Sjemenke sezama koristimo kao ukras na kiflicama, pletenicama, pogačicama i raznim drugim pecivima, a da nismo ni svjesni bogate nutritivne vrijednosti koje sezam posjeduje.
Nazivaju ga još i začinom za sve uzraste, a sezamovo ulje se koristi već tisućama godina.
U nastavku članka pročitajte o ljekovitim svojstvima sezama te načinima na koje ga možete uklopiti u prehranu.
Sezam – nutritivna svojstva
Konzumacijom sezama štitite i jačate organizam te ga obogaćujete važnim hranjivim tvarima. Iako su sezamove sjemenke izuzetno male, imaju veliku hranjivu vrijednost.
Sadrže vitamine A, B1, B2, B6 i E, nezasićene masne kiseline, minerale, bjelančevine, željezo, magnezij, mangan, cink, kalcij, fosfor i kalij.
Sezamove sjemenke sadrže i dva jedinstvena spoja iz skupine lignana: sezamin i sezamolin koji smanjuju razinu lošeg kolesterola i štite od visokog tlaka. Štoviše, ove sjemenke jedan su od najboljih izvora kalcija na svijetu. Primjerice, jedna jušna žlica neoljuštenog sezama sadrži čak 88 mg kalcija.
Primjer: 100 grama sezama sadrži:
- 563 kalorije
- 25 g ugljikohidrata
- 16,8 g dijetalnih vlakana
- 43,3 g masti
- 18,3 g proteina
- 1450 mg kalcija
- 9,3 mg željeza
- 570 mg fosfora
- 2,29 mg bakra
- 12,20 mg cinka
Sezam zaslužuje da bude rame uz rame s češnjakom, medom, kurkumom i drugim ljekovitim sastojcima. Veoma je pristupačan i nema razloga da ne budu uključen u svakodnevnu prehranu jer može spriječiti razne bolesti, pa čak i spasiti život. U posljednjih 20 godina, sjemenke sezama i ulje su predmet mnogih znanstvenih istraživanja, a mi vam donosimo neke od najvažnijih dokazanih zdravstvenih prednosti sezama kao lijek.
Sezam kao lijek
Spriječava nastanak dijabetesa – Znanstvenici su otkrili da sezamovo ulje poboljšava djelotvornost oralnih lijekova (glibenklamid) koji se koriste za kontrolu dijabetesa tipa 2. Jedna druga studija je pokazala da uvođenje sezamovog ulja u prehrani može sniziti krvni pritisak i razinu glukoze u hipertenzivnih bolesnika s dijabetesom, gdje rizik od kardiovaskularnih bolesti sistema je puno veći (2-3 puta veći u muškaraca i 4-5 puta veći u žena).
Visoki krvni tlak– Sezamovo ulje se pokazalo učinkovitim u smanjenju krvnog tlaka. Znanstvenici su otkrili da uvođenje sezamovog ulja u svakodnevnoj prehrani snižava sistolički i dijastolički krvni tlak i smanjuje peroksidacije lipida, što je razlog napada na veze između masnih kiselina. Zatim peroksid nadalje reagira formiran drugim masnim kiselinama. Jedna od najgorih posljedica lipidne peroksidacije je formiranje kancerogenih stanica.
Gingivitis – Sezam kao lijek se koristi već tisućama godina za održavanje zdravlja usne šupljine. Spriječava karijes, loš zadah, krvarenje desni, grlobolju, jača zube i desni. Kliničke studije potvrđuju da je izvrstan za jačanje zubnog korjena i desni. Gingivits čini vaše zube lako kvarljivim i nestabilnim. Lako krvare i na najmanje iritacije. Ako se gingivitis ne liječi, može dovesti do gubitka zuba.
Sezam za bebe – Znanstvenici su otkrili da masiranje beba sezamovim uljem umiruje, što je važno za vaše bebe. Sezamovo ulje je blago i dobro njeguje bebinu kožu.
Zdravlje kože – Zbog velike količine vitamina E, sezamovo ulje može spriječiti bore i starenja kože. Cink u sezamovom ulju ublažava iritaciju kože, liječi akne, prištiće i mitesere. Također potiče zacjeljivanje rana i liječenje kožnih nepravilnosti.
Sezam je dobar za mentalno zdravlje – Ulje sezama sadrži amino kiselinu koja utječe na seratonin, neuroprijenosnik koji utječe na naše raspoloženje. Manjak seratonina dovodi do depresije i stresa tako da ulje sezama može znatno pomoći u održavanju mentalnog zdravlja tako što potpomaže proizvodnju seratonina i pridonosi osjećaju pozitivnosti.
Bolja probava – Nitko ne voli imati zatvor stolice. Tu na scenu stupaju sjemenke sezama. One pomažu izliječiti zatvor stolice jer imaju mnogo vlakana i nezasićenih masnih kiselina. Ulje u sezamovim sjemenkama djeluje kao lubrikant za crijeva, a vlakna održavaju redovan rad crijeva.
Sezam protiv raka – Sezam sadrži topljive lignine svojstava fitoestrogeni, također poznat kao sesamin. Znanstvenici tvrde da sprječavaju širenje raznih stanica raka, i štiti do raznih vrsta raka, kao što su:
- Leukemije
- Multiplog mijeloma
- Raka debelog crijeva
- Rak prostate
- Rak dojke
- Rak pluća
- Rak gušterače
Sezam – upotreba
Sezam se može konzumirati na mnogo načina, bilo da se koristi kao glavni sastojak nekog jela ili samo kao ukras.
Možete ga konzumirati tako da jednu žlicu sjemenki pospete po salatama ili pirjanom povrću na pari, a možete ih staviti u smoothie ili popržiti na tavi za blagu orašastu aromu.
Sezamovo ulje
Sezamovo je ulje, isto kao i sjemenke, bogato hranjivim tvarima i raznovrsno u svojoj primjeni. Koristi se u kulinarstvu, za masažu i njegu kože.
Vrijedno je spomenuti da je ulje blago i njime se može njegovati i dječja koža. Sezamovo ulje neizostavan je dio ayurvedskih terapija. U ayurvedi ga nazivaju „kraljem svih ulja“ i smatraju da ono jača i čisti organizam te stimulira pravilan rad svih unutarnjih organa.
U mnogim dijelovima Indije sezamovo ulje smatra se svetom namirnicom te se koristi u duhovnim ceremonijama. Sezamovo ulje bogato je vitaminom E, željezom, omega-6 masnim kiselinama, vitaminom B6, magnezijem i kalcijem. Posjeduje antibakterijska, protuupalna i protugljivična svojstva.
Ima zagrijavajuća i umirujuća svojstva. Novorođenčad i mala djeca također mogu imati brojne dobrobiti od korištenja sezamova ulja.
Prema ayurvedi, ovo ulje jača kosti, mišiće i ligamente. Zbog toga svaka indijska obitelj redovito masira svoje dijete sezamovim uljem, a zatim ga izlaže suncu kako bi koža zajedno sa sezamovim uljem upila i vitamin D. Njega kože sezamovim uljem pomlađuje kožu, zaglađuje bore, štiti od utjecaja UV zraka te smanjuje akne i psorijazu.
Sezam – nuspojave
Sezam se koristi već stotinama godina u ljudskoj prehrani i generalno se smatra sigurnim za upotrebu. Postoji alergija na sezam, najčešće kod ljudi koji su alergični na orašaste plodove.
Također, konzumacija sezama može trenutno smanjiti koncentraciju glukoze u krvi i krvnog tlaka, pa se dijabetičarima preporučuje oprez prije konzumacije većih količina.