Septički tromboflebitis

Septički tromboflebitis – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi

Septički tromboflebitis je ozbiljna bakterijska infekcija koja utječe na vene i može biti potencijalno opasna po život. Tromboflebitis se odnosi na upalu vene, dok se septički tromboflebitis javlja kada se infekcija proširi na krvne žile u blizini zahvaćene vene. Ova se infekcija može pojaviti u bilo kojoj veni, ali najčešće utječe na vene u nogama.

Uzrok septičkog tromboflebitisa

Uzrok septičkog tromboflebitisa uključuje prisutnost bakterija u krvi, koje se mogu proširiti na vene i uzrokovati infekciju. Do ovoga može doći kao posljedica traume, operacije, infekcije ili drugih medicinskih stanja koja oslabljuju imunološki sustav. Najčešći uzrok infekcije je Staphylococcus aureus bakteria, koja se pronalazi u većini slučajeva.

Simptomi septičkog tromboflebitisa

Simptomi septičkog tromboflebitisa uključuju oticanje, bol, toplinu i crvenilo oko zahvaćene vene. Ponekad se na koži može vidjeti crveni trag koji prati tijek zahvaćene vene.
Ostali simptomi uključuju groznicu, zimicu i opću slabost.

U težim slučajevima, infekcija se može proširiti na druge dijelove tijela i uzrokovati septikemiju ili sepse, što može dovesti do komplikacija i čak smrti.

Septikemija se odnosi na prisutnost bakterija u krvi, a sepsa je ozbiljna komplikacija u kojoj infekcija uzrokuje upalu i štetu na organima. Može dovesti do komplikacija, kao što su plućni edem, zatajenje bubrega i srca, te u krajnjem slučaju smrt.

Stoga je važno obratiti se liječniku ako primijetite bilo kakve simptome septičkog tromboflebitisa.

Kako se dijagnosticira Septički tromboflebitis?

Dijagnoza septičkog tromboflebitisa može se postaviti na temelju simptoma koje pacijent doživljava i detaljnog pregleda krvnih žila. Međutim, budući da su simptomi ove infekcije slični drugim medicinskim stanjima, liječnik može naručiti niz testova kako bi se postavila točna dijagnoza i utvrdio uzrok simptoma.

Neki od testova koje liječnik može naručiti su:

Krvne pretrage: Krvni testovi mogu pomoći u otkrivanju prisutnosti bakterija i upale u tijelu.
Ultrazvuk: Ovaj neinvazivni test koristi zvučne valove kako bi se stvorila slika vena i otkrila bilo kakve abnormalnosti.
CT ili MRI skeniranje: Ovi testovi omogućuju detaljno snimanje krvnih žila i tkiva u tijelu kako bi se otkrile abnormalnosti.
Biopsija: U nekim slučajevima, liječnik može naručiti biopsiju, što uključuje uzimanje malog uzorka tkiva iz zahvaćenog područja radi analize.
Kultura krvi: Ovaj test može pomoći u identificiranju bakterija prisutnih u krvi.

Nakon postavljanja dijagnoze, liječnik će propisati odgovarajući tretman koji može uključivati ​​primjenu antibiotika, intravenoznu terapiju i moguće kirurško liječenje. Rani tretman je ključan za uspješno liječenje i sprječavanje ozbiljnih komplikacija.

Liječenje septičkog tromboflebitisa

Liječenje septičkog tromboflebitisa uključuje upotrebu antibiotika i antikoagulansa, koji sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka.
Također se može propisati intravenska terapija kako bi se spriječila infekcija da se proširi na druge dijelove tijela.
U težim slučajevima, kirurška intervencija može biti potrebna kako bi se uklonio zahvaćeni dio vene i spriječilo daljnje širenje infekcije.

Prevencija

Preventivne mjere za sprječavanje septičkog tromboflebitisa uključuju pravilno zbrinjavanje rana i ozljeda, često pranje ruku i higijenu tijela, kao i izbjegavanje pušenja te konzumiranje alkohola. Osim toga, važno je redovito pratiti stanje vene i odmah potražiti liječničku pomoć ako primijetite bilo kakve znakove infekcije.

Reference:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430731/
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/septic-thrombophlebitis

Slika preuzeta sa https://www.jwmr.org/journal/view.php?number=354

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *