Šarlah

Šarlah – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi Roditelji i djeca

Šarlah je zarazna bolest koju izazivaju bakterije zvane beta hemolitički streptokok grupe A. Obično se javlja zimi i u proljeće. Pojava šarlaha ne ovisi o izravnom djelovanju streptokoka, već o reakciji preosjetljivosti na tvari koje proizvode bakterije ili toksini. Bolest uglavnom pogađa djecu školske dobi. Odrasli rjeđe obolijevaju od šarlaha jer se bakterije lakše razmnožavaju među ljudima u bliskom kontaktu. Infekcija uzrokovana ovom bakterijom prenosi se s osobe na osobu kapljicama koje se izbacuju kašljanjem ili kihanjem. Razdoblje inkubacije je dva do četiri dana, iako može varirati i do sedam dana. Karakterizira ga infekcija grla i crvene mrlje na koži. Osip obično počinje na glavi i spušta se niz tijelo, karakteriziran crvenkastim izgledom nalik malini, dajući koži grub izgled. Kako se osip širi, on najviše podsjeća na opekline od sunca, s bljedilom na području pritiska prsta. U slučaju rane dijagnoze, liječenje je znatno lako kontrolirati. Šarlah može zakomplicirati rad dišnog i probavnog sustava, uzrokujući crijevne i bubrežne poremećaje.

Simptomi šarlaha

Znakovi i simptomi po kojima je šarlah dobio ime uključuju:

 • Crveni osip. Osip izgleda kao opeklina od sunca i na dodir je poput brusnog papira. Obično počinje na licu ili vratu i širi se na trup, ruke i noge. Pritiskom na pocrvenjelu kožu ona postaje blijeda.
 • Crvene linije. Nabori kože oko prepona, pazuha, laktova, koljena i vrata obično postaju dublje crveni od ostalih područja s osipom.
 • Zajapureno lice. Lice može izgledati zajapureno s blijedim prstenom oko usta.
 • Jezik kao jagoda. Jezik općenito izgleda crveno i kvrgavo, a često je prekriven bijelim premazom u ranoj fazi bolesti.

Znakovi i simptomi šarlaha također uključuju:

 • Groznica od 38,0 C (100,4 F) ili viša, često s zimicom
 • Jako bolno i crveno grlo, ponekad s bijelim ili žućkastim mrljama
 • Poteškoće s gutanjem
 • Povećane žlijezde na vratu (limfni čvorovi) koje su osjetljive na dodir
 • Mučnina ili povraćanje
 • Bol u trbuhu (abdomenu).
 • Glavobolja i bolovi u tijelu

Osip i crvenilo na licu i jeziku obično traju oko tjedan dana. Nakon što ovi znakovi i simptomi nestanu, koža zahvaćena osipom često se ljušti.

Komplikacije povezane s šarlahom

U većini slučajeva, osip i drugi simptomi šarlaha nestat će za otprilike 10 dana do 2 tjedna uz liječenje antibioticima. Međutim, šarlah može izazvati ozbiljne komplikacije. To može uključivati:

 • reumatska groznica
 • bolest bubrega (glomerulonefritis)
 • infekcije uha
 • apscesi grla
 • upala pluća
 • artritis

Infekcije uha, apscesi grla i upala pluća najbolje se mogu izbjeći ako se šarlah odmah liječi odgovarajućim antibioticima. Poznato je da su druge komplikacije rezultat tjelesnog imunološkog odgovora na infekciju, a ne same bakterije.

Dijagnosticiranje šarlaha

Liječnik vašeg djeteta prvo će obaviti fizički pregled kako bi provjerio ima li znakova šarlaha. Tijekom pregleda liječnik će posebno provjeriti stanje jezika, grla i krajnika vašeg djeteta. Također će potražiti povećane limfne čvorove i ispitati izgled i teksturu osipa.

Ako liječnik posumnja da vaše dijete ima šarlah, vjerojatno će uzeti bris stražnjeg dijela grla vašeg djeteta kako bi uzeo uzorak njegovih stanica za analizu. To se zove bris grla i koristi se za izradu kulture grla.

Uzorak se zatim šalje u laboratorij kako bi se utvrdilo je li prisutan Streptococcus grupe A. Postoji i brzi test brisa grla koji se može obaviti u ordinaciji.

Liječenje šarlaha

Većina blagih slučajeva šarlaha nestaje sama od sebe unutar tjedan dana bez liječenja.
Međutim, liječenje je važno jer će to ubrzati oporavak i smanjiti rizik od komplikacija.
Liječenje obično uključuje 10-dnevnu kuru oralnih antibiotika, obično penicilina.
Vrućica će obično nestati unutar 12 do 24 sata od uzimanja prvog antibiotika, a pacijenti se obično oporave 4 do 5 dana nakon početka liječenja.

Pacijenti koji su alergični na penicilin mogu umjesto njega uzimati eritromicin ili neki drugi antibiotik.
Važno je uzeti cijelu kuru antibiotika, čak i ako simptomi nestanu prije završetka. To je neophodno kako bi se riješila infekcija i smanjio rizik od razvoja poststreptokoknih poremećaja.

Ako se bolesnik ne počne osjećati bolje unutar 24 do 48 sati nakon početka liječenja antibioticima, treba se javiti liječniku.
Pacijent više nije zarazan 24 sata nakon početka uzimanja antibiotika, ali bi trebao ostati kod kuće za cijelu kuru antibiotika.

Reference:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/scarlet-fever/symptoms-causes/syc-20377406
https://www.healthline.com/health/scarlet-fever
https://www.medicalnewstoday.com/articles/176242#_noHeaderPrefixedContent

Slika preuzeta sa https://www.istockphoto.com/search/2/image?phrase=scarlet+fever

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *