Sijeda kosa

Sijeda kosa – uzrok, simptomi i liječenje

Simptomi Korisni savjeti

Pojava prvih sijedih vlasi obično izaziva prvotni šok, no dobra vijest je da je sijede vlasi moguće spriječiti. Provjerite zašto dolazi do pojave sijedih vlasi i kako to spriječiti.

Nekada su se prve sijede vlasi gotovo redovito pojavljivale u tridesetima, no danas je sve više onih koji sijede primjećuju mnogo ranije. Znanstvenici i dalje sa sigurnošću ne mogu utvrditi koji faktor je najzaslužniji kada je riječ o pojavi sijedih kod mladih osoba.

Naime, svaka osoba ima genetički određeno vrijeme kada će njihova kosa postati sijeda, no nedavne studije pokazuju kako su folikule kose također podložne raznim vrstama stresa, koji može rezultirati gubitkom pigmenta odnosno ubrzati pojavu sijedih vlasi.

Uzrok sijede kose

Iako je siva boja trenutno hit, ne žele svi imati sijedu kosu, a faktora koji ju uzrokuju je dovoljno, no spomenimo na početku jedan od važnijih: Boju kose stvaraju sićušne stanice pigmenta unutar folikula vlasi koje se zovu melanociti. Kako starimo, njihova se aktivnost smanjuje sve dok se pigment ne prestane stvarati. Nove vlasi rastu bez pigmenta, tj. sijede.

Ako vas je iznenadila ova pojava i mislite da još nije vrijeme za sijedu kosu, evo što mogu biti uzroci.

Genetika

Da, i u genima leži odgovor… Studija objavljena prije 4 godine navodi kako je izoliran jedan gen koji se povezuje s ovom pojavom. Baš kao i kod ćelavosti, geni koji će odrediti koliko ćete biti sijedi dolaze i od majke i od oca. Zanimljivost je da brže sijede osobe s crnom kosom, nego plavom ili smeđom.

Štitnjača

Poremećaji štitnjače mogu ubrzati pojavu sijedih vlasi, osobito Gravesova bolest, Hashimotova bolest, hipertiroidizam (pojačan rad štitnjače) i hipotiroidizam (smanjen rad štitnjače).

Vitamini, minerali, proteini

Jedan od najboljih izvora vitamina i minerala potrebnih vlasištu su alge ili zeleno povrće. Alga spirulina, sadrži velike količine proteina, vitamina, minerala i aminokiselina potrebnih za spriječavanje (preranog) sijeđenja kose.

Manjak vitamina jedan je od najvažnijih razloga zbog čega osobe mlađe od 40 godina počinju sijediti. Jedan od najvažnijih vitamina je B12, a zbog njegovog nedostataka također, može se pojaviti pojačano sijeđenje kose.

Nedostatak bakra i joda može isto tako biti jedan od razloga preranog sijeđenja kose. Za borbu protiv preranog sijeđenja kose važan je unos proteina, što mnogi ljudi često zanemaruju. Aminokiseline nastaju od proteina, te imaju različite funkcije u tijelu, uključujući zdravlje kože i vlasišta.

Loša kvaliteta krvi i problemi s bubrezima

Loša kvaliteta krvi i problemi s bubrezima tradicionalna kineska medicina i ayurveda govore kako preuranjenu pojavu sijedih vlasi uzrokuju neke dublje tegobe kao što su loša kvaliteta krvi i problemi s bubrezima.

Autoimune bolesti

Alopecija je stanje koje može voditi do pojave sijedih pramenova, a osobe kod kojih se stanje javi često na tjemenu imaju male, okrugle površine gdje kosa potpuno nestane, a ona koja naraste će vjerojatno biti sijeda. Ako primijetite da se to vama događa, posjetite liječnika.

Vitiligo

Vitiligo – ova kožna bolest uzrokuje iznenadnu pojavu depigmentacije pa tako i pojavu sijedih vlasi ukoliko zahvaća tjeme.

Tretmani za kosu

Postoje određeni tretmani namijenjeni za vlasište kako bi se spriječila prerana pojava sijedih vlasi, a mogu se sprovoditi u bilo koje vrijeme kada mislite da bi vaše vlasište trebalo malo više pažnje i njege. Najjednostavniji tretman bi bio s regeneratorom za kosu, kojeg biste mogli umasirati u vlasište.

Kemoterapija i genotoksični stres

Kemoterapija i genotoksični stres – razna zračenja i kemikalije, kojima smo izloženi čak i u svakodnevnom životu, a da toga nismo ni svjesni, djeluju na trošenje matičnih ćelije melanocita i smanjenu proizvodnju pigmenta melanina.

Stres

Poveznica između sijede kose i faktora je tema o kojoj stručnjaci i danas raspravljaju, no smatra se kako će stres sigurno malo ubrzati vašu genetiku. To bi značilo da ako vam u genima nije zapisano da ćete mladi biti sijedi, stres neće na to puno utjecati. Ali ako geni kažu da je tako, stres proces može ubrzati. Na vama je da pronađete načine kako se protiv stresa boriti.

Pušenje

Oksidativni stres uzrokovan izloženosti cigaretnom dimu može ubrzati pojavu sijedih vlasi.

Neki lijekovi

Određeni lijekovi – kao što su retinoidi, triparanol i mephesin, mogu utjecati na prijevremeno sijeđenje kose.

Međutim, postoje isto tako brojni domaći preparati koji mogu da uspore ili spriječe sijeđenje kose i ponovo kosi vrate život.

Kako spriječiti pojavu sijedih vlasi

Čupanje sijedih vlasi nikako nije dobro rješenje, jer tako vlasište izlažemo dodatnom stresu. Umjesto toga, predlažemo da sijede vlasi, ako su izrazito uočljive, prikrijete preljevom ili bojom za kosu te pokušate poduzeti nekoliko koraka pomoću kojih možete usporiti pojavu novih sijedih vlasi.

Za početak, u prehranu uvrstite sjemenke crnog sezama, crni grah i orahe, koji utječu na smanjivanje sijedih vlasi, kao i hranu bogatu esencijalnim i omega masnim kiselinama, poput maslinovog ulja, avokada, i raznih orašastih plodova i sjemenki. Također, vaša prehrana bi trebala biti bogata vitaminima B i E, magnezijem i cinkom.

Ukoliko se odlučite obojiti kosu, preporučujemo da koristite prirodne pripravke. Ako nemate veliki broj sijedih vlasi, umjesto bojenja kose možete dva puta tjedno u količini od nekoliko kapi upotrijebiti ulja koja potiču tamnjenje kose. Preporučuje se ulje ružmarina, a možete ga koristiti i u kombinaciji s bademovim uljem, kokosovim, maslinovim i uljem jojobe.

Kadulja se preporučuje kao odlično sredstvo za ublažavanje stresa, ali i potamnjivanje i prikrivanje sijede kose. Ostali prirodni preparati koji vam mogu koristiti su ulje Neema, Kombucha te plodovi bijelog duda.

Možete isprobati i maske za kosu koje se u istočnim zemljama tradicionalno koriste za sprečavanje pojave sijedih vlasi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *