Salmonela

Salmonela – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Salmoneloza je simptomatska zarazna bolest uzrokovana bakterijama iz roda Salmonella, a predstavlja jedan od najčešćih uzroka proljeva na svijetu. Glavni put prijenosa salmonele je kontaminirana hrana, i premda većina infekcija prolazi bez potrebe za specifičnim liječenjem, određeni slučajevi infekcije mogu biti opasni po život.

U slučaju da meso zaraženo salmonelom pojede čovjek, uz gastroenteritis javljaju se i drugi vrlo neugodni simptomi. Salmonela se ne može uništiti dubokim smrzavanjem te se može pronaći i u svježem, naizgled ”zdravom” mesu.

Salmonela se može uništiti temeljitim kuhanjem. Do infekcije najčešće dolazi upravo zbog neopreznog tretiranja namirnica, odnosno nedovoljnog kuhanja ili pečenja istih. Ponekad se meso nakon klanja ne zamrzne dovoljno brzo te dolazi do razmnožavanja inače malog broja bakterija.

Većina zdravih ljudi se oporavi u nekoliko dana bez nekog dodatnog tretmana. Osim povremenih malih epidemija, salmonela se najčešće ne utvrđuje tako često s obzirom na to da većina ljudi ne analizira svoju stolicu kada se pojave probavne smetnje.

U nekim slučajevima, proljev povezan sa salmonelom može uzrokovati toliko tešku dehidriraciju da je potrebna brza liječnička pomoć. Komplikacije opasne po život se također mogu pojaviti ako se infekcija proširi izvan crijeva. Rizik od zaraze salmonelom je veći ako putujete u zemlje u razvoju koje imaju loš sanitarni sistem.

Što sve uzrokuje salmonelu?

Salmonela se može dobiti od bilo koje namirnice s kojom se nije rukovalo na pravilan i higijenski način ili koja nije dobro obrađena. Osim toga, salmonela se dobiva i od životinja.

Jaja
Najpoznatija namirnica preko koje ljudi dobiju salmonelu su jaja koja nisu dovoljno termički obrađena, ali i namirnice koje sadrže jaja koja su ostala sirova, kao što su majoneza, sladoled ili određeni kolači. Osim jaja i mlijeko može biti opasno ako nije dobro pasterizirano.

Meso
Osim jaja, opasno može biti i zaraženo meso koje nije dovoljno termički obrađeno ili pak čišćenje školjki u zagađenoj vodi. Isto se može dogoditi i s voćem i povrćem koje se pere u zaraženoj vodi.

Gmazovi i vodozemci
Ako za kućne ljubimce imate gmazove i vodozemce, trebali bi biti oprezni. Većina ovih životinja u svojim crijevima ima Salmonellu, a bakterije se onda nalaze i u njihovom izmetu. Bakterije se potom mogu prenijeti i na njihovu kožu te prostor u kojem borave. Važno je nakon diranja životinja ili čišćenja nastambe oprati ruke.

Putovanja
Putovanje u siromašne zemlje koje imaju loše sanitarne uvjete može rezultirati infekcijom Salmonelle koja uzrokuje trbušni tifus.

Salmonelozu se prema tome može izbjeći jednostavnim preventivnim mjerama:

  • ne jedite hranu, osobito životinjskog porijekla, koja nije dobro termički obrađena. Meso nakon termičke obrade u svim svojim dijelovima mora biti sive boje. Roza boja mesa znači da nije dovoljno kuhano ili pečeno. Temperatura od 70°C i više kroz 10 minuta ubija salmonelu.
  • ne jedite hranu koja sadrži sirova jaja ili svježe (nekuhano) mlijeko
  • namirnice čuvajte u hladnjaku do termičke obrade, pripremljenu a ne potrošenu hranu naglo ohladite i spremite u hladnjak
  • temeljito operite voće i povrće prije konzumacije, eventualno ogulite
  • perite ruke redovito nakon kontakta sa sirovim namirnicama, koristite toplu tekuću vodu i sapun
  • redovito čistite i perite radne površine u kuhinji
  • perite ruke nakon kontakta s kućnim ljubimcima ili domaćim životinjama
  • izbjegnite križnu kontaminaciju: sirove namirnice (osobito meso peradi) ne smije doći u kontakt s gotovim namirnicama spremnim za upotrebu. Pribor korišten u obradi sirovih namirnica (noževi, daske…) ne smiju se koristiti u radu s gotovom hranom – operite ih!
  • osobe sa salmonelozom ili kliconoše ne smiju sudjelovati u pripremi hrane dok ne dobiju 3 uzastopna negativna nalaza stolice

Salmonela – inkubacija

Infekcija Salmonelom počinje unosom bakterija iz zaražene hrane ili životinje. Provedena su istraživanja i eksperimenti na dobrovoljcima kako bi se utvrdila količina bakterija potrebnih za nastanak bolesti. Rezultati su pokazali da nije količina bakterija jedina važna. Kod nekih izloženih osoba bilo je potrebna mala količina bakterija, a kod drugih iznimno velika kako bi se pojavili prvi simptomi.

