Rižino mlijeko je izvrsna zamjena mliječnih proizvoda za vegetarijance, vegane, osobe koje ne podnose laktozu te sve koji nastoje živjeti zdravo. Osim što ne sadrži laktozu, ovo biljno mlijeko nema ni kolesterol.
Rižino mlijeko se može kupiti u supermarketima ili trgovinama zdrave hrane, ali takva mlijeka sadrže određene zaslađivače i emulgatore koji ne pripadaju zdravim namirnica stoga ako želite zdravo rižino mlijeko najbolje ga je raditi u vlastitoj kuhinji. A dobra vijest je da ovo mlijeko nije potrebno dodatno zaslađivati jer tijekom pripreme dio škroba iz riže se raspada na šećere stoga je ovo mlijeko slađe i od kravljeg.
Priprema se na isti način kao i većina drugih biljnih mlijeka tako da vam treba sirovina, u ovome slučaju riža, voda i dobar blender te pola sata do sat slobodnog vremena. Često ga pripremaju vegani i vegetarijanci jer je dio njihove prehrane, ali ovaj ukusan napitak možete uvrstiti u doručak ili kao dodatak kavi ako nemate poseban režim prehrane. Ne izaziva alergije kao neke druge vrste biljnih mlijeka kao što su bademovo ili sojino mlijeko stoga ga svakako probajte napraviti i konzumirati, a tako ćete svakako i uštedjeti jer ovakve vrste napitka pripadaju u mlijeka višeg cjenovnog ranga.
Nekoliko razloga za konzumaciju rižinih napitaka
- ukoliko želiš izbjeći ili smanjiti ishranu namirnicama životinjskog podrijetla
- idealna zamjena za mlijeko u slučaju alergije na laktozu ili mliječne proteine
- bogat nezasićenim mastima, bez kolesterola
- blagog okusa kojeg djeca obožavaju
- bez dodatnog šećera, idealan za svako doba dana
- preporučljiv za konzumiranje prije ili tijekom fizičke aktivnosti (vježbanja)
- lagan za probavu
- nezamjenjiv kao dodatak žitaricama za zajutrak
- idealan dodatak jelima – krem juhe, umaci
- idealan sastojak deserata – sladoled, palačinke, pudinzi, kreme
Ljekovita svojstva rižinog mlijeka
Rižino mlijeko je jako zdravo i sadrži puno više ugljikohidrata od kravljeg. Ne sadrži kolesterol i nema masnoća stoga se svrstava u namirnice koje je dobro uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Uz pozitivne učinke na organizam ipak se mora spomenuti da ne sadrži kalcij i vitamini D koji se pronalazi u mlijeku životinjskog podrijetla.
Kalorijska vrijednost je relativno niska te 240 ml rižinog mlijeka sadrži oko 115 kalorija od čega najviše ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Zbog navedenih svojstava lako se probavlja i povoljno utječe na probavu i ne stvara nadutost te je prikladno za osobe koje su intolerantne na laktozu. Zbog toga što se pravi od riže također ne stvara alergije kao što može biti slučaj sa sojinim i bademovim mlijekom koje može izazvati alergijske reakcije. Ne sadrži gluten pa je dobro za konzumaciju osobama koje pate od celijakalije i imaju intoleranciju na gluten.
Rižino mlijeko se ne preporučuje dijabetičarima jer sadrži visoke razine šećera niti osobama koje su na dijeti. Zbog manjka proteina nije dobro za konzumaciju djeci, starijim osobama ili sportašima, ali se svi ostalim skupinama preporučuje kao zamjena za životinjsko mlijeko, ako ga konzumiraju.
Rižino mlijeko – recept
Potrebni sastojci za 4 l rižinog mlijeka
- 1 šalica dugozrnate smeđe riže,
- 8 šalica vode.
Po želji:
- prstohvat soli,
- 1 žličica ekstrakta vanilije,
- 2 žličice meda, javorovog sirupa, nektara agave ili 3 do 6 očišćenih datulja,
- 1 žličica mljevenog cimeta,
- 2 žlice kakaa u prahu,
- šalica svježih jagoda.
Zaslađivače možete kombinirati, koristiti samo neke ili ih u potpunosti izostaviti.
Kako napraviti rižino mlijeko – upute
- U lonac stavite smeđu rižu te ulijte vodu (na svaku šalicu riže ulijte 8 šalica vode). Dodajte neki od željenih zaslađivača.
- Kuhajte na blagoj vatri 3 sata. Povremeno pogledajte te po potrebi ulijte još vode.
- Nakon potrebnog kuhanja, dobit ćete smjesu sličnu kaši. Ostavite ju da se ohladi pola sata.
- U blender ulijte pola dobivene smjese, a u drugu polovicu nadolijte vodu. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Dobivenu tekućinu procijedite kroz cjediljku malih rupica ili maramu za sir. Dok to činite, budite sigurni da je svo mlijeko iscijeđeno iz riže. Taj ćete proces ubrzati ako rukom lagano kružite smjesom po cjediljki.
- Cijeli postupak ponovite s ostatkom kuhane smjese.
Rižino mlijeko – video recept
Rižino mlijeko – naputci
- Ostatke riže iz cjediljke možete iskoristiti za doručak. Ubacite voće i orašaste plodove u rižu i uživajte!
- Rok trajanja mlijeka je 2 tjedna.
- Možete napraviti manju količinu mlijeka, samo smanjite količinu riže i vode (na 1 šalicu riže dolazi 8 šalica vode).
- Možete regulirati gustoću svoga mlijeka po vlastitom ukusu (dodavanjem više vode).
- Za recept možete koristiti i bijelu rižu, no smeđa dugozrnata se preporučuje.
Jedan dio članka preuzet sa krenizdravo.dnevnik.hr
Slika preuzeta sa www.istockphoto.com
1 razmišljanje na “Rižino mlijeko kao lijek”