Ribizle

Ribizle kao lijek

Savjeti o prehrani

Ribizla ili ribiz je česta biljka kod nas, a radi se o voćnoj vrsti koja od davnina ukrašava vrtove naših seoskih okućnica. Izuzetno je vrijednog nutritivnog sastava, bez obzira o kojoj je podvrsti riječ, pa se često koristi u alternativnoj medicini.

Ribizlu ubrajamo u bobičavo voće i pripada porodici Ribes. Kod nas su najviše zastupljene dvije vrste – crveni ribiz (Ribes rubrum) i crni ribiz (Ribes nigrum), koji rastu u centralnoj i sjevernoj Europi te sjevernoj Aziji.

U nastavku ćemo pobliže predstaviti i crvenu i crnu ribizlu.

Crveni ribiz

Crvena ribizla raste kao grm koji dosegne visinu i do 2 metra. Životni vijek grm je oko 20 godina. Plod je grozdast, a bobice crvenog ribizla su – naravno crvene boje. Plod crvene ribizle je pomalo kiselog okusa, dok je plod kod crne ribizle ipak malo slađi.

Vratimo se crvenom ribizu, pa da kažemo kako je to biljka sa crvenim bobicama kiselkasta okusa, koju često koristimo za pravljenje pekmeza i sličnih namaza, sokova, te obogaćivanje raznih salata.

U povijesti je biljka korištena kao dragocjeni ukras samostanskih dvorišta i gradskih vrtova. Bila je cijenjena namirnica za pripremanje raznih jela, ali i prirodnih lijekova.

Danas su dokazana ljekovita djelovanja ove biljke, pa se sve više koristi u alternativnoj medicini.

Sastav i ljekovitost crvenog ribiza (crvene ribizle)

Crveni ribiz raznolikog je sastava, pa ćemo spomenuti da sadrži protide, jabučnu, citričnu i tartaričnu kiselinu te gama-linolensku kiselinu. Plodovi su bogati kalcijem i fosforom, vitaminima B skupine (B1, B2, B3 i B6), C, A i vitaminom K.

Crveni ribiz je odličan izvor antioksidansa i minerala koji čiste naše tijelo i poboljšavaju kvalitetu kože i kose. Zbog visokog udjela antioksidanasa, crvena ribizla pomaže u detoksikaciji tijela, te u eliminiranju slobodnih radikala, čime se povećava otpornost organizma na razne bolesti.

Preporučuje se osobama koje pate od anemije, jer su crvene bobice bogate i vitaminom C i željezom. Znamo da vitamin C pomaže u razgradnji i apsorpciji željeza u organizmu, zbog čega je crveni ribiz odličan izbor.

Pored toga, vitamin C ima i antihistaminsko djelovanje, pa će ribizla umanjiti djelovanje alergena, zaštititi od raznih bakterija i virusa, te olakšati probleme sa astmom.

Crvena ribizla štiti krvne žile i kosti – Naime, bobice crvene ribizle sadrže kalij koji je jako važan za zdravlje srca, i optimalan rad čitavog organizma. Kada smo već kod srca i krvožilnog sustava, važno je spomenuti da crveni ribiz prevenira hipertenziju, snižava krvni tlak te smanjuje rizik od moždanog udara. Kako je bogata i vitaminom K, crvena ribizla pomaže kod zdravog grušanja krvi. Taj isti vitamin je zaslužan za održavanje zdravih kostiju jer regulira ugradnju kalcija u kosti, zbog čega se gotovo uvijek preporučuje kod osteoporoze.

Crvena ribizla je diuretik i odličan tonik za probavu – Nebitno dali je jedete svježu ili pijete sok od ribizle, ova biljka djeluje laksativno. Već i nakon par obroka (čaša soka) možete osjetiti blagi laksativni učinak. U slučaju zatvora kod stolice, ribizla može dobro doći. S obzirom da sadrži znatnu količinu vlakana, crveni ribiz će potaknuti rad crijeva, želuca, te će na prirodan način ubrzati probavu. Zbog blagog djelovanja, crvena ribizla je pravi izbor za osobe koje imaju sindrom iritabilnog crijeva. Često se koristi kao tonik koji vraća apetit, i koji će pomoći probavi. Crvena ribizla je poznati prirodni diuretik, što znači da potiče na proizvodnju mokraćne kiseline, što je jako korisno osobama koje boluju od gihta ili reumatskih bolesti.

Sjemenke koje možemo pronaći u plodovima crvenog ribiza bogate su gama-linolenskom kiselinom koja povoljno djeluje na snižavanje povišenog krvnog tlaka. Ova kiselina dobro djeluje protiv bolova i upala, te ublažava alergijske reakcije i probleme s kožom.

Sjemenke će dobro doći i za ublažavanje PMS-a, alergija, napetosti i stresa, kao i protiv psorijaze i ekcema.

Listovi biljke mogu se iskoristiti za pripremu čaja. Čaj od listova crvenog ribiza dobar je za liječenje problema sa jetrom.

Korijen blagotvorno djeluje kod problema s mokraćnim putovima, te je odlično prirodno sredstvo za izbacivanje viška bjelančevina iz mokraće.

Zdravstvene dobrobiti crvene ribizle

 • jača imunitet
 • smanjuje rizik od raka crijeva
 • prevenira srčane bolesti
 • snižava krvni tlak
 • jača zdravlje kostiju
 • poboljšava probavu
 • čisti kožu

Crni ribiz (crne ribizle)

Sada ćemo pobliže opisati crni ribiz, te napisati kada se koristi i kod kojih oboljenja.

Crni ribiz, baš kao i crveni ima mnoge druge nazive poput grozdić, ribizla crna, samorodina ili svib. To je još jedna biljka koja dolazi iz euroazijskih šuma, a danas je rasprostranjena po većem dijelu Europe.

Još se u povijesti koristila kao prirodni lijek za liječenje mokraćnog mjehura, te još mnogih drugih oboljenja.

Grm ove biljke jako je sličan grmu crvenog ribiza. Naraste do 2 metra u visinu, a cvjetovi su zeleno-žute boje, na rubovima smeđe-crveni. Cvjetovi vise u grozdovima, pa se iz njih razvijaju crni grozdasti plodovi.

Plod crnog ribiza su bobe, koje su u početku smeđe-crvene boje, ali kada sazriju poprime tamno crvenu – gotovo crnu boju.

Crni ribiz ima karakterističan miris, a plod je posebnog slatko-kiselog okusa koji miriše po mošusu. Čitava biljka ima miris po stjenicama. Danas crni ribiz raste u vrtovima i voćnjacima, a samoniklo u vlažnim šumama i šikarama.

List crnog ribiza sakuplja se u travnju i svibnju, a plod u lipnju, kada u potpunosti sazrije. Korijen biljke se vadi u rujnu.

Listovi su bogati ljekovitim spojevima, među kojima izdvajamo eterično ulje, tanin, emulzin, organske kiseline, lakohlapljive tvari i vitamin C. Plodovi su bogati vitaminom C, J, vitaminom P. I u plodovima možemo pronaći manje količine eteričnog ulja, mineralne soli, šećer, pektin, te jabučnu i citronsku kiselinu. Tu su još i flavonoidi, te gama linolinska kiselina.

Ljekoviti čaj od crnog ribiza

Čaj koji se pripremi od listova biljke dobro prevenira i liječi arteriosklerozu. Dobrim se pokazao u liječenju različitih oboljenja bubrega i mokraćnog mjehura, grčeva, glavobolje, i najtežih oblika kašlja. Mnogi koriste čaj kao prirodni lijek za vodene bolesti i poteškoće sa mokrenjem, te za odstranjivanje mokraćne kiseline iz krvi. Kada se pije vruć, čaj od listova crnog ribiza pojačava znojenje i dobro djeluje protiv povišene tjelesne temperature.

Ostali pripravci od crnog ribiza

Poznati prirodni lijek je i ekstrakt pupoljka ove biljke. Ovaj se ekstrakt koristi za stimuliranje sekretona – protuupalnog hormona u adenomu prostate. Ekstrakt je dobar i za liječenje materičnog fibroma, cista na jajnicima, astme, emfizema, ekcema i migrene. Dobrim se pokazao kod kroničnog bronhitisa, protiv alergijskih bolesti, astenije ili malaksalosti, naročito u starijoj dobi.

Ekstrakt pupoljaka crnog ribiza dobro regulira krvni tlak, te je dobar protiv dismenoreje, urtikarije, psorijaze, reumatizma, artroze i artritisa u malim zglobovima. Često se koristi i uspješan je u liječenju hiperuremije, osteoporoze, upalnih procesa u tijelu, a pomaže i pri oporavku nakon bolesti.

Zapadna pučka medicina koristi crni ribiz za liječenje apscesa, bolesti srca, čira, te za jačanje imunološkog sustava. Često se koristi i kao prirodni lijek za bolesti živaca, grla i usta, bolesti dišnih organa, edema, te kod prehlade. Mnogi smatraju da prevenira rak, a crni ribiz se dobrim pokazao kod raznih poremećaja metabolizma, reume, rana, stresa, ulkusa, te vaskularnih i vodenih bolesti.

Ljekovito djelovanje crnog ribizla

 • ima jako antibakterijsko djelovanje
 • učinkovit je prirodni lijek za liječenju plućnih oboljenja i raznih infekcija usta i grla
 • prirodni je lijek protiv reume i bolesti mjehura
 • koristi se za liječenje reume i gihta
 • preventivno djeluje protiv stvaranja kamenaca
 • liječi upalu grla, otečene krajnike i bolove u vratu
 • čisti jetru
 • liječi artritis i oboljenja mokraćnih putova
 • čaj crnog ribiza zaustavlja proljev
 • čaj djeluje protuupalno pa se koristi kod oboljenja na koži i rana kao i kod upala unutarnjih organa


Ribiz blagotvorno djeluje i na zdravlje kostiju. U narodnoj medicini crni ribiz se smatra biljkom za jačanje krvi, i zato se posebno preporučuje osobama koje su slabokrvne. Osim toga, čaj od crnog ribiza povoljno utječe na ublažavanje reumatskih tegoba. Tijekom srpnja, pa sve do rujna, možete uživati u crvenom ribizu, čije se lišće koristi za spremanje čajnog napitka kod oboljenja jetre. Ujedno pomaže i kod skleroze krvnih sudova, visokog tlaka i upale mokraćnog mjehura.

Preuzeto sa www.alternativa.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *