Salata od slanutka i jaja

Salata od slanutka – recepti

Zdravi recepti

Slanutak ubrajamo u mahunarke, a porijeklo vuče s Bliskog istoka. No, iz tog područja je došao na područje Mediterana pa je danas sastavni dio mediteranske prehrane. Neizostavni je i glavni sastojak poznatog namaza hummusa i falafela. Slanutak možete uklopiti u mnoštvo recepata, a jedan od najjednostavnijih načina pripreme je salata od slanutka.

Slanutak je jedna od jeftinijih, a nutritivno vrlo kvalitetnih namirnica. Stoga ga je poželjno češće uvrstiti u prehranu. Osim u obliku gotovih proizvoda (hummus, falafel), dostupan je konzerviran u konzervi ili staklenci te u suhom obliku.

Imajte na umu da se nutritivna vrijednost već konzerviranog (kuhanog) i suhog slanutka razlikuje, što je i logično jer kuhani slanutak sadrži upijenu vodu. Tako 100 g suhog slanutka sadrži:

  • oko 375 kcal
  • oko 65 g ugljikohidrata
  • oko 20 g proteina
  • oko 12 g vlakana.

Ako koristite suhi slanutak, trebat će vam malo više truda i strpljenja budući da ga prije kuhanja treba ostaviti namočenog u vodi, najbolje preko noći.

Namakanje je potrebno kako bi se povećala probavljivost, ali i smanjio udio antinutrijenata koji smanjuju apsorpciju određenih mikronutrijenata.

Nakon cjelodnevnog ili cjelonoćnog namakanja slanutak je potrebno skuhati, najbolje u ekspres loncu. Slanutak se kuha minimalno jedan sat, dok ne postane mekan. S druge strane, 100 g konzerviranog slanutka sadrži:

  • oko 125 kcal
  • oko 15 g ugljikohidrata
  • oko 7 g proteina
  • oko 8 g vlakana

Kako je slanutak odličan izvor vlakana, ima pozitivan učinak na probavu, a zbog udjela proteina odlična je namirnica u veganskoj prehrani. Slanutak je ujedno i svestrana namirnica koja se može pripremati na različite načine, i to kao:

  • varivo
  • salata od slanutka
  • namazi
  • popečci
  • okruglice
  • zamjena za jaja (aquafaba)
  • palačinke, kruh i slično (slanutkovo brašno)
  • tjestenina od slanutka

Salata od slanutka i jaja

Postoje razni recepti i načini pripreme slanutka, ali mi ćemo se fokusirati na slanutak na salatu. Slanutak predstavlja izvor ugljikohidrata, proteina i vlakana, no da bismo dobili uravnoteženi obrok, treba dodati masti, povrće i još koji izvor proteina. Tako se može pripremiti salata od slanutka i jaja ili salata od slanutka i paprike.

Sastojci za salatu:

  • 2 konzerve slanutka (isprane)
  • 5 kuhanih jaja (narezanih na ploške)
  • 2 stapke celera (nasjeckane)
  • 2 jalapeno paprike (nasjeckane)
  • 2 glavice luka (nasjeckane)
  • pola šalice crvenog kupusa (sjeckanog)
  • pola šalice svježeg peršina (nasjeckanog)
  • pola šalice svježih listova mente (sjeckanih)

Sastojci za dresing

  • 1 čajna žličica dijon senfa
  • 1/3 šalice maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica sumaka
  • 1 režanj češnjaka (sjeckan)
  • pola čajne žličice korijandera
  • pola čajne žličice kajenskog papra
  • sol
  • papar

Priprema

  • Pomiješajte sve sastojke za dresing i ostavite sa strane.
  • U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za salatu osim jaja.
  • Dodajte dresing preko salate, pomiješajte pa dodajte jaja.
  • Po potrebi dodajte začine poput soli i papra pa pustite da salata malo odstoji radi stapanja okusa.

Preuzeto sa https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehrana/zdravi-recepti/salata-od-slanutka-jeftina-a-nutritivno-vrlo-kvalitetna-namirnica-imamo-recepte-za-zdrave-i-fine-salate-koje-mozete-ponijeti-i-na-posao

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *