Sedimentacija eritrocita (SE)

Sedimentacija eritrocita (SE)

Objave Simptomi

Sedimentacija eritrocita je laboratorijski test za utvrđivanje upalne reakcije u organizmu. To je proces kod kojega se talože eritrociti (crvene krvne stanice) u uzorku krvi uzete sa antikoagulansom tokom jednog sata.
Za vrijeme upale se u oranizmu pojačano stvaraju proteini koji djeluju na eritrocite tako da uzrokuju njihovu agregaciju (nakupljanje) i na taj način povisuju vrijednost sedimentacije.
Dovoljna je čak i blaga upala da vrijednosti sedimentacije porastu i ostanu povišene nekoliko dana, čak i nakon što se simptomi povuku i terapija završi.
Jedini nedostatak ove pretrage je taj što povišena vrijednost upućuje samo na postojanje upale, ali ne pokazuje točno o kojoj se upali radi.

Brzina sedimentacije eritrocita ovisi o brojnim faktorima: o količini proteina, fibrinogena i glikoproteina u krvi, o površinskoj napetosti krvi, koncentraciji iona, volumenu krvnih stanica, veličine i oblika samih eritrocita, o količini lipida, pH vrijednosti i drugome.

Referentne vrijednosti sedimentacije u krvi

Referentne vrijednosti odnose se na visinu u milimetrima koje je moguće izmjeriti u epruveti, a odnose se na količinu skupljenih eritrocita u sat vremena.

Muškarci2-15
Žene3-24
Osobe starije od 50 godina3-28
Referentne vrijednosti za djecu (Westerngreen metoda):
  • Bebe: 0 – 2 mm/h
  • Djeca do puberteta: 3 – 13 mm/h

Poznati znanstveni časopis Blood donosi studiju koja definira činjenice o vrijednostima sedimentacije eritrocita u kliničkoj praksi. Naime, pokazalo se da je sedimentacija eritrocita većinom normalna kod bolesnika s karcinomom, infekcijama ili bolestima vezivnog tkiva pa je stoga malo koristi u stvarnom isključivanju ovih bolesti kod bolesnika s nedefiniranim pritužbama.

Kada je vrijednost sedimentacije eritrocita povišena?

Različita bolesna stanja mogu uticati na povišenje brzine sedimentacije eritrocita, a prije svega:

  • upalni procesi;
  • anemija;
  • leukemija;
  • rak;
  • multipli mijelom;
  • M. Waldenstrom, itd.

Pored bolesnih stanja u kojima je povišena sedmientacija eritrocita, ona je također povišena kod trudnica i u menstruaciji. Također, korištenje oralne kontracepcije može prouzrokovati povišenu sedimentaciju eritrocita.

Snižene vrijednosti sedimentacije

Ako nalazi pokazuju usporeno taloženje eritrocita, nema nikakvog razloga za brigu. Vrijednosti mogu biti snižene kod nekih alergija, virusnih bolesti, bolesti jetre ili kao posljedica uzimanja nekih lijekova, ali ovakvi rezultati uglavnom nemaju klinički značaj.

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Clinical Orthopaedics and Related Research donosi rezultate o razinama serumskih C-reaktivnih bjelančevina (CRP) te stopama sedimentacije eritrocita (ESR) mjerenima kod nekoliko pacijenata s osteoartritisom. Mjerenje CRP-a i ESR-a korisno je za otkrivanje raznih komplikacija te za praćenje učinaka liječenja, ali je CRP ipak informativniji i osjetljiviji od ESR-a za ovakve svrhe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *