Shizofrenija najčešće pogađa osobe u dobi između šesnaeste i tridesete godine života. Karakterizirana je brojnim simptomima prema kojima se i razlikuje više tipova bolesti. Najvažnije je da u prehrani ovih bolesnika ne nedostaje niti jedna nutritivna tvar.
Shizofrenija se donekle može „kontrolirati” unosom kvalitetnih namirnica i osiguravanjem svih nutritivnih komponenti neophodnih za normalnu fiziološku funkciju organizma. Osobe oboljele od shizofrenije morale bi redovito, četiri puta godišnje provoditi jednomjesečnu kuru multivitaminima i multimineralima. Prehrana se mora sastojati od namirnica većinom biljnog podrijetla, budući da je ustanovljeno da se prilikom prehrane koja se zasniva na namirnicama životinjskog podrijetla javljaju napadi agresivnosti.
Razlog sve većoj pozornosti koju zauzima prehrana kod pacijenata oboljelih od shizofrenije jest taj da farmaceutskih preparati i lijekovi koji se koriste u medikamentoznom liječenju bolesti posjeduju i priličan broj nuspojava. Iz tog razloga teži se prema tome da se lijekovi koji se moraju uzimati trajno, uzimaju u što nižim dozama, a da se više iskoristi povoljan efekt koji se postiže uvođenjem fokusirane, individualno koncipirane prehrane. U oboljelih od shizofrenije, u biokemijskom smislu dolazi do smanjene koncentracije aminokiseline glicina, neurotransmitera serotonina i omega-3-masnih kiselina u organizmu. Omega-3-masne kiseline su ključne sastavnice membrana stanica mozga, uključujući i one na kojim se nalaze receptori za pojedine neurotransmitere, primjerice serotonin. Omega-3-masne kiseline isto tako reguliraju aktivnost prijenosa impulsa u stanici mozga, te sintezu različitih kemijskih spojeva čija koncentracija znatno ovisi o mentalnom stanju pacijenta. Bitno je napomenuti da neke od namirnica mogu uzrokovati takozvanu ”cerebralnu alergiju” što može doprinijeti narušavanju zdravlja kada osoba već boluje od shizofrenije. Kao primjer takvih namirnica navodi se pšenica i bjelančevina iz žitarica gluten, te pojedini mliječni proizvodi.
Aminokiseline izgrađuju proteine, a svojim metabolizmom doprinose sintezi neurotransmitera. Istraživanja su pokazala pozitivan učinak suplementacije glicina na oboljele od shizofrenije. Kada se ta aminokiselina uzima kao gotovi preparat, mora se ipak biti vrlo oprezan i prilagoditi unos ovisno o individualnom metabolizmu pojedinca oboljelog od shizofrenije, te se za bilo kakvu intervenciju u tom smislu pacijent najprije mora savjetovati sa svojim liječnikom psihijatrom.
Primjer tjednog jelovnika
Svaki su dan predviđene dvije žlice maslinova ulja i jedna žlica sezamovog ulja.
Za doručak popijte šalicu ječmene kave i pojedite integralno pecivo s margarinom bez hidrogeniranih masnoća i obogaćen omega-3-masnim kiselinama i žličicom meda. Za međuobrok odaberite jogurt ili voće. Važno je koristiti što više integralnih namirnica, te svježe povrće i mahunarke.
Dan | Ručak | Večera |
Ponedjeljak | tjestenina s tunom (100 g); salata od rajčica i radiča (200 g); grožđe; oligomineralna voda | omlet od dva jajeta; paprike sa žara (150 g) posute peršinom i češnjakom; integralni kruh (60 g); čaj od kamilice. |
Utorak | pita s bučom i koprivom (200 g); voćni kup; čaj od naranče | pureći odrezak na grill-tavi (150 g), kuhana cikorija (100 g); raženi kruh (60 g); kesten-pire; oligomineralna voda s magnezijem |
Srijeda | rajčica punjena svježim sirom (150 g); salata od rikule (100 g); jedna jabuka | varivo od mahunarki (pripremljeno s 30 g riže i 200 g mahunarki (leća, grašak, grah,soja) po želji); zeleni radič na salatu (100 g); kukuruzni kruh (60 g); kriška ananasa |
Četvrtak | špageti s umakom od rajčice (100 g); zapečene artičoke (100 g); kruška; oligomineralna voda | pileća juha sa sitnom tjesteninom (100 g); tofu (70 g); salata od svježe brokule i cvjetače (150 g); integralni kruh (60 g); torta sa sirom |
Petak | rižoto s tikvicama (100 g); mrkva i cikla na salatu (200 g); sladoled; kefir | varivo od riže i mladog graha (100 g); paprike punjene kupusom (100 g); raženi kruh (60 g); 2 marelice |
Subota | rolana pureća prsa u umaku od limuna s palentom (200 g) kuhana cikorija na salatu (100 g); naranča; čaša oligomineralne vode | juneća juha sa sitnom tjesteninom (30 g) i jajem; pileće pečenje (200 g), kuhana brokula; kukuruzni kruh (60 g); acidofilno mlijeko |
Nedjeljko | noklice s lješnjacima u umaku od vrganja i lisičica (200 g); patlidžani i tikvice zapečeni u pećnici (200 g); castagnole; čaša oligomineralne vode s multivitaminima | svježi kravlji sir s maslinama i papričicama (70 g); miješana salata s rajčicom, mrkvom, rikulom i zelenom salatom (150 g); jabuka; čaj od mente |
Više o shizofreniji pročitajte ovdje.
Preuzeto sa www.plivazdravlje.hr