Salata od kvinoje i povrća je jednostavno i ukusno jelo koje možete pripremiti za ručak ili večeru. Kvinoja je bogata proteinima, vlaknima i mineralima, a povrće joj daje svježinu i boju. Ova salata je idealna za vegetarijance, vegane ili one koji žele jesti zdravije. U nastavku ćemo vam pokazati kako napraviti ovu salatu korak po korak.
Sastojci za 4 osobe:
- 200 g kvinoje
- 400 ml vode
- 1/2 žličice soli
- 2 mrkve
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- 1 tikvica
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice limunovog soka
- 2 žlice svježeg peršina
- 1/4 žličice crnog papra
- 1/4 žličice kurkume
- 1/4 žličice kumina
- 50 g feta sira
Priprema:
Operite kvinoju pod tekućom vodom i ocijedite je. Stavite je u lonac s vodom i soli i pustite da zavrije. Smanjite vatru i kuhajte poklopljeno oko 15 minuta, dok kvinoja ne upije svu vodu. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
Očistite i narežite mrkvu, paprike i tikvicu na sitne kockice. Stavite ih u zdjelu i dodajte maslinovo ulje, limunov sok, peršin, papar, kurkumu i kumin. Promiješajte dobro da se sve sjedini.
Dodajte kvinoju u zdjelu s povrćem i ponovno promiješajte. Po želji, pospite feta sirom po vrhu salate.
Poslužite salatu hladnu ili toplu, kao glavno jelo ili prilog. Uživajte u ovoj zdravoj i ukusnoj salati koja će vas zasititi i razveseliti. Možete je čuvati u hladnjaku do tri dana. Dobar tek! 😋
Slika preuzeta sa https://www.pexels.com/photo/food-plate-healthy-dinner-11115860/