Seboreja liječenje

Seboreja – uzroci, simptomi i liječenje

Simptomi

Seboreja, odnosno seboroični dermatitis je kronična upala kože, a javlja se na područjima gdje su žlijezde lojnice najbrojnije i najgušće.

Pod ta “seboroična područja” spadaju vlasište, obrve, koža lica – između nosa i usta, koža oko pupka, središnji dijelovi prsnog koša, leđa, područje prepona i anusa.

Seboreja ne utječe na sveukupno zdravlje, nije zarazna i nije znak slabe osobne higijene, ali može biti vrlo neugodna.

Seboroični dermatitis javlja se u 2 – 5% ukupnog stanovništva. Dobne skupine u kojima se najčešće javlja su dojenčad do 3. mjeseca života, ali i kod starijih osoba. Bolest je nešto češća kod muškaraca.

Točan uzrok seboreje nije poznat, no smatra se kako na razvoj bolesti utječu genetsko nasljeđe i spolni hormoni. Muški spolni hormoni djeluju na hipertrofiju (rast) žlijezda lojnica, dok ženski spolni hormoni imaju suprotan učinak.

Isto tako, na pogoršanje bolesti može uvelike utjecati emocionalni stres i klima, s obzirom na to da zimi često dolazi do pogoršanja seboreje.

Još neki čimbenici mogu utjecati na pojavu seboreje:

 • prisutnost gljivice Pityrosporum ovale,
 • nadražaji kože,
 • neki lijekovi (koji se upotrebljavaju u liječenju psihijatrijskih bolesti),
 • imunološki poremećaji,
 • promjena pH vrijednosti kože,
 • nezdrava prehrana i alkohol.
 • nepravilna higijena
 • stres

Seboreja kod djece se javlja u prva 3 mjeseca života te je češća kod beba koje imaju povećanu tjelesnu težinu i hrane se umjetnim mlijekom. Smatra se kako se pojačana produkcija loja javlja zbog djelovanja majčinih hormona koji su posteljicom prešli u krvotok djeteta.

Promjene kod djece započinju u vlasištu – pojavom masnih ljusaka koje se lako skidaju (tjemenica). Nakon skidanja ljusaka može se vidjeti crvenilo kože.

Promjene se zatim šire na lice, iza ušiju, na područja između nosa i usta, a nalaze se često i u naborima kože. U 3. i 4. mjesecu života promjene se spontano povlače.

Simptomi seboreje

Seboreja se najčešće pojavljuje na području lica, posebice na području nosa, u obrvama ili iza ušiju. Međutim, seboroični dermatitis se može pojaviti i na tijelu i to na:

 • sredini prsa
 • oko pupka
 • stražnjici
 • naborima ruku i nogu
 • preponama
 • ispod grudi

Kod beba, seboreja se može pojaviti na području stražnjice i najčešće je uzrokovana pelenskim osipom.

Seboreju možemo lako prepoznati po crvenilu i suhoj koži, koja može izuzetno svrbjeti i peckati. Također se često pojavljuju i ljuskice na koži, poznate kao perut.

Ovi simptomi su jače izraženi zimi, uslijed neispavanosti, stresa, neurednog ili nezdravog načina života (nezdrava prehrana, konzumacija alkohola i duhanskih proizvoda).

Prehrana

Pripazite na prehranu i dovoljan unos tekućine u organizam
Seboreja je poremećaj žlijezda, što znači da je potrebno pravilno funkcioniranje organizma da bi se seboreja smanjila ili zaustavila.

Zdrava hrana za borbu protiv seboreje su atioksidansi koje možete pronaći u bobičastom voću, rajčicama i lisnatom povrću.

Uz antioksidanse, vitamin D smanjuje svrbež – možete ga iskoristiti iz hrane, ali i iz sunca. Mnogo boravite na suncu i ojačajte svoju kožu vitaminom D. Smanjite unose šećera i brze hrane.

Pojačajte imunitet zdravom prehranom, ali i unosom dovoljno tekućine. Smanjite unose alkohola, kofeina, šećera i soli koji dehidratiziraju tijelo. Zamijenite kavu sa zelenim čajem, pijte bogato hidratantno kokosovo mlijeko i domaće sokove.

Manje izlaganje stresu dovodi do smanjivanja seboreje

Ne zaboravite tretirati svoje tijelo kao hram – dajte si dovoljno sna i odmora kroz tjedan. Uz pravilnu prehranu i dovoljno sna, smanjit će se stres, a time i reakcije kože. Dodatan način za rješavanje stresa su i joga, meditacija, pisanje i odmor u slobodnim aktivnostima koje volite raditi.

Seboreja – liječenje

Budući da seboreja ima tendenciju vraćanja, liječenje može biti dugotrajno.

Ovisno o tome što potiče seboreju, liječnik će utvrditi pravilnu terapiju za vas. Primjerice, ako uz seboreju postoji infekcija nekom bakterijom vjerojatno će preporučiti antibiotike ili će preporučiti antimikotičke pripravke, koji će djelovati na gljivicu Pityrosporum ovale, koja ima bitnu ulogu u nastanku bolesti.

Šamponi, kreme i losioni (koji sadržavaju kortikosteroide) igraju veliku ulogu u liječenju seboroičnog dermatitisa i to je svakako najviše što sami možete učiniti kako biste uspješno liječili bolest. Posebno se takva njega preporučuje djeci, kako bi se koža održala suhom, zbog mogućeg razvoja sekundarne infekcije.

Seboreja na licu – liječenje podrazumijeva:

 • lijekovi koji se nanose na kožne promjene,
 • lijekovi koji sprječavaju pojačano lučenja loja (oralni kontraceptivi ili sintetski antiandrogeni),
 • njegu blagim šamponima i sapunima,
 • kreme, gelovi i masti protiv gljivičnih infekcija,
 • održavanje suhe kože i higijene,
 • prirodno liječenje pomoću meda, kokosovog ulja, aloe vere ili ulja čajevca.

Isto tako, posavjetujte se s liječnikom u vezi prehrane. Seboreja prehrana je specifična za tu bolest i zahtijeva promjenu prehrambenih navika. Trebalo bi izbjegavati jako začinjenu i masnu hranu te koncentrirane ugljikohidrate, a u svakodnevnu prehranu dodati što više vlakana.

1 razmišljanje na “Seboreja – uzroci, simptomi i liječenje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *