh (60 g); čaj od lipe |
Petak | tjestenina od riže s kineskim povrćem (100 g); miješana salata od rajčica i endivije (200 g); čokoladna torta, zeleni čaj | varivo od riže i brokule (100 g); jaje pečeno na teflonskoj tavi s maslinovim uljem; raženi kruh (60 g); čaša bijelog vina |
Subota | špageti s umakom pesto (70 g); gljive sa žara (80 g); kuhana cikorija za salatu (200 g); integralni kruh (60 g); dinja u šampanjcu | pileća juha s mesom i rižom; miješana salata od rajčica i endivije (200 g); integralni kruh (60 g); čaša crnog vina |
Nedjelja | kuhana posna svinjetina s kupusom (150 g); miješana salata od mrkve, rajčica, zelene salate i rikule (150 g); raženi kruh (60 g); gratinirane smokve, čaša crnog vina | miso-juha s algama i tofuom (150 g); paprike, tikvice i patlidžani sa žara (150 g); rižine pogačice (60 g); čaša sojinog mlijeka |
Preuzeto sa www.plivazdravlje.hr
Mnogo dobar i poučan članak. Iz prve ruke znam koliko svaki savjet može biti od koristi. https://artritis.hr/kvalitetno-zivjeti-s-artritisom/ , https://artritis.hr/najbolji-prirodni-lijekovi-za-artritis/ . Ovo su neki linkovi gdje sam ja pronašla savjete koji su mi pomogli pa možda pomogne još nekome.