Rotkvice

Rotkvice i zdravlje

Savjeti o prehrani

Stara kineska narodna poslovica kaže: „Kad su rotkvice u sezoni, liječnici mogu na odmor.”

Rotkvice su bogate vlaknima zbog čega su dobre za probavu, kao i za reguliranje razine šećera u krvi. Osim toga, pomažu u razgradnji masnoća i vrlo su siromašne kalorijama zbog čega su idealan pratitelj teških obroka i saveznik u očuvanju dobre linije. Rotkvica je i prava mala vitaminska bomba – samo 100 g ovog povrća osigurat će vam čak 14% dnevnih potreba za vitaminom C. Osim toga, rotkvica je bogata i vitaminima A, K, B6, folnom kiselinom i riboflavinom, ali i raznim mineralima, poput kalija, kalcija, željeza, magnezija i mangana. Upravo zbog svojih ljekovitih svojstava rotkvica je izvrsna u borbi protiv gljivica i gljivičnih infekcija (npr. Candide), a posjeduje i neka antikancerogena svojstva.

U nastavku pročitajte zašto biste češće trebali jesti rotkvice.

Odlične za probavu

Upravo njihov ljutkast okus potiče lučenje želučanih sokova i pokreće rad crijeva, pa su zbog toga efikasne kod problema sa probavom.

Protiv raka

Znanstvenici s India’s Jawaharlal Nehru Technological University su otkrili da rotkvica izazva poptozu – što znači da ubija stanice raka. Spojeve isothiocyanates i antocijanini rotkvice sadrže u izobilju, a nekoliko istraživanja je dokazalo da su učinkoviti u borbi protiv raka. Studija je objavljena u medicinskom časopisu Plant Foods for Human Nutrition. S obzirom na količinu vlakana koje sadže, rotkvice su posebno učinkovite u sprečavanju i borbi protiv raka debelog crijeva.

Čuvarica jetre

Rotkvica sadrži tvari koje neutraliziraju bilirubin u jetri, zbog čega se nameće kao odlično sredstvo u borbi protiv žutice. Uz to je odlična namirnice za poticanje proljetne detoksikacije – bez obzira na to jedete li ju sirovu, od nje cijedite sok ili dodajte nekim kompleksnim napicima za čišćenje organizma od nakupljenih toksina.

Rotkvice za zdravlje kože

Zahvaljujući visokom udjelu vode, vitamina C, fosfora i cinka, rotkvice pomažu održati organizam hidratiziranim. Samim time će i vaša koža izgledati zdravije i svježije. Osim toga, vitamin C u rotkvicama pomaže spriječiti oštećenja stanica uzrokovanih starenjem, a ima i ključnu ulogu u proizvodnji kolagena.

Respiratorni sustav

Imate li kronične probleme s bronhijima, sinusima ili astmom, rotkvice mogu djelovati kao prirodni dekongestanti.

Rotkvice za snižavanje krvnog tlaka

S obzirom na to da sadrže puno kalija, rotkvice mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Smatra se i da rotkvice pomažu u povećanju opskrbe krvi kisikom, kao i da pomažu spriječiti širenje oštećenja crvenih krvnih stanica.

Odlična za srce

Vlakna, vitamini i minerali iz rotkvice izvrsno će utjecati na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Rotkvice snizuju kolesterol, sprečavaju dijabetes, reguliraju krvn razinu šećera u krvi.

Mršavljenje

Sadrži visok udio vode i vlakana, a gotovo ništa kalorija stoga je idealna za one koji žele skinuti koji kilogram viška. Bez obzira jedete li je sirovu ili kuhanu u organizam ćete, unatoč dijeti, unijeti ogromnu količinu hranjivih tvari.

Čistiti bubrege

Rotkvica izvrsno djeluje kod sprečavanja infekcija urinarnog trakta. Sok od rotkvice olakšat će i najgore tegobe skratiti vrijeme trajanja infekcije.

Kada treba izbjegavati rotkvice

Iako su rotkvice zdrave i općenito sigurne za jesti, nemojte pretjerivati u konzumaciji ako imate problema sa štitnjačom. Prekomjerne količine rotkvica mogu ometati proizvodnju hormona štitnjače.

Osim toga, rotkvice mogu povećati stvaranje žuči, stoga ih osobe sa žučnim kamencima ne bi trebale jesti bez odobrenja liječnika.

Sok od rotkvice

Rotkvice su prirodni diuretik pa s tim i povećavaju proizvodnju mokraće. Sok od rotkvice liječi upale i osjećaj pečenja tokom mokrenja, također čisti bubrege i sprječava infekcije bubrega i mokraćnog sistema.

Rotkvice izvrsno ispunjavaju želudac i iznimno brzo zadovoljavaju glad. A sve to bez puno kalorija. One oskudijevaju probavljivim ugljikohidratima, a obiluju voluminoznim sastojcima koji sadrže puno vode. Stoga je ovo povrće sjajan odabir za osobe koje žele izgubiti koji kilogram viška.

Želite li vitaminsku bombu i lijek za razbuđivanje, napravite salatu od rotkvica i kiselih jabuka. Narezati rotkvice, jabuke krupno naribati, dodati ribane kisele krastavce i sok od jednog limuna.

Sok rotkvica se može koristiti kao učinkovit tretman za ubode insekata. Poput uboda pčela, stršljena i osa, a ljekovita tekućina također smanjuje bol i otok te smiruje pogođeno područje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.