Slanutak ubrajamo u mahunarke, a porijeklo vuče s Bliskog istoka. No, iz tog područja je došao na područje Mediterana pa je danas sastavni dio mediteranske prehrane. Neizostavni je i glavni sastojak poznatog namaza hummusa i falafela. Slanutak možete uklopiti u mnoštvo recepata, a jedan od najjednostavnijih načina pripreme je salata od slanutka.
Slanutak je jedna od jeftinijih, a nutritivno vrlo kvalitetnih namirnica. Stoga ga je poželjno češće uvrstiti u prehranu. Osim u obliku gotovih proizvoda (hummus, falafel), dostupan je konzerviran u konzervi ili staklenci te u suhom obliku.
Imajte na umu da se nutritivna vrijednost već konzerviranog (kuhanog) i suhog slanutka razlikuje, što je i logično jer kuhani slanutak sadrži upijenu vodu. Tako 100 g suhog slanutka sadrži:
- oko 375 kcal
- oko 65 g ugljikohidrata
- oko 20 g proteina
- oko 12 g vlakana.
Ako koristite suhi slanutak, trebat će vam malo više truda i strpljenja budući da ga prije kuhanja treba ostaviti namočenog u vodi, najbolje preko noći.
Namakanje je potrebno kako bi se povećala probavljivost, ali i smanjio udio antinutrijenata koji smanjuju apsorpciju određenih mikronutrijenata.
Nakon cjelodnevnog ili cjelonoćnog namakanja slanutak je potrebno skuhati, najbolje u ekspres loncu. Slanutak se kuha minimalno jedan sat, dok ne postane mekan. S druge strane, 100 g konzerviranog slanutka sadrži:
- oko 125 kcal
- oko 15 g ugljikohidrata
- oko 7 g proteina
- oko 8 g vlakana
Kako je slanutak odličan izvor vlakana, ima pozitivan učinak na probavu, a zbog udjela proteina odlična je namirnica u veganskoj prehrani. Slanutak je ujedno i svestrana namirnica koja se može pripremati na različite načine, i to kao:
- varivo
- salata od slanutka
- namazi
- popečci
- okruglice
- zamjena za jaja (aquafaba)
- palačinke, kruh i slično (slanutkovo brašno)
- tjestenina od slanutka
Salata od slanutka i jaja
Postoje razni recepti i načini pripreme slanutka, ali mi ćemo se fokusirati na slanutak na salatu. Slanutak predstavlja izvor ugljikohidrata, proteina i vlakana, no da bismo dobili uravnoteženi obrok, treba dodati masti, povrće i još koji izvor proteina. Tako se može pripremiti salata od slanutka i jaja ili salata od slanutka i paprike.
Sastojci za salatu:
- 2 konzerve slanutka (isprane)
- 5 kuhanih jaja (narezanih na ploške)
- 2 stapke celera (nasjeckane)
- 2 jalapeno paprike (nasjeckane)
- 2 glavice luka (nasjeckane)
- pola šalice crvenog kupusa (sjeckanog)
- pola šalice svježeg peršina (nasjeckanog)
- pola šalice svježih listova mente (sjeckanih)
Sastojci za dresing
- 1 čajna žličica dijon senfa
- 1/3 šalice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica sumaka
- 1 režanj češnjaka (sjeckan)
- pola čajne žličice korijandera
- pola čajne žličice kajenskog papra
- sol
- papar
Priprema
- Pomiješajte sve sastojke za dresing i ostavite sa strane.
- U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za salatu osim jaja.
- Dodajte dresing preko salate, pomiješajte pa dodajte jaja.
- Po potrebi dodajte začine poput soli i papra pa pustite da salata malo odstoji radi stapanja okusa.