Obolijevanje ovisi o individualnim karakteristikama poput dobi, imunološkog statusa, malignih bolesti, ranijoj upotrebi antibiotika, malnutriciji (pothranjenosti zbog neodgovarajućeg unosa hranjivih sastojaka) te nedavnim kirurškim zahvatima.

Vrijeme inkubacije je kratko. Prvi simptomi počinju 6 do 48 sati, a maksimalno 72 sata nakon konzumiranja zaražene hrane.

Salmonela – simptomi

Najčešći simptomi Salmonele su:

  • mučnina
  • povraćanje
  • proljev (ponekad i s primjesom krvi)
  • grčevi u trbuhu
  • temperatura (do 39°C)
  • glavobolja
  • bolovi u mišićima
  • dehidracija

Tijek bolesti kod većine bolesnika je sličan. Započinje mučninom i grčevima nakon čega slijedi proljev i temperatura te ponekad povraćanje. Simptomi u pravilu traju 1 do 4 dana, a ponekad duže.

Salmonela kod djece i beba

Salmonela je jedna od bakterija na koju su posebno osjetljiva djeca i bebe, djelomično i zbog toga što je njihov imunitet znatno slabiji nego imunitet odrasle osobe, a dijelom i zbog toga što djeca imaju tendenciju stavljati predmete kao i prstiće vlastite ruke u usta.

Svake godine se u SAD-u pojavljuje najmanje 50 000 slučajeva dječje zaraze salmonelom. Salmonela kod djece se ne razlikuje od salmonele kod odraslih. Mala djeca mogu plakati i biti nervozna što je posljedica mučnine i bolova u trbuhu.

Ako sumnjate da je Vaše dijete zaraženo salmonelom – otiđite liječniku što je prije moguće. Djeca dehidriraju mnogo brže nego odrasle osobe, stoga postoji opravdani rizik od smrti.

Pazite kako pripremate ručak, točnije namirnice poput jaja i mesa. Učite svoju djecu da ne stavljaju baš sve u usta i da obavezno peru ruke nakon odlaska na WC ili nakon dolaska s igrališta.

Nakon što se postavi dijagnoza o zarazi salmonelom – nastojte pojačati higijenu u kućanstvu, iskuhavajte ručnike i redovito ih mijenjajte. Pobrinite se da posuđe zaraženog djeteta ne bude u kontaktu s posuđem ostatka ukućana kako se ostali članovi obitelji ne bi zarazili.

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Kada simptomi traju dulje od dva dana i samo se pogoršavaju, potrebno je posjetiti liječnika. Također, kada tjelesna temperatura naraste na 39 °C, kada se pojavi dehidracija, odnosno tamniji urin, suha usta, vrtoglavica i smanjeno mokrenje.

Kada djeca imaju salmonelu potrebno je posjetiti liječnika kada proljev traje dulje od jednog dana, a povraćanje 12 sati, kada se pojavi dehidracija ili visoka temperatura te krv u stolici.

Salmonela – liječenje

Liječene Salmonele uglavnom je simptomatsko, rijetko se propisuju antibiotici. U provedenom istraživanju pokazalo se da primjena antibiotika u liječenju bolesti nije značajno skratilo trajanje bolesti, ali je bilo povezano s povećanim rizikom od ponovnog obolijevanja.

Antibiotici se preporučuju u ranoj fazi bolesti kod onih osoba kod kojih postoji povećan rizik od infekcije: dojenčad do 3 mjeseca starosti, stariji od 50 godina, imunokompromitirane osobe, bolesnici s kroničnim bolestima crijevima te bolesnici s endovaskularnim i valvularnim greškama.

Kod oboljelih koji ne spadaju u rizičnu skupinu ili nemaju jake simptome bolesti naglasak je na rehidraciji. Učestalo uzimanje mlake vode i oralne rehidracijske otopine se preporučuje.

Kako bi vratili organizam u ravnotežu, unesite i dobre bakterije u obliku probiotika. Pokazalo se da probiotici utječu na smanjenje trajanja proljeva.

Prirodno liječenje salmonele

Salmonela se može i prirodno liječiti pripravcima s jakim antibakterijskim djelovanjem. Ovo je posebno učinkovito kod tipova infekcije bez većih komplikacija, kad liječenje antibioticima u obliku lijekova nije preporučljivo. Jedna od namirnica s najjačim antibakterijskim djelovanjem je češnjak, stoga je poželjno za vrijeme liječenja jesti barem jedan češanj sirovog češnjaka dnevno. Još jedan učinkovit pripravak je i propolis, koji uz mnoga ljekovita djelovanja ima i ono antibakterijsko. Vrlo učinkovite u liječenju su i kupine ili crni ribiz, koje bi trebalo jesti barem 250 grama dnevno.

Na ublažavanje proljeva odlično će djelovati čajevi, a pogotovo čaj od šipka koji je poznat po svom svojstvu „zatvaranja“ stolice. Grčeve u želucu smanjit će čaj od đumbira ili čaj od kamilice i mente, a u borbi protiv bakterija pomoći će i čaj od lista kupine.

Uz ovo je dobro povremeno koristiti i preparate od kadulje. Kadulja je biljka koja sadrži preko 60 ljekovitih spojeva, među kojima su i oni s antibakterijskim djelovanjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *