Šafran ljekovitost

Šafran kao lijek

Savjeti o prehrani

Šafran (Crocus sativus L., Iridaceae), biljka koja je poznata još iz antičkih vremena, jedan je od najskupljih začina na svijetu. Skup je zbog toga što se dobiva iz tučka cvijeta šafrana pri čemu je za jedan gram tog začina potrebno obraditi 150 cvjetova i zbog visokog udjela manualnog rada koji je potreban kod uzgoja, berbe i obrade.

Zovemo ga „kraljem začina“ ili se često naziva „crvenim zlatom”. Cvjetovi rastu samo nekoliko centimetara iznad zemlje i beru se ručno, a svaki cvijet ima tri stigme od kojih svaka teži 2 mg. Cvijet šafrana ima vrlo kratki životni vijek, stoga se treba ubrati istog dana cvatnje, najbolje u ranim jutarnjim satima kada je vjenčić još uvijek zatvoren. Na taj se način sprječava gubitak boje i kvalitete sirovine. Kvaliteta šafrana i njegova komercijalna vrijednost temelje se na procjeni snage bojanja, gorkog okusa i arome.

Ova višegodišnja biljka poznata je po svojim ljubičastim cvjetovima, kultivira se u velikim količinama. Visoka vrijednost šafrana razlog je njegovom čestom krivotvorenju i prevarama, a najčešće prakse krivotvorenja obuhvaćaju pogrešno označavanje ili krivotvorenje porijekla. Najčešće se patvori dodatkom drugih dijelova cvijeta šafrana, primjerice vrata tučka, prašnika i vjenčića ili se dodaje stari šafran te naknadno obojeni prašnici. Na svjetskom je tržištu kvaliteta šafrana certificirana prema normi Međunarodne organizacije za normizaciju (ISO).

Kemijski sastav šafrana

Španjolski prehrambeni kodeks navodi da neće premašiti sljedeće najveće vrijednosti: 15% vlage i hlapljivih tvari; 8% pepela; 2% silicija; 6% sirovih vlakana; između 3,5 i 14,5% eteričnog ekstrakta. Šafran je poznat po tome što daje boju, okus i aromu hrani i pićima. Zbog jedinstvenih organoleptičkih svojstava šafrana, te poteškoća povezanih s njegovim uzgojem, berbom i rukovanjem, ima visoku vrijednost i smatra se najskupljim začinom na svijetu. Iz tog razloga, kao i zbog boje stigmi, poznat je kao “crveno zlato“. Šafran se smatra kvalitetnim kada je povećana koncentracija njegovih spojeva koji mu daju organoleptička svojstva. Osim toga, kvalitetu proizvoda definira i odsutnost drugih tvari, poput bilo koje druge vrste bojila za hranu, te niskom količinom drugih određenih elemenata, poput ostataka cvijeća, zemlje i insekata. Kemijski sastav šafrana detaljno su proučavali različiti znanstvenici. Kemijska analiza je pokazala prisutnost više od 150 komponenti u stigmama šafrana. Uz tri glavne komponente u šafranu (krocetinske estere, pikrokrocin i safranal), sadrži i druge karotenoide, ugljikohidrate, sirova vlakna, proteine, masti, antocijane, flavonoide, vitamine (riboflavin i tiamin), minerale i mnoge druge elemente koji daju nutritivna svojstva i korisni su za zdravlje. U određivanju komercijalne kvalitete šafrana ne koristi se nijedan nutritivni parametar, osim vlažnosti kako bi se spriječila prijevara s težinom.

Najvažnija upotreba šafrana je u prehrani, gdje je cijenjen zbog svog bojanja, davanja okusa i aromatiziranja u proizvodnji nekih tradicionalnih jela. Osim što se koristi kao začin, šafran se od davnina smatra ljekovitom biljkom zbog svojih terapeutskih svojstava. Na freskama pronađenim na otoku Santoriniju, koje datiraju iz 1627. godine prije Krista, moguće je promatrati ponudu neke vrste stigmi Crocusa (C. sativus ili C. cartwrightianus) kako se prinosi božici Theri. Istraživanja Ferrencea i Benderskyja pripisala su to ljekovitim svojstvima šafrana. Doista, šafran je bio uvršten u Kataloge ljekovitog bilja iu Europsku farmakopeju od 16. do 20. stoljeća, kao dio brojnih farmaceutskih pripravaka. Međutim, medicinska i farmaceutska uporaba šafrana nestala je s pojavom sintetičkih lijekova dobivenih kemijom. U novije vrijeme znanstveni interes za preispitivanje poznate bioaktivnosti šafrana raste. Bioaktivna svojstva opažena u novijim znanstvenim publikacijama pripisuju se glavnim komponentama, gore spomenutim, ali i sinergijskom djelovanju svih spojeva prisutnih u začinu.

Šafran je snažan antioksidans

Šafran sadrži impresivnu raznolikost biljnih spojeva. Oni djeluju kao antioksidansi — molekule koje štite stanice od slobodnih radikala i oksidativnog stresa.

Značajni antioksidansi šafrana uključuju:

  • krocin
  • krocetin
  • šafranal
  • kemferol

Krocin i krocetin su karotenoidni pigmenti odgovorni za crvenu boju šafrana. Oba spoja:

  • imaju antidepresivna svojstva
  • štite moždane stanice od progresivnog oštećenja
  • smanjuju upalu
  • smanjuju apetit
  • pomažu kod mršavljenja

Šafranal daje poseban okus i aromu šafranu. Istraživanja pokazuju da može poboljšati raspoloženje, pamćenje i sposobnost učenja, kao i zaštititi moždane stanice od oksidativnog stresa.

Na kraju, kempferol se nalazi u laticama cvijeta šafrana. Ovaj spoj je povezan s dobrobitima za zdravlje, kao što je smanjena upala, antikancerogena svojstva i antidepresivno djelovanje.

Šafran pomaže podići raspoloženje i liječi simptome depresije

Šafran nosi nadimak sunčani začin. To nije samo zbog njegove izrazite boje, već i zato što vam može pomoći uljepšati raspoloženje.

U pregledu pet studija, dodaci šafranu bili su znatno učinkovitiji od placeba u liječenju simptoma blage do umjerene depresije.

Druga su istraživanja otkrila da je uzimanje 30 mg šafrana dnevno bilo jednako učinkovito kao fluoksetin, imipramin i citalopram — konvencionalni tretmani za depresiju. Osim toga, manje je ljudi iskusilo nuspojave šafrana nego drugih tretmana.

Čini se da su i latice šafrana i stigma poput niti učinkoviti protiv blage do umjerene depresije.

Iako su ova otkrića obećavajuća, potrebna su duža istraživanja na ljudima s više sudionika prije nego što stručnjaci mogu preporučiti šafran kao lijek za depresiju.

Liječenje Alzheimerove bolesti

Šafran bi mogao biti jednako učinkovit kao i lijek na recept za liječenje blage do umjerene Alzheimerove bolesti. Ne postoji lijek za Alzheimerovu bolest, ali studije pokazuju da bi šafran mogao usporiti njezino napredovanje i ublažiti simptome.

Neka mala istraživanja otkrila su da ekstrakt šafrana poboljšava kognitivnu funkciju kod ljudi s blagom do umjerenom Alzheimerovom bolešću. Šafran također ima nizak rizik od nuspojava. Osobe s Alzheimerovom bolešću trebale bi redovito posjećivati svog liječnika i razgovarati o dodacima koje uzimaju.

Lijek za erektilnu disfunkciju

Erektilna disfunkcija (ED), sposobnost održavanja erekcije, pogađa milijune ljudi. A šafran bi mogao biti lijek za ED, prema nekim istraživanjima.

Liječnici često preporučuju lijekove za ED, koji djeluju na mnoge ljude, ali oni koji traže biljni lijek mogu probati šafran. Istraživanja su pokazala da je 30 miligrama dnevno učinkovito, ali nemojte prekoračiti ovu količinu. Velike količine šafrana mogu biti toksične.

Šafran protiv raka

Šafran je bogat antioksidansima koji pomažu neutralizirati štetne slobodne radikale. Šteta od slobodnih radikala povezana je s kroničnim bolestima, poput raka.

U studijama u epruveti pokazalo se da šafran i njegovi spojevi selektivno ubijaju stanice raka debelog crijeva ili suzbijaju njihov rast, dok zdrave stanice ostavljaju neozlijeđenima.

Ovaj učinak također se odnosi na kožu, koštanu srž, prostatu, pluća, dojke, cerviks i nekoliko drugih stanica raka.

Studije iz epruvete također su otkrile da krocin (glavni antioksidans u šafranu) može učiniti stanice raka osjetljivijima na lijekove za kemoterapiju.

Iako su ovi nalazi iz studija iz epruvete obećavajući, antikancerogeni učinci šafrana kod ljudi su slabo proučeni i potrebno je više istraživanja.

Ostale potencijalne zdravstvene koristi

Šafran je povezan s drugim zdravstvenim dobrobitima koje još nisu opsežno proučene:

  • Može smanjiti faktore rizika kod srčanih bolesti. Studije na životinjama i u epruveti pokazuju da antioksidativna svojstva šafrana mogu sniziti kolesterol u krvi i spriječiti začepljenje krvnih žila i arterija.
  • Može sniziti razinu šećera u krvi. Šafran može sniziti razinu šećera u krvi i povećati osjetljivost na inzulin, kao što se pokazalo u studijama u epruveti i na miševima s dijabetesom.
  • Može poboljšati vid kod odraslih osoba sa makularnom degeneracijom povezanom sa starenjem (AMD). Čini se da šafran poboljšava vid kod odraslih s AMD-om i štiti od oštećenja slobodnih radikala, što je povezano s AMD-om (26, 27, 28).
  • Može poboljšati pamćenje kod odraslih s Alzheimerovom bolešću. Antioksidativna svojstva šafrana mogu poboljšati kogniciju kod odraslih s Alzheimerovom bolešću.

Ako tražite gdje kupiti, šafran možete kupiti ovdje – https://naturashop.com.hr/943-safran-tablete-saffron-ekstrakt-2-10-30-mg-90-vege-tableta.html

Nuspojave

Kada se uzima na usta: šafran se obično konzumira kao začin ili bojilo u hrani. Šafran je uglavnom siguran ako se uzima kao lijek u dozama do 100 mg dnevno do 26 tjedana. Neke uobičajene nuspojave uključuju pospanost, želučane probleme i mučninu ili povraćanje. Moguće su i alergijske reakcije.

Uzimanje velikih količina šafrana na usta može biti nesigurno. Visoke doze od 5 grama ili više mogu izazvati trovanje. Doze od 12-20 grama mogu izazvati smrt.

Kada se nanese na kožu: nema dovoljno pouzdanih informacija da bi se znalo je li šafran siguran ili kakve bi nuspojave mogle biti.

Interakcije

Umjerena interakcija

Budite oprezni s ovom kombinacijom!

Lijekovi za visoki krvni tlak (antihipertenzivi) stupaju u interakciju sa šafranom.

Šafran može sniziti krvni tlak. Uzimanje šafrana zajedno s lijekovima koji snižavaju krvni tlak može uzrokovati prenizak krvni tlak. Pažljivo pratite krvni tlak.

Kofein stupa u interakciju sa šafranom

Šafran može smanjiti brzinu razgradnje kofeina u tijelu. Uzimanje šafrana s kofeinom može povećati učinke i nuspojave kofeina kod nekih ljudi.

Lijekovi za dijabetes (lijekovi protiv dijabetesa) stupaju u interakciju sa šafranom

Šafran može sniziti razinu šećera u krvi. Uzimanje šafrana zajedno s lijekovima za dijabetes može uzrokovati prenizak šećer u krvi. Pažljivo pratite šećer u krvi.

Sedativni lijekovi (depresivi CNS-a) stupaju u interakciju sa šafranom

Šafran može izazvati pospanost i usporeno disanje. Neki lijekovi, koji se nazivaju sedativi, također mogu uzrokovati pospanost i usporeno disanje. Uzimanje šafrana sa sedativima može izazvati probleme s disanjem i/ili pretjeranu pospanost.

Reference:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5943931/
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-844/saffron
https://www.healthline.com/nutrition/saffron
https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-saffron/
https://www.adiva.hr/nutricionizam/ljekovito-bilje/ljekovita-svojstva-safrana-aktivne-tvari-upotreba-i-nuspojave/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/327017#_noHeaderPrefixedContent

Slika preuzeta sa https://www.wallpaperflare.com/round-white-ceramic-plate-saffron-spice-pistils-pistils-of-saffron-wallpaper-ulear

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